Evident, că în cele ce urmează nu am de gând să tratez problema fundamentală a științei, cea de proveniență și origine, care-i frământă de secole pe savanții noștri. Pur și simplu, titlul acestui editorial a fost sugerat de reacția societății noastre la evenimentul care a avut loc săptămâna trecută, – înlăturarea din funcție și arestarea procurorului general.

Până a se ajunge la această acțiune, majoritatea populației, inclusiv și cei care nu se prea pricep în ale justiției, se pronunțau critic asupra activității procuraturii și, în primul rând, asupra persoanei respective, care, până la urmă este primul responsabil de funcționarea acestei structuri de stat. Nemulțumirea venea de la pasivitatea vădită a procuraturii în soluționarea celei mai grave probleme de care ne confruntăm, – corupția și hoția. La acest capitol, restanța-i una extrem de mare. O cunoaște toată lumea. Nu s-a întreprins nimic palpabil nici în investigarea furtului miliardului, nici în spălătoria de bani rusești, nici în trecerea ilegală în gestiune a aeroportului internațional, nici în fondarea și finanțarea contrar legislației a partidului socialiștilor, nici în alte multe dosare de rezonanță. Dimpotrivă, între timp, unii infractori au fost lăsați să plece peste hotare, iar din închisori au mai fost eliberate niște personaje, casa cărora, prin definiție, este pușcăria.

Dezmățul celor care au capturat țara era evident, precum era evidentă și nemulțumirea societății față de atitudinea și iresponsabilitatea procuraturii conduse de Stoianoglo. Acesta, prin pasivitate, prin abuzurile evidente și poate chiar, nedorința de a-și exercita funcțiile, devenise practic, un obstacol, în procesul de combatere a hoției și corupției.  În aceste condiții, unica soluție, era  înlăturarea procurorului, fapt, care s-a și produs.

Toate clare până aici.  De ce atunci a intervenit această surprinzătoare reacție la eliminarea din funcție a procurorului?  Ca la comandă, s-a uitat de metehnele și acțiunile dezaprobate ale acestui personaj. Experți și ne experți, lideri politici de diferită orientare, alți susținători au sărit în apărarea celui, despre care ziceau acum câteva zile, că-i departe de a corespunde funcției. S-a ajuns până la întruniri publice și proteste în apărarea fostului procuror. Din  vinovat, acesta, peste noapte a devenit victimă.

Urmând logica vorbitorilor de pe la televiziuni și mitinguri, fostul procuror general ar trebui  imediat iertat, reinstalat în funcție și aplaudat. Evident, că la revenire, (dacă se mai întâmplă și așa ceva!), acesta nu va face altceva, decât ceia ce a făcut până acum: îi va susține și-n continuare pe cei, cărora le este dator.   Dar, atunci, cum și când scăpăm de dominația hoției și corupției?

Răspunsul la întrebare, urmează să-l aflăm, probabil, mai târziu. Când vom avea o procuratură cu adevărat profesionistă și nepărtinitoare, iar cei cu pufușor pe botișor, nu vor mai avea condiții de a ne manipula și a ne dirija din umbră.

 

Constantin Rotaru

  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here