Cetățenii și agenții economici din România s-au mobilizat pentru a ajuta refugiații ucraineni adăpostiți în Republica Moldova. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului de la București spune că România este alături de autoritățile de la Chișinău în momentele dificile și o va ajuta să depășească provocările cauzate de criza refugiaților.

România a oferit Republicii Moldova o donație de 55 de tone de produse alimentare și nealimentare, destinate refugiaților din cele 96 de centre de plasament din țară. Este al doilea lot umanitar oferit de România Republicii Moldova de la începutul războiului din Ucraina. Acum două săptămâni, la Chișinău a ajuns un alt lot de 17 tone de ajutor umanitar oferit de autoritățile române.

„Am adus alimente neperisabile, pături, apă și o cantitate mare de dezinfectanți. Ne-am coordonat cu Guvernul Republicii Moldova ca să știm de ce este nevoie. Toate aceste lucruri se datorează cetățenilor români și agenților economici, care s-au mobilizat într-un mod exemplar. Pentru a ușura povara pe care o are Republica Moldova în această perioadă am făcut un apel către societatea civilă, companiile din România să ajutăm și Republica Moldova”, a spus Adrian Dupu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Oficialul de la București a salutat și amendamentul la rezoluția adoptată de APCE privind recunoașterea regiunii transnistrene drept teritoriu ocupat de Rusia. „Declararea de către APCE a regiunii transnistrene drept teritoriu ocupat de Rusia, este doar o constatare pentru că este un lucru pe care îl știm toți de 30 de ani. Dar este și un semnal că întreaga Europă, nu doar Uniunea Europeană nu mai tolerează astfel de acțiuni ale Rusiei. Vede întreaga lume atrocitățile care se comit în Ucraina, au bombardat nu doar obiective militare, cum au declarat inițial, ci și spitale, biserici, maternități. Aceste lucruri ies din sfera unui război clasic și sunt crime împotriva umanității”,  a mai spus Adrian Dupu.

În prezent, în jur de 100 de mii de refugiați ucraineni se află pe teritoriul Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here