În aspect de relații internaționale activitatea actualei guvernări poate fi apreciată drept una de succes. Obținerea statutului de țară candidat  de membru a UE, relațiile de bună conlucrare cu organismele internaționale, restabilirea bunelor legături cu vecinii, imaginea tot mai agreabilă a Moldovei în lume, sunt doar câteva din reușite, care pot fi incluse în lista realizărilor de prestigiu.

Alta-i, însă, starea de lucruri privind situația și evoluțiile din interior. Aici, chiar că nu avem cu ce ne lăuda. Dimpotrivă, se profilează o criză tot mai aprofundată. Vorba-i în primul rând de economie, mai precis de agricultură, de inflația mereu în creștere, de scăderea  nivelului de viață, etc…

Cunoaștem argumentele formulate, când e vorba de îndreptățiri. Într-adevăr, timpurile-s dintre cele mai complicate. Am avut  și mai avem parte de pandemie, de criză energetică, de războiul de la hotare, care încă nu se știe cum se va încheia și ce consecințe vor surveni. Evident că toate aceste constrângeri, direct și indirect influențează asupra situației generale. Dar, oare nu tocmai în aceste vremuri de grele dificultăți, un executiv aflat în executarea funcției, trebuie să depună eforturi maxime pentru a ține piept nevoilor. Or, tocmai la acest capitol sunt înregistrate restanțe, care generează o nedumerire , iar pe alocuri și nemulțumire crescândă în societate.

Cât face numai tărăgănarea investigației asupra furtului miliardului. Începută de ani și ani de zile, această cauză penală nici pe departe nu este dusă la sfârșit și nici semne de finalitate nu se observă. Nici unul din participanții la acest furt de proporții n-a fost judecat! Aflați peste hotare, făptașii o duc bine mersi și nu fac altceva decât să uneltească în continuare împotriva celor mulți, pe care i-au prădat. Este adevărat că și justiția noastră-i afectată de corupție. Dar ea, această justiție nu activează în vid, ea își desfășoară activitatea într-un stat cu o guvernare, care, până la urmă este responsabilă direct și de domeniul justiției.

De competența directă a celor aflați la guvernare ține și grija pentru bunăstarea și nivelul de viață al concetățenilor. Acest nivel, din păcate, este în continuă scădere, cauza fiind în primul rând fenomenul inflației, care a înregistrat cote enorme și mai continuă să crească într-un ritm sporit, generând prețuri astronomice, care-i sărăcesc chiar și pe cei, care, altă dată, reușeau să țină piept situației. Evident, că în condițiile de rigoare, guvernul ar trebui să facă tot posibilul (și chiar imposibilul!) ca să stopeze evoluția acestui fenomen. Dar, nu se face aproape nimic, doar niște majorări episodice de salarii și îndemnizații, care nu fac altceva decât să stimuleze aceiași inflație. Structurile administrative, responsabile de domeniul economic, financiar și comercial, n-au prezentat și nici n-a aplicat până în prezent, aproape nici una din acele multe soluții de combatere a fenomenelor inflaționiste.

Ar fi multe de spus și la alte multe domenii, marcate de incertitudini, iar pe alocuri și de incompetență la nivel de stat. Dar, ne oprim aici, în speranța că poate lucrurile vor lua o altă întorsătură.  Scurgerea timpului nu poate fi oprită, iar la următoarele alegeri, rezultatele guvernării vor fi în mare căutare, cauzele și îndreptățirile invocate acum, ne fiind luate în considerație.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here