După invazia rușilor în țara vecină, percepem situația din lume și din regiune într-o cu totul altă lumină, una sumbră de tot. A dispărut siguranța zilei de mâine și tot mai multă lume se întreabă ce va urma?

Cea mai des vehiculată variantă-i că după Ucraina armata de ocupație va veni și la noi prin Odessa. La fel de populară-i și versiunea precum că rușii se vor îngloda în Ucraina și nu le va mai arde de noi. Unii mai cred că povara sancțiunilor și a condamnării agresiunii din partea comunității internaționale (141 de state, membre ONU, s-au pronunțat pentru încetarea războiului și retragerea armatei ruse din Ucraina) îi va convinge pe agresori să revină la soluții diplomatice. Această din urmă viziune este împărtășită de tot mai puțini adepți, fiindcă de la Moscova nu parvine nici un semnal de intenție de încetare a războiului.

Întrebat despre perspectiva ca Republica Moldova să fie următoarea țintă a forțelor ruse și dacă România are planuri pentru acest scenariu, în condițiile în care în Republica Moldova trăiesc peste un milion de cetățeni români, președintele Iohannis a spus următoarele: Noi pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde, NATO nu va fi implicată în acest conflict militar și nici România nu va fi implicată în acest conflict. Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca, în situația în care umanitar este nevoie de ajutor, să intervenim și acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată”.

Oricum, pericolul planează asupra noastră, iar incertitudinea ne însoțește în toate pornirile. Într-o stare extrem de complicată s-au pomenit agenții economici și fermierii. Fără inputuri, în special, fără îngrășăminte și combustibil, nu poți face o agricultură  durabilă, iar relațiile interstatale și cele comerciale s-au schimbat radical. Evident că nu mai contăm pe importul și exportul din Federația Rusă, la fel de evident este că  nu avem posibilitatea să întreținem relațiile de altă dată cu Ucraina. Orientarea-i într-o singură direcție, spre Uniunea Europeană. Tot pe Uniunea Europeană și, în special, pe  relațiile cu România contăm în soluționarea multiplelor probleme, care deja ne afectează în aspect economic și social.

P.S.

De fiecare dată, în editorialele scrise, mă străduiam includ în text propuneri ori soluții concrete la problemele sau situațiile complicate înregistrate la moment. De data aceasta, dat fiind starea de totală incertitudine, vin doar cu un singur îndemn: să nu pierdem din demnitate și răbdare, să-i ajutăm, în măsura posibilităților, pe cei nevoiți să-și părăsească țara și casa, și să nu pierdem speranța în ziua de mâine, pe care ne-o dorim  să fie cu mai multă lumină pentru noi și înțelepciune pentru cei care au dezlănțuit acest război.

 Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here