Descendent intr-o familie de gospodari din Bahmutul Călăraşilor, Radu Grosu, deşi încă la o vârstă relativ tânără, deja a izbutit să-şi creeze o imagine destul de trainică în rândul colegilor şi partenerilor săi care au decis să-şi croiască un drum în viaţă activând în domeniul agriculturii.

Obţinând diploma de absolvent al Universităţii Agrare de Stat din Moldova, după mai multe trepte, să zicem aşa, de încercare a unui început de biografie, în anul 2006 tânărul agronom iniţiază o afacere proprie. Explicaţia ţinr de faptul că, între timp, a obţinut o ofertă de parteneriat, de la o renumită Companie din Germania, specializată în cultivarea şi comercializarea cartofilor de seminţe şi consum – „EUROPLANT”.

– Desigur, începutul, ca oricare altul, a fost anevoios, îşi aminteşte azi domnul Grosu. Am pornit de la câteva zeci de tone de producţie, având în calitate de angajaţi trei persoane. Ca la ziua de azi să dispunem de o întreprindere modernă, dotată cu tot echipamentul necesar pentru depozitarea, procesarea şi comercializarea în temei a câteva mii de tone dintre cele mai solicitate soiuri, inclusiv pe pieţele europene, de cartofi de semânţe şi pentru consum, cultivarea ultimelor soiri fiind doar o componentă mai secundară în afacerea noastră. Evident, au avut loc schimbări şi în regulamentul nostru intern – să zicem, la ziua de azi avem în jur de treizeci de angajaţi, care, după câte înţelegem noi, sunt mulţumiţi de munca şi remunerarea lor din prezent.

***

Fire energică, dotată cu un acut sentiment al responsabilităţii personale,  mereu dornică de autoperfecţionare, managerul  Companiei „Europlant” nu se mulţumeşte cu rezultatele zilei de azi, ci priveşte cu atenţie şi la ziua de mâine. Şi trage concluzii, face planuri şi idei care vin întru susţinerea afacerii sale – una diintre cele mai prestigioase şi rezultative în domeniul respectiv.

Astfel, în anul 2019 Compania arendează, în preajma localităţii criulenene Dubăsarii Vechi, două sute de hectare de terenuri agricole, pe o sută dintre ele cultivând în câteva rânduri pe sezon cartofi de seminţe, iar pe cealalată sută aplicând, sistematic, rotaţia culturilor pentru sezonul următor de cultivare a cartofului.

– Dar, nu-şi ascunde indispoziţia antreprenorul, de multe ori noi nu preţuim ceea ce deja avem. Mă refer, în cazul nostru, la fostele sisteme de irigare, o parte dintre care fie că mai sunt utilizabile, fie că au fost reabilitate acum câţiva ani, dar iarăşi exploatate ineficient. De mai mulţi ani e cunoscut faptul că suntem tot mai frecvent afectaţi de secete crunte – şi oare multă minte trebuie pentru a înţelege rostul şi importanţa irigaţiei? Cu atât mai mult că Domnul şi natura ne-au pus la dispoziţie cele două râuri – Nistrul şi Prutul – care ne pot salva din atare situaţii de criză. De ce să nu facem acest lucru?

… L-am mai întrebat pe Radu Grosu ce planuri are pentru viitor.

– Cred eu, ca oricare dintre cei care activează azi, chiar şi în condiţiile defel favorabile, în businessul agrar din Republica Moldova.Să ne extindem, să putem produce mai mult şi mai de calitate, la preţuri competitive pentru societatea noastră sărăcită în mare măsură. Personal, sunt convins că acei cultivatori de cartof care activează în prezent în ţară ar putea asigura pieţele locale  cu cantitatea necesară de cartof, fără a mai apela la importul lor. Dar … vorba ceea: dacă vrei să mă ajuţi, măcar nu mă încurca.

Bine ar fi să fie aşa….

 

Ilie BUJOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here