Compania Energocom, deținută 100% de stat, a semnat, la Cernavodă, un Memorandumul de Înțelegere cu Societatea Națională din România Nuclearelectrica. Obiectivul Memorandumului este de a explora opțiunile pentru asigurarea livrării energiei produse de Nuclearelectrica din noile capacități ce urmează să între în exploatare comercială, în principal unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum și de a sprijini dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

Prezent la ceremonie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că este un document ce va produce efecte în următorii ani, în contextul în care Republica Moldova și-a propus să atingă zero emisii de carbon până în 2050. “Pentru a atinge țelul nostru de decarbonizare va fi nevoie de energie nucleară în mixul nostru energetic, energie care este neutră din punct de vedere climatic. Republica Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relația specială cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca Republica Moldova să participe în calitate de coinvestitor, ca să ne asigurăm pe viitor de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a spus ministrul Victor Parlicov.

Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic atât al României, cât si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor. Prin punerea în funcțiune comercială a încă două reactoare și prin proiectul reactoarelor modulare mici, ”Nuclearelectrica” poate contribui cu energie curată la securitatea energetică a României și, simultan, poate sprijini Republica Moldova și alte țări din regiune.

În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3262 MW, rezultată din exploatarea unităților 1 și 2, din exploatarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare„, a spus Cosmin Ghiță, directorul general ”Nuclearelectrica”.

Energocom a cumpărat energie electrică produsă de ”Nuclearelectrica” în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

La nivel mondial, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de energie electrică și se estimează că va crește la aproximativ 17% în statele membre ale IEA. În Uniunea Europeană, energia nucleară generează 50% din energia electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. Conform unui raport UNECE, energia nucleară a evitat 74 Gt de emisii de CO2 în ultimii 50 de ani.

Proiectele de investiții ale Nuclearelectrica sunt investiții verzi și vizează nu doar atingerea eficienței energetice, ci mai ales securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor.

Despre ”Nuclearelectrica”

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt  dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

”Nuclearelectrica” are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Evident, că conlucrarea cu Compania Națională de producere a energiei de la Cernavoda, va contribui mult la securitatea energetică a R. Moldova și va influența binefăcător asupra prețurlor la energia electrică livrată consumatorilor din stânga Prutului.

Ion Axenti

Această publicație a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficialî a Departamentului pentru relația cu R. Moldova.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here