Sondajele opiniei publice (atât cele angajate politic, cât și cele imparțiale), demonstrează în fond același tablou: societatea noastră este dezbinată. O parte (aproximativ jumătate din respondenți) se pronunță categoric pentru susținerea forțelor politice de dreapta și integrarea europeană, alții, destul de mulți la număr, împărtășesc valorile de stânga și doresc în continuare păstrarea și extinderea relațiilor cu rușii, așa cum au fost ele: cu dictat economic și politic, embargouri și tendințe de federalizare.

Fenomenul dezbinării durează în timp, cam tot atât, cât numără și independența țării noastre, adică peste 30 de ani. Mari schimbări n-au intervenit. Pentru integrarea cu Vestul pledează în temei oamenii cu gândire lucidă, cei care se descurcă și se orientează în spațiul informațional, cunosc adevăratul scop al politicii imperiale și-s preocupați la direct de viitorul copiilor și nepoților noștri. Pentru apropierea de Rusia se pronunță în primul rând rușii, care au venit la noi nepoftiți și mai continuă să locuiască pe aceste meleaguri, a doua categorie o constituie cei care tânjesc după trecut, când erau tineri și duceau o viață relativ îndestulată fără a face mare efort, în a treia categorie, convențional  includem cetățenii noștri lipsiți de principii, care nu-și prea bat capul de completarea cunoștințelor, ei trăiesc doar cu ziua de azi și cu interesul de moment, adică votăm pentru cel care dă mai mult.

Anume prin „efortul” și atitudinea acestei din urmă categorii de cetățeni, destul de mare la număr, pe parcurs,  am avut parte mai mult de președinți și majoritate parlamentară  care a folosit mentalitatea „destinșilor”alegători pentru a-și rezolva propriile probleme. Interesul național a fost ignorat totalmente.

Lucrurile urmau a fi schimbate, când la cârma țării au venit cei, care au proclamat prioritară direcția de integrare în Uniunea Europeană. În această privință s-au întreprins și acțiuni concrete. Și UE se arată disponibilă de a ne primi în familia europeană. Toate par a fi puse pe roate. Atât doar, că nimeni din cei de la conducere, nu se îngrijește de spațiul nostru informațional, de schimbarea viziunii și a mentalității celor, care mai sunt dezorientați și duși în eroare de propaganda rusească și de războiul hibrid de proporții declanșat de forțele imperiale.  Mai mult chiar, și cele câteva ziare locale și republicane, care respectă principiile de echidistanță, obiectivitate și informare corectă riscă să-și suspende activitatea din cauza crizei financiare, fiindcă cuiva i-a venit în gând ideea „genială” de a majora de 4-5 ori prețul de difuzare a presei achitat de ziare „Poștei Moldovei”.

Este un exemplu concludent, care denotă faptul că războiul hibrid declanșat cu multă abilitate, la noi încă nu-i luat în serios. Spațiul informațional al țării în continuare este dominat de falsuri și dezinformare. Presa străină domină și câștigă. Câștigă fiindcă-i manipulează pe cei mulți, care nu se obosesc să-și pună mintea în mișcare. Astfel, s-ar putea întâmpla, ca la viitoarele alegeri, prin votul celor dezorientați, mersul nostru triumfal spre UE să fie oprit.  Oprit de ignoranță și incompetență, dar și de lipsă de profesionalism din partea celor, care la direct  sunt  obligați  să protejeze spațiul informațional, dar nici pe departe nu întreprind efortul cuvenit pentru a stopa războiul hibrid.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here