Zicem cu alte ocazii, că pe scena politică de la noi au loc evenimente surprinzătoare, care ar putea fi comparate cu cele din filmele artistice pe care ni le servesc din abundenţă canalele de televiziune.

La moment, spre exemplu, suntem martori luptei acerbe dintre două clanuri, care se confruntă în competiţia pentru putere. O grupare, condusă chiar de pretinsul preşedinte, executând comanda stăpânilor de la Kremlin, încearcă să-l doboare la pământ şi să-l exproprieze  pe oligarhul în demisie, care, la rândul lui, pretinde să-l detroneze pe Dodon. În această crâncenă încleştare sunt utilizate mijloace financiare enorme, resurse administrative la nivel de guvern, sunt mobilizaţi parlamentarii şi mass-media de diferite orientări şi convingeri.

Deocamdată, scorul este de 0 la 0. Dar balansa se înclină mai mult în favoarea lui Plahotniuc. Preşedintele pierde din baluri, fiindcă pârghiile de care dispune, nu funcţionează. Influenţa preşedintelui asupra populaţiei scade,văzând cu ochii. Acele multe făgăduieli făcute public aproape zilnic, de la înalte tribune, rămân doar intenţii nevalorificate şi nimeni nu mai crede în promisiunile de altădată.  Guvernul pe care el îl are la îndemână, nici pe departe nu îndreptăţeşte aşteptările. În condiţiile pandemiei, acesta face gafe ireparabile, situaţia economică şi socială înrâutăţindu-se de la zi la zi. Prim – ministrul a reuşit, între timp să strice relaţiile cu toţi vecinii, astfel că nici nu mai are de la cine să se împrumute pentru a redresa cât de cât starea de lucruri.

Între timp oponenţii, cei din tabăra oligarhului, având la îndemână şi experienţa în uneltirea intrigilor, şi sacii cu bani, încetul cu încetul îşi adună noi adepţi din rândul deputaţilor. În favoarea acestui curent „politic” constituit în parlament şi devenit mult prea activ în ultima perioadă de timp, indirect contribuie şi preşedintele, care prin acţiunile directe de servilism în faţa Moscovei, a făcut ca opoziţia proeuropeană să-i întoarcă spatele şi susţină mişcarea de înlăturare de la putere a actualei guvernări.

În condiţiile de criză, Dodon, sfătuit de sfetnicii de la Kremlin, va face, probabil următoarea mişcare: mai aproape de alegeri va demite guvernul şi va pune responsabilitatea pe situaţia economică şi socială extrem de gravă ( pe care o avem deja) pe  opoziţie, şi va încerca să iasă astfel basma curată. Adică am vrut să facem bine, dar… Nu ştiu, dacă forţele, care sunt acum în opoziţie vor tolera această stare de lucruri.

Este aproape imprevizibilă acum evoluţia evenimentelor, S-ar putea întâmpla, ca într-o bună zi să asistăm la un deznodământ dramatic, care va conduce  la apariţia pe scena politică a altor jucători. Va fi spre bine, sau spre rău, urmează să aflăm.

La moment, constatăm doar că  toată această vânzoleală ar fi una amuzantă, dacă nu s-ar răsfrânge direct asupra acelei majorităţi a populaţiei, care deja suferă şi va avea încă mult de pătimit în urma jocurilor politice de pe scena moldovenească, scena ocupată acum de majoritatea actorilor, care, nici pe departe nu merită aplauzele publicului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here