Rar cine dintre vizitatorii expoziției n-o cunoaște pe Maria Pușcaș, Doamna, care știe totul despre flori și își împărtășește cu mare generozitate cunoștințele celor, care manifestă interes pentru frumos. Consultațiile dumneaei sunt în mare căutare, fiindcă experiența de care dispune ea, a fost acumulată pe parcursul anilor, astfel că la capitolul teoria și practica de cultivare a florilor, este în afara concurenței.

Doamna Pușcaș, având aptitudini de bun organizator și specialist în domeniul agricol, a avut șansa reală să pornească afaceri de proporții și de mare succes, dar a renunțat la multe propuneri, fiindcă și-a dat seama că o altă ocupație, nu i-ar aduce satisfacția pe care o are de pe urma îngrijirii florilor și a  promovării floriculturii.  Acasă, la Costești, Ialoveni, chiar pe lotul de lângă casă, Maria Pușcaș cultivă 56 de soiuri de gherghine. Această plantă decorativă, numită și dalie sau leurdină, cu flori mari de culori și forme variate, formează un veritabil covor de aleasă frumusețe, astfel, încât trecătorii și vizitatorii, rămân frapați de priveliște și măiestria celei, care cultivă această specie de flori.

La expoziție, Doamna Pușcaș propune vizitatorilor bulbe și semințe de diverse flori, unele crescute acasă, altele importate din țările europene, în special din Olanda. Admiratorii de frumos, cei care cunosc valoarea estetică a plantelor, aflându-se la ”Moldexpo” în mod obligatoriu întreprind o vizită și la standul dumneaei, fiindcă știu că aici vor afla informația prețioasă despre dezvoltarea ramurii. Tot aici, ei au posibilitatea să procure cele mai performante semințe și bulbi de flori importate.

La acest capitol, cel de import, Doamna Pușcaș are multe de povestit. Deși ar trebui, la părerea ei, importul să fie o procedură obișnuită, ea, cu părere de rău, dă multă durere de cap celor care importă marfa pentru comercializare. Doamna Pușcaș, este nedumerită și nici de cum nu poate pricepe, de ce atunci când importă semințe sau bulbe, cei de la vama noastră îi cer și certificatul fitosanitar, ea având la mână certificatul de proveniență a mărfii, care confirmă că firma europeană, producătoare este recunoscută în toată lumea și garantează calitatea produsului. Lista obstacolelor, care încurcă activității floricultorilor include și alte cerințe lipsite de temei. Maria Pușcaș speră că va veni și timpul când piedicile nejustificate vor fi înlăturate, iar  nobilă ei îndeletnicire va fi mai apreciată și la nivel de stat. Până atunci, însă, ea continuă să facă ceea ce-i place mai mult, să promoveze frumosul.

Constantin Rotaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here