În ultimii ani, sectorul de producere a fructelor a înregistrat performanțe importante prin extinderea suprafețelor de  livezi super-intensive, dotate cu cele mai moderne echipamente. Datorită eforturilor depuse de membrii asociației împreună cu partenerii de dezvoltare, exporturile de fructe au crescut considerabil iar piețele de desfacere sunt tot mai diverse  cum ar fi: Orientul Mijlociu, Germania, Austria, Olanda.  În anul trecut au fost exportate 257 mii tone de mere, 60 mii tone de prune, 40 mii tone de struguri. Constatările s-au făcut la Adunarea Generală a Asociaţiei, care a avut loc săptămâna trecută şi a întrunit peste o sută de reprezentanţi ai ramurii.

Raportorii, Vitalie Gorincioi, Preşedinte al „Moldova Fruct” şi Iurie Fală Director Executiv, au vorbit, evident, nu doar despre cele realizate, deşi activităţile-s multe la număr şi-s destul de impunătoare, dar mai mult despre problemele, care persistă în domeniu şi care complică mult activitatea pomicultorilor.

„Temperaturile aride însoțite de furtuni violente și grindină, lipsa de precipitații din toamna 2019-iarna 2020 pun evoluțiile din sectorul horticol în fața unor riscuri majore. Aprovizionarea pomicultorilor cu surse durabile de apă pentru irigare devine factorul decisiv pentru viitorul ramurii. Lipsa unei Strategiei naționale în domeniul managementului apelor și irigațiilor pe întreg teritoriul RM, descurajează agricultorii să investească în sectoare agricole cu valoare înaltă”, a menționat Vitalie Gorincioi.

În acelaşi context, mai mulţi vorbitori, care au luat cuvântul în dezbateri, au semnalat şi alte probleme stringente, soluţionarea cărora necesită intervenţia structurilor de stat. Astfel, rămân în continuare nesoluționate solicitările privind accesul la sursele de apă pentru irigare, iar procesul de obținere a autorizațiilor de mediu pentru folosința specială a apelor pentru irigare, este, în continuare dificil. O altă problemă care devine una tot maiactuală, este deficitul evident de forță de muncă și exodul masiv al populației din localitățile rurale.

Problemele și soluțiile propuse de producători vor fi incluse într-o rezoluție care va fi ulterior transmisă instituțiilor responsabile. Ion Perju, ministru al Agriculturii a menționat că sectorul de producere a fructelor este într-un trend ascendent. „Obiectivele Moldova Fruct se regăsesc și în obiectivele MADRMD. Ministerul va susține în continuare asociație și propunerile venite de la producătorii de fructe. Aceasta-i promisiunea reprezentantului Guvernului, care urmează a fi onorată. Doleanţa a fost expusă de către majoritatea pomicultorilor, care au ţinut să menţioneze că doar cu promisiuni nu carul nu poate fi urnit din loc.

„Necesitatea de a face o schimbare vine din obiectivul membrilor Moldova Fruct de a-și diversifica piețele și a veni în fața consumatorului modern cu o imagine corespunzătoare. Dorim să fim priviți ca o asociație, membrii căreia pot propune un spectru larg de fructe, nu doar mere, iar în ultimii ani am devenit tot mai cunoscuți pe diferite piețe cu prunele, cireșele sau strugurii de masă moldovenești”, a specificat  Iurie Fală, Director executiv al Moldova Fruct, care a făcut şi explicaţiile de rigoare la lansarea unui nou logo și brand: „Moldova – un gust deosebit”, elaborate cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

De menţionat, că Moldova produce fructe pe o suprafață de 139 mii hectare. Datele preliminare arată că în anul 2019 au fost produse: 595 mii tone de mere, 108 mii tone de prune, 17 mii tone de caise, 12 mii tone de cireșe și 8 mii tone de vișine. Majoritatea pomicultorilor afirmaţi în ramura de producere a fructelor, fac parte din Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

 

Ion Codreanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here