Satul Palanca din raionul  Ștefan Vodă este una dintre cele 24 de localități beneficiare de sprijin oferit de PNUD Moldova și Elveția pentru crearea unor comunități pro-business. Astfel, în condițiile actualei crize financiare cauzate de pandemie și ale micșorării grave a veniturilor locale, inițiativa PNUD oferă şanse reale de reabilitare pentru localitățile câștigătoare ale concursului de granturi. Or, obiectivul de bază al suportului respectiv constă în relansarea economiilor locale prin parteneriate dintre autoritățile locale, diasporă și mediul de afaceri.
În acest context, iată ce relatează la tema dată Larisa Voloh, primar de Palanca.

 

–Practic noi suntem la început de colaborare cu PNUD. Da, ştim, mulți colegi au deja o anumită experiență de creare și activitate a asociațiilor de băștinași. În Palanca acest proces a început recent, asociația fiind înregistrată în luna martie a anului curent. Astfel, cu pași mici, dar repezi,  a trebuit să recuperăm tot acest timp pierdut și să învățăm multe lucruri din mers, cum se spune.  În genere, trebuie să recunoaştem că participarea la acest proiect a fost o provocare, deoarece practic toate localitățile noastre au probleme din cauza lipsei de resurse financiare și umane, ca rezultat fiind destul de dificil de identificat agenți economici de acord să vină cu contribuții pentru a investi în dezvoltarea localității. În ce ne priveşte, am avut noroc de câțiva agenți economici care au acceptat să fie parte a acestui parteneriat, dar și de băștinași deschiși pentru colaborare, dornici să facă lucruri frumoase pentru baştina lor. Desigur, putem vorbi şi despre  aportul primăriei care participă în cadrul proiectului cu o contribuție considerabilă.
Proiectul este unul ambițios, fiind axat pe dezvoltarea afacerilor în domeniul turismului și promovarea localității Palanca în calitate de zonă turistică-pilot, cu infrastructură adecvată și care ar servi drept model de dezvoltare turistică internațională. În acest context, intenționăm să semnăm acorduri de parteneriat cu colegii noștri din Ucraina, avem de gând să-i contactăm şi pe colegii noștri din stânga Nistrului, dorindu-ne ca Nistrul de Jos să devină o zonă turistică atractivă atât pentru cetățenii RM, cât și pentru turiştii străini care ar putea să descopere meleagul nostru.
***
Un alt obiectiv al inițiatorilor proiectului este de a asigura cooperarea apicultorilor din regiune în cadrul unui centru informațional „Casa Mierii”. În acest sens sunt premise reale, dat fiind şi faptul că în localitatea Carahasani deja există o comunitate de apicultori cu experiență care au acceptat să participe la acest proces.
Mai avem şi alte idei interesante. Astfel, în Palanca există o colecție de porumbei de rasă, iar acum câțiva ani aici s-a desfășurat un festival al columbofililor din Ucraina, România, Republica Moldova – eveniment ce s-a bucurat de mare succes. Intenţionăm ca la pensiunea „Curtea Porumbeilor” din localitate să creăm condiții pentru a putea găzdui doritori de a admira aceste frumoase şi paşnice păsări.
Ne punem anumite speranţe şi în proiectul „Casa veche” – o altă pensiune deschisă anul trecut în Palanca, unde oaspeților li se oferă bucate tradiționale, într-o atmosferă specifică vremurilor de altă dată. De asemenea, pentru a susține producătorii agricoli, intenționăm să creăm o întreprindere modernă de tip agricol, ce va dispune de sere de tip tunel pentru creșterea producției legumicole ecologice.
Considerăm o prioritate că satul nostru se află în zona de frontieră, în apropierea orașului Odesa, Marea Neagră, Cetatea Albă și a limanului râului Nistru. În acest sens, am putea concura cu alte țări care deja sunt atractive pentru turiștii de pretutindeni.

– Dar, îşi continuă relatarea doamna Voloh, pentru a realiza acest deziderat, proiectul PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală” oferă un grant de 60 000 de dolari; la rându-i, primăria va executa mai multe lucrări care vor optimiza infrastructura localității, înclusiv vom reconstrui fosta Casă de Cultură pe care o vom transforma într-un centru informațional, dar și de promovare a turismului în zona Ramsar. De notat că şi agenții economici vor avea partea lor de contribuție la implementarea acestui proiect care va  finaliza până în luna aprilie a anului 2021.
În finalul acestei relatări ţin în mod special să aduc mulţumiri Programului Migrație și Dezvoltare Locală și Guvernului Elveției pentru acest certificat de grant, totodată exprimându-ne convingerea că acesta va fi un impuls important pentru relansarea economiei locale a satului Palanca, dar și pentru iniţierea  și promovarea noilor afaceri pretutindeni, aici, la noi acasă, în Republica Moldova.

 

Pentru conformitate: Ilie Bujor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here