Ne-am cam deprins cu creșterea permanentă a prețurilor, încât nu ne mai miră faptul, că în plin sezon agricol, costul legumelor și fructelor, practic s-a egalat cu costurile din perioada de iarnă-primăvară. Mai mult chiar, la unele produse alimentare, prețurile din magazinele noastre le-au depășit pe cele din țările Uniunii Europene. Doar cu o „mică” excepție: acolo salariile și pensiile, comparate cu ale noastre, sunt de câteva ori mai mari.

Care ar fi cauzele unei creșteri permanente și insistente a prețurilor la toate produsele?

O explicație, cât de cât fundamentată n-am auzit-o nici de la experți nici de la cei din structurile de stat responsabile de domeniul economiei și comerțului.  Justificarea, precum că s-ar majora prețurile la motorină și benzină, n-are temei, fiindcă și-n perioada de scădere a prețurilor la carburanți, prețurile la produsele alimentare tot erau în creștere, iar în cheltuielile pentru produsul finit, combustibilul abia de ajunge până la 10 procente din cost. N-are acoperire fundamentată nici explicația invocată uneori de către comercianți, că prețurile sunt majorate de către producători.  Aceștia, cum își vindeau pe bănuți recolta crescută în sudoarea frunții sau produsele animaliere, așa continuă de ani de zile. Din prețurile de achiziții, fermierii abia de-și acoperă cheltuielile de producție.

Așadar, rămâne o singură motivație: prețurile sunt majorate intenționat și doar în scop de supraprofit, iar autorii acestei debandade nu sunt altcineva decât proprietarii sau șefii  rețelelor de colectare sau de procesare a produselor agricole, a magazinelor alimentare și a piețelor agricole.

Un singur exemplu: chiar la prima informație despre intenția guvernării de a majora salariile sau de a indexa pensiile cu 2-4 procente, aceștia, de fiecare dată, fără efort și multă zarvă, majorează cu cel puțin 10-20 de procente prețul produselor comercializate. Procedeul se repetă sistematic, de ani de zile, iar cei din structurile de stat, responsabili de comerț, se fac a nu observa incursiunile obraznice în politica de prețuri.  În rezultatul acestor manipulări nefondate, capacitatea de cumpărare a celor mulți rămâne subnivel, deseori chiar este în scădere, aceasta fiind și una din explicațiile sărăcirii continue a populației și de îmbogățire ilicită a unui grup de comercianți. Lor, de fapt, le revine partea leului din sumele enorme de bani rezervate în buget pentru majorarea de pensii și îndemnizații.

Se întâmplă astfel, fiindcă până în prezent, nimeni în structurile de stat nu și-a pus scopul să studieze modalitatea de formare a prețurilor, să determine costurile reale pe produse aparte și să identifice astfel adevărata cauză de creștere a prețurilor.

Evoluția prețurilor, analiza și elaborarea de soluții ține de competența directă a specialiștilor din domeniu, care, printre altele, ca reprezentanți ai statului, au și funcția de ocrotire a cetățenilor de dezmățul celor care, în goană după profit, au uitat de simțul măsurii.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here