Cei de urmăresc relațiile dintre fermierii protestatari și cei responsabili la nivel de stat de agricultură, observă că după îndelungate discuții și proteste, până la urmă, revendicările fermierilor, cel puțin parțial, sunt satisfăcute. Durează, însă, mult timp, până cei responsabili de sector, conștientizează că un anumit segment din agricultură, într-adevăr se află într-o situație extrem de complicată și că are nevoie de urgență de susținerea statului. Vorba-i în primul rând de suport  pentru fermierii afectați de secete, care periodic și tot mai des se abat asupra noastră, de războiul din imediata vecinătate, de criza energetică și cea de prețuri, care, tot pe fermieri îi pedepsește în primul rând.

Sunt cataclisme, care nu pot fi evitate de către agricultori, oricât de pregătiți ar fi ei. Evident, că aceștia nu dispun de alte mijloace, decât de adresare după ajutor la guvernare. De aici începe povestea discuției dintre mut și surd. Responsabilii parcă ar înțelege că urmările secetei sunt grave și că fermierii trebuie ajutați. Ei, în declarații, la diferite întruniri și în convorbirile particulare își exprimă acordul și susținerea pentru cei aflați în situații complicate, dar, durează luni bune, chiar mai bine de un an, (dacă ne referim la seceta din anul 2022),  până când sunt încheiate procedurile de constatare a pagubelor, de luare de decizii la nivel de guvern, de anunțare a intenției de compensare a pierderilor, care, apropo, nici până în prezent n-au ajuns la fermieri.

Evident că drept răspuns la această atitudine nepăsătoare,  cei aflați în criză profundă recurg la proteste, deși, dacă reacția guvernului era una promptă, (vorbim de consecințele secetei de la sudul republicii din vara anului 2022) conflictul putea fi evitat. Situația nu s-a aplanat. Dimpotrivă, ea a fost agravată de seceta și prețurile  de achiziții exagerat de mici de produse agricole din toamna trecută. În loc de identificarea  soluțiilor la problemele apărute  și acordarea ajutorului operativ celor aflați în prag de insolvență, s-a recurs la discuții sterile și promisiuni deșarte. Și anume din această cauză, iarăși au izbucnit protestele din vara, toamna și iarna anului trecut.

Și recent, aflați în pragul  lucrărilor de primăvară, obosiți de așteptare, fiindcă din vara anului trecut n-au beneficiat decât de o compensație de 200 de milioane de lei, care n-a acoperit nici cele mai stringente necesități, dat fiind că pierderile se estimează la 4,5 miliarde de lei, agricultorii din nou au ieșit la proteste, de data aceasta pe traseele republicii, cu blocarea vămilor.  Și în aceste condiții,  cei abilitați cu împuterniciri de decizie, nu s-au grăbit cu soluții la revendicările înaintate. Din motive inexplicabile, (ca de altfel și în cazul cu compensațiile pentru cei care au suferit de secetă în anul 2022) este tărăgănat de mai bine de jumătate de an ajutorul promis pentru pierderea recoltei de porumb și floarea soarelui. De mai bine de un an de zile fermierii sunt în așteptarea a 4 mii de tone de motorină, care a fost acordată gratis, cu titlu de ajutor de către Guvernul României. Acest ajutor ar prinde bine acum, la lucrările de primăvară.

Indiferența față de necesitățile stringente ale fermierilor, nu face decât să alimenteze  revolta protestatarilor, îndepărtând la nesfârșit ziua unei înțelegeri amiabile, înțelegeri dorite, credem, atât de protestatari, cât și de cei, care, până la urmă, au datoria să intervină în soluționarea corectă a conflictului, fiindcă sunt responsabili de viabilitatea și funcționarea normală a ramurii de bază din economia națională.

P.S. Menționam în deschiderea acestui editorial despre strania atitudine a guvernării față de nevoile agricultorilor, care tărăgănează asistența ca până la urmă să vină totuși cu soluții. Confirmare a constatării, este și recenta întâlnire de la guvern cu fermierii, cărora li s-au propus împrumuturi pentru lucrările de primăvară, garantate de stat cu acoperirea parțială a dobânzilor și cu o perioadă de grație de 18 luni. Cât de receptive la această soluție vor fi băncile, vom afla în viitorul apropiat. Până atunci, iarăși, aceiași incertitudine și aceiași tărăgănare, care generează nemulțumirea și dezamăgirea agricultorilor.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here