Impresiile de la scrutinul de duminica trecută sunt încă proaspete și ar fi poate ar prematur să recurgem la o analiză aprofundată a procesului, dar ceea ce stă la suprafață și ne surprinde, este evident.

Moldovenii s-au „mobilizat” ca nici odată pentru a…ignora alegerile locale. Doar 4 din 10 cetățeni cu actele în regulă s-au prezentat la urnele de vot. Iar majoritatea celor care au participat la scrutin, cam 3 din cei 4, sunt străinii, oploșiți pe meleagurile noastre,  care nu cunosc și nici nu vor să cunoască limba, obiceiurile și cultura acestui neam, dar sunt foarte activi, când e vorba de interesele lor. Anume  prin votul lor, în consiliile raionale și orășenești, în special, din nordul republicii, au fost aleși cei, care sunt străini aspirațiilor naționale și deseori deschis pledează pentru interesul altui stat și poartă în suflet doar nostalgia pentru „trecutul glorios” de altădată.

Dacă recurgem iarăși la cifre, ne dăm seama că tabloul este unul surprinzător, alogic și destul de trist. Aproximativ 25 la sută din populația localităților dintre Nistru și Prut, majoritatea vorbitori de limbă rusă, a decis soarta alegerilor, iar mai precis au adus în fruntea a 15 raioane și o bună parte din orașe și orășele, o conducere, care, precum ziceam, este departe de interesul celor mulți, care au stat duminica trecută cuminței acasă, sau cu prieteni „la un pahar de vorbă”.

În răstimpul de până la viitoarele alegeri, acestor mulți, nu le rămâne altceva decât să se vaicăre, că uite, cei de la conducere, nu fac nimic bun pentru ei, alegătorii acestei țări.

Aceasta-i trista constatare, la care ajunge oricine pricepe cât de puțin în politică. Dar  constatarea ar fi una incompletă, dacă nu ne-am referi și la cauzele acestei pasivități la scară națională.  Cu părere de rău, trista realitate ne demonstrează că nu întotdeauna, ba chiar deseori, cei de ne-au prezentat în consilii sau parlament, nici pe departe n-au făcut față așteptărilor, uitând a doua zi de promisiunile făcute.   Oamenii au obosit de vorbe goale, de dezamăgiri și păcăleli.

Așa este, dar fiindcă vorba nu-i doar de prezentul, ci mai mult de viitorul nostru și al copiilor noștri, ar fi cazul, să mai facem un efort. Să participăm în turul doi al alegerilor. Să mai parcurgem odată lista pretendenților la conducerea satului, raionului sau orașului. Printre mulți aspiranți la putere vom găsi și numele a câțiva oameni onești, cu gândul și fapta la băștinașii acestui pământ. Pe ei ar trebui să-i selectăm și să mizăm pe ei, fiindcă altă soluție pur și simplu nu există.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here