O linie electrică de înaltă tensiune va uni orașul Bălți cu județul Suceava

 Acest lucru urmează a fi realizat după ce Agenția de Mediu a dat aviz pozitiv unui proiect elaborat de Moldelectrica.

Întreprinderea va putea desfășura consultări publice privind „Planul de realizare a impactului asupra mediului” în cadrul construcției Liniei Electrice Aeriene 400 kV pe direcția Bălți-Suceava.

„Proiectul propus de Î.S. Moldelectrica este o inițiativă importantă și strategică de dezvoltare a interconexiunilor cu România care vizează construirea unei Linii Electrice Aeriene de 400kV care va conecta Bălți din Republica Moldova și Suceava din România. Această interconexiune electrică de înaltă tensiune are scopul de a îmbunătăți infrastructura energetică a regiunii și de a facilita schimbul de energie între cele două țări”, se precizează într-un comunicat emis de serviciul de presă al întreprinderii.

Totodată, se aduce la cunoștință că Moldelectrica a desfășurat evaluări amănunțite a impactului asupra mediului și social, pentru a asigura că proiectul va fi implementat în conformitate cu cele mai înalte standarde UE de calitate și sustenabilitate.

În context, Moldelectrica invită toate părțile interesate să participe activ la consultările publice și să contribuie la dezvoltarea unui proiect care să asigure un viitor durabil și prosper pentru întreaga regiune.

Consultările publice se preconizează a fi desfășurate în luna octombrie curent”, anunță Moldelectrica.

Linia nouă de înaltă tensiune care va lega rețeaua României de cea a Republicii Moldova, Suceava-Bălți, a apărut pe lista proiectelor propuse în programul REPowerEU, prin care România primește bani de la Comisia Europeană, în total 1,4 miliarde de euro. Linia, care trebuie făcută până în 2026, ar putea primi 76,5 milioane de euro, bani europeni, doar pentru lucrările de pe partea românească.

“Realizarea liniei de interconexiune LEA (linie electrică aeriană) 400 kV Suceava – Bălți reprezintă o prioritate pentru creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, în condițiile în care, în prezent, pentru schimbul de energie dintre România și Republica Moldova există o singură linie de interconexiune de 400 kV, LEA 400 kV Isaccea (RO) – Vulcănești (MD).

Capacitatea de transfer pe granița cu Republica Moldova este în prezent de până la 600 MW, dar este dependentă de funcționarea LEA 400 kV Isaccea – Vulcănești. În afară de această linie mai există în funcțiune trei linii de 110kV care pot fi utilizate doar în funcționare radială: Stânca (RO)–Costești (MD), Țuțora(RO)-Ungheni(MD) și Huși (RO)- Cioara(MD).

Realizarea liniei de interconexiune 400kV Suceava (RO) – Bălți (MD) va crește siguranța interconectării și capacitatea de transfer pe granița cu Republica Moldova cu cel puțin  200 MW. De asemenea, această linie de interconexiune va oferi posibilitatea racordării la centrale electrice regenerabile, care în lipsa acestei linii nu au o soluție de racordare avantajoasă din cauza distanței mari față de rețeaua de transport.

R.Moldova va continua cooperarea cu România în domeniul energetic și prin interconectarea reţelelor de gaze naturale. În anul curent, la București, a fost adoptat un memorandum de înțelegere între cele două țări. Documentul vizează extinderea gazoductului Iași – Ungheni și prevede lucrări complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri. În acest context vor fi analizate posibilitățile creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași – Ungheni și va fi extins gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului. Lucrările ar urma să fie finalizate până în  anul 2031.

România a fost, este și va fi un susținător al R. Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Prin Memorandumul semnat începe o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova”, a declarant, la semnarea Memorandumului, ministrul Energiei al României.

Victor Brânză

Această publicație a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru relația cu R. Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here