Săptămâna curentă, mult prea „corecta” noastră justiţie ne-a mai servit o surpriză din categoria celor ieşite din comun. Din închisoare a fost eliberat, fără explicaţii şi argumente, unul din principalii figuranţi ai furtului miliardului (precum ni s-a demonstrat anterior de repetate ori în procese de judecată).

Pentru toată lumea Veceaslav Platon era „raiderul nr. 1” în spaţiul postsovetic, autor ai schemelor de spălare a sumelor extraordinare de bani provenite din Federaţia Rusă şi unul din beneficiarii miliardului furat din cele trei bănci cunoscute. Dintr-o simplă mişcare a procuraturii generale, acesta, condamnat la 18 ani detenţie, a devenit persoană liberă, fiindcă, conform aceleiaşi procuraturi, a fost judecat pe nedrept.

Chiar şi pe cei neiniţiaţi în ale jurisprudenţei, îi uimeşte această întorsătură de lucruri. Cum din inculpat, acest personaj devine jertfă, având totodată, în spatele său dosare de rezonanţă cu atacuri „raider” asupra companiilor de asigurări, fiind autorul „landromatului” rusesc, prin care au trecut zeci de milioane de dolari, beneficiar al furtului din bănci, participant şi executant al altor multe delicte?

E posibilă oare derularea unui asemenea caz într-o ţară civilizată? Răspunsul este univoc şi n-are nevoie de argumentare, fiindcă într-un stat cu justiţia pusă la punct, chiar de se întâmplă să greşească vre-un judecător, gafa nici de cum nu ajunge la asemenea proporţii şi este reparată în strictă conformitate cu legea.

La noi, din păcate, e posibil orice scenariu. E posibil, fiindcă justiţia a fost şi continuă să fie subordonată celor care au deţinut sau se află acum la putere.

O simplă analiză a evoluţiei cazului cu eliberarea lui Platon, ne duce la concluzia că acesta-i de fapt, unul din episoadele luptei  clanurilor, o mişcare făcută de Dodon pentru a-l înfrânge pe Plahotniuc în lupta pentru putere. Acest Platon este şi va fi folosit pentru argumentarea participării lui Plahotniuc şi a prietenelor acestuia la furtul miliardului. Mai târziu, Platon, probabil, va fi sacrificat şi dat uitării.

Sincer, mai puţin mă deranjează soarta acestui individ.

Altceva, mult mai important şi mai deranjant e la mijloc. Justiţia continuă să se afle la cheremul puterii. Prin implicarea unor procurori şi judecători Platon a fost condamnat şi a ispăşit o parte din pedeapsă. Conform scenariului, alţi procurorii şi judecători, (sau poate chiar dintre cei care au experienţă în asemenea operaţiuni), urmează să reexamineze cazul,  şi evident, să anuleze sentinţele pentru Platon. Dreptatea cum se zice pe la noi, va triumfa!

Cu părere de rău, asta-i realitatea şi aceasta-i justiţia noastră. Nu în zădar, cei din Uniunea Europeană ne tot atrag atenţia la necesitatea reformării adevărate a acestui domeniu. Sperăm şi noi, că mai devreme sau mai târziu, pe această bucată de pământ va reveni bunul simţ şi dictatura legii. Va reveni, doar dacă, vom lăsa la o parte indiferenţa şi nu vom mai admite să fim manipulaţi de aventurierii aflaţi acum în fruntea politicii moldoveneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here