Întrebarea din titlu ne este adresată nouă, celor de la redacție deseori, în special acum, când ne aflăm în campania de abonare la ziar.

Este firesc acest interes pentru apartenența noastră, fiindcă societatea e într-atât de polarizată, încât, chiar și la nunți și cumătrii tot mai mult despre politică se vorbește. Viziunile și convingerile politice contează acum mai mult chiar decât alte calități (cum ar fi omenia, educația, sau inteligența) apreciate altădată. Nu știu pe cât de corectă este această atitudine, dar nu temă respectivă constituie azi subiectul acestui editorial.

Pentru a exclude din start orice dubii, venim cu o constatare clară, – n-am fost și nici nu suntem de partea vreo unei formațiuni politice. N-am avut, n-am solicitat și nici n-am acceptat sprijin de la politicieni. Așa a fost de-a lungul anilor și poate din această cauză o ducem cam greu din punct de vedere financiar. În schimb suntem în drept să vorbim deschis și să spunem lucrurilor pe nume, indiferent de sunt cei despre care vorbim la guvernare sau în opoziție. Cititorii noștri au avut și au posibilitatea să se convingă că pe parcurs, n-am avut devieri de la principiile de bază de care se conduce o presă liberă: informare corectă, obiectivitate și imparțialitate.

Scopul nostru și obiectivul de bază este cel de promovare a intereselor agricultorilor, a celor mici și celor mari. Reflectarea realităților și abordarea problemelor satului este principala noastră preocupare  și, cred că tocmai din acest considerent ne bucurăm de sprijinul cititorilor noștri permanenți, cărora le mulțumesc pentru că sunt receptivi și în actuala campanie de abonare.

Recunosc, în realitățile noastre orientarea corectă, este un lucru dificil, dar mă bucur că am avut parte de acea doză de rațiune, care ne-a ferit de ispita unei susțineri a celor, care păreau a fi veșnici și atotputernici. Mă refer la cei care s-au tot perindat pe la putere: partidului agrarian, al comuniștilor sau al democraților. Unii deja au plecat, iar alții mai sunt pe cale de dispariție de pe arena politică. În locul lor vin alții. Mă refer la socialiști. Vin,dar călcând pe aceiași greblă. Ei, ca și predecesorii, ascund adevăratele interese, dar promit marea și sarea. O viață îmbelșugată, cu grija pentru populație, cu salarii și pensii majorate. Un singur lucru uită să precizeze acești noi pretendenți la putere. De unde  vor lua bani pentru a onora aceste promisiuni?  Deci iarăși minciuna-i în capul mesei, iarăși interese ascunse, iarăși geopolitică în interesul altei țări.

Dar, pentru că ziceam că reflectarea obiectivă este un principiu, de care ne conducem, este cazul să semnalăm o tendință nouă în politica noastră. Vorba-i de apariția pe scenă, inclusiv în parlament și în guvern a unor tineri, care nu-s împovărați de viciile trecutului. Viziunile lor sunt clare, fiindcă-s inspirate din realitățile statelor cu tradiții democratice veritabile: nu mințim, nu furăm, combatem corupția.

Sunt, deocamdată, puțini la număr, acești tineri, dar, la sigur, viitorul le aparține. Miracolul s-ar putea întâmpla chiar într-un viitor apropiat, dacă ne învățăm, în sfârșit să-i depistăm pe cei cu minciuna, cu promisiuni deșarte și cu interese departe de cele ale populației de pe această bucată de pământ dintre Nistru și Prut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here