De ziua apostolilor Petru şi Pavel, fermierii din mai multe gospodării de la nordul, sudul şi centrul republicii s-au întrunit la Ordăşeii Teleneştilor, la frumoasa sărbătoare a „Zilei Fructelor”. Iniţiată în anul trecut, această acţiune s-a dovedit a fi una apreciată de către pomicultori numărul participanţilor fiind de data aceasta aproape dublu.

„Moldova Fruct” în calitate de organizator, şi gazda, Compania Fresh Time care dispune de terenuri agricole în preajma localităţii au creat condiţii şi au avut grijă, ca toţi cei invitaţi să simtă bine, dar şi să profite de buna ocazie pentru discuţii şi schimb opinii pe marginea problemelor din ramură. Participanţilor la eveniment li s-a oferit posibilitatea să facă cunoştinţă cu activitatea companiei locale, care reprezintă un grup de producători agricoli asociaţi pentru a produce fructe de calitate, inofensive cu gust deosebit. Întreprinderea are în gestiune o sută de hectare de livezi super intensive de mere, pere şi cireş irigate, protejate împotriva grindinei şi îngheţurilor. Recolta anuală este de peste 4 mii de tone de fructe, majoritatea producţiei fiind exportată pe pieţele din UE şi CSI. Fresh Time  mai dispune de o linie modernă de calibrare a cireşelor, un depozit frigorific modern cu 22 de camere cu o capacitate de depozitare de 4 mii de tone.

Producătorii, cei de au luat cunoştinţă de tehnologiile performante, au apreciat la justa valoare nivelul tehnologic şi condiţiile exemplare de întreţinere a livezilor. Fiecare dintre ei ar dori să dispună de asemenea posibilităţi de producere. Costul lor, însă nu e de buzunarul tuturor şi-n acest sens, ar fi binevenit, precum s-au exprimat mai mulţi fermieri, un suport mai consistent din partea statului în susţinerea agricultorilor care sunt dispuşi să implementeze tehnologii moderne în pomicultură.

Dar, până vor veni acele timpuri bune, cei prezenţi şi-au completat cunoştinţele în domeniul de producere a fructelor, dat fiind că aproape 30 de companii locale şi internaţionale au prezentat în cadrul evenimentului soluţii inteligente şi eficiente de protecţie a livezilor împotriva bolilor şi dăunătorilor, mijloace moderne pentru depozitarea fructelor, ambalaje şi sisteme de certificare, echipamente şi inovaţii pentru lucrări mecanizate, sisteme moderne de irigare şi tratare a apei.

Cu multă atenţie şi interes sporit au fost ascultate comunicările prezentate de Proiectul „Livada Moldovei”: „Perdele forestiere – un instrument de îmbunătăţire a investiţiilor în horticultură”, „Energia Eoliană – o şansă pentru agricultura Republicii Moldova”, „Pregătirea merelor pentru păstrare în frigidere”, „Metode eficiente de protecţie integrată contra bolilor şi vătămătorilor cu impact sporit în plantaţiile pomicole. Schema de protecţie recomandată” Această comunicare a fost prezentată de către agronomul Andrei Ţurcan de la „Bioprotect”.  Oaspetele evenimentului, Andrea Cavicchioli venit din Italia, a prezentat „Practici agronomice pentru colorarea merelor roşii în zonele de atitudine joasă”.

Participanţii acestui eveniment  au participat şi la o tombolă, câştigătorii căreia (mulţi la număr!), s-au ales cu cadourile, care le-au întregit buna dispoziţie prilejuită de frumoasa sărbătoare, „Ziua Fructelor” aflat la cea de a doua ediţie.

Ion Codreanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here