PIOS OMAGIU MARELUI EMINESCU

  Indiscutabil, nu este român care să nu cunoască măcar o poezie de Mihai Eminescu sau vreun îndrăgostit care nu a putut alege un poem al poetului ca să-l recite iubitei.

Mihai Eminescu,  poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost catalogat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, poeziile lui fiind traduse în zeci de limbi de pe planetă, astfel că Poetul nostru Național este un Poet Universal.

Ziua Culturii Naționale, inițial sărbătorită în anul 2011, și de atunci fiind marcată, tradițional, în fiece an -pe ambele maluri ale Prutului-la data de 15 ianuarie, aleasă în semn de omagiu pentru nașterea poetului-nepereche. În această zi, în toată țara, au avut loc evenimente dedicate acestei zile, fiind organizate diverse activități pentru a sărbători și onora contribuția deosebită a poetului la cultura românească.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și aniversării de 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Secția Cultură și Turism, Biblioteca Publică Raională Cantemir, în colaborare cu Liceul Teoretic “D.Cantemir”, au desfășurat un recital de poezie, proză, romanțe din nemuritoarea operă a lui Mihai Eminescu cu genericul “Ca un Luceafăr am trecut prin lume”, precum și au vernisat o Expoziție de carte ce i-a înveșnicit chipul și opera. Elevi, profesori, ziariști, bibliotecari, lucrători din cultură, cantemireni împătimiți de versul, proza, dramaturgia, publicistica celui mai mare poet al literaturii române au vorbit despre viața, activitatea literară a scriitorului, au recitat poezii, au ascultat cântece pe versurile celui care a fost și rămâne “chipul infinitului din noi”(A.Păunescu), apreciind moștenirea literară a lui Mihai Eminescu,  „Luceafărul” căruia (început în 1873, a fost scris și finalizat de-a lungul multor ani, ajungând să fie publicat în 1883, fiind, în 2009, omologat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste -n.n.).

Moderatoarea activității, bibliotecara Zinaida Surdu, profesoara de limbă și literatură română la LT“D.Cantemir”, Maria Arseni,  subsemnatul, lucrătorul medical Aurel Babilev ș.a.,au recitat versuri eminesciene, au vorbit cu lux de amănunte despre viața și activitatea literară, publicistică a marelui Eminescu, care a debutat în ianuarie 1866, la vârsta de 16 ani, cu versuri dedicate iubitului dascăl Aron Pumnul, despre marea lui dragoste pentru Veronica Micle. Din anul 1870 a început colaborarea la revista „Convorbiri literare„, unde îi este publicată, în acel an, poezia „Venere şi Madonă„. Au fost amintite cele mai cunoscute poezii Luceafărului – „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie, neam și limbă. Îmbucurător faptul că elevii LT “D.Cantemir” au demonstrat o bună cunoaștere a operei eminesciene, au recitat fragmente dintr-un șir de poezii, din  „Scrisoarea III”, despre  trecutul glorios al ostașilor români în contrast cu falsul patriotism al contemporanilor (scrisă de Eminescu și publicată prima oară pe 1 mai 1881 în revista “Convorbiri literare”).

 În finalul activității cultural-artistice, vicepreședintele raionului Cantemir, Dumitru Muranevici, a înmânat Diplome organizatorilor și protagoniștilor, pentru participare activă în cadrul recitalului de poezie, proză și dramaturgie eminesciană. Cei prezenți au aflat și despre faptul că, în 1877 Eminescu se mută la Bucureşti, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-şef la ziarul „Timpul“, unde desfăşoară o activitate publicistică prodigioasă, dar și că aici i se ruinează sănătatea. În 1833 scrie și marile lui poeme, „Scrisorile” și „Luceafărul”, alte poezii valoroase. Cu regret, în iunie 1883, surmenat, poetul se îmbolnăveşte grav. În decembrie îi apare volumul „Poezii” , cu o prefaţă şi cu texte selectate de Titu Maiorescu (e singurul volum tipărit în timpul vieţii lui Eminescu – n.n.). Membru activ al societăţii ”Junimea”, Eminescu a fost un mare prieten cu Ion Creangă, pe care l-a îndemnat să devină membru al societății ”Junimea”, ajutându-l să-și publice vestitele povești și valoroasele “Amintiri din copilărie”.

Cu toate că a trăit doar 39 de ani, Mihai Eminescu a reușit să lase posterităţii o creaţie literară foarte amplă – poezii, proză, dramaturgie și publicistică.  Manuscrisele lui Eminescu (46 de volume, care însumează aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, la 25 ianuarie 1902.
Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. Medicul Tomescu nota după autopsie: „… Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce şi intensă a facultăţilor sale intelectuale”. A fost înmormântat la 17 iunie 1889, în Cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem, la 28 octombrie 1948, membru al Academiei Române.

Ion Domenco

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here