Apropierea și buna conlucrare dintre oameni și state începe de la comunicare, iar comunicarea este facilitată în mare măsură de căile de acces. Este un adevăr bine cunoscut și confirmat în permanență prin fapte și acțiuni concrete de către Guvernul României. La initiativa Bucureștiului, conexiunea între Moldova și România va fi îmbunătățită prin crearea unor condiții sporite de siguranță și de mobilitate atât pentru mărfuri, cât și pentru pasageri, prin construirea sau reabilitarea a trei puduri peste râul Prut.

 Conform informației Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, Podul Leușeni-Albița va fi construit integral, iar podurile Cahul-Oancea și Sculeni-Sculeni vor fi reabilitate cu sprijinul financiar al României. Cele trei obiective de infrastrctură peste Prut ar urma să fie gata până în anul 2027, astfel fluidizându-se traficul dintre R. Moldova și România.

Podul care leagă localitățile Sculeni din R. Moldova și Sculeni din România a fost construit în anul 1964, în același an a fost construit și podul Cahul-Oancea, iar podul Leușeni –Albița a fost construit încă în anul 1958. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că cele trei poduri au un grad ridicat de uzură, iar pentru siguranță traficului au nevoie de reabilitări urgente.

„La Leușeni-Albița vorbim despre un pod nou care va fi constituit din două benzi paralele. Fiecare dintre aceste poduri este construit în a doua jumătate a secolului trecut, și-au demonstrat eficiența, iar acum necesită modernizare. În urma studiilor de fezabilitate efectuate de colegii noștri din România s-a demonstrat necesitatea imperioasă a reabilitării sau a construcției unor poduri noi, care vor asigura conexiunea dintre cele două maluri ale Prutului. Reabilitarea acestor poduri urmărește obiectul îmbunătățirii condițiilor de trai a cetățenilor, pentru că majoritatea activității comerciale externe a R. Moldova este orientată spre Uniunea Europenă”, a spus Lilia Dabija în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Ministrul Infrastructurii spune că reabilitarea și construcția celor trei poduri va avea loc din banii Guvernului de la București. Din bugetul de stat al R. Moldova vor fi alocate doar fonduri pentru asigurarea infrastructurii adiacente.

„În ședința Guvernului am aprobat inițierea negocierilor pentru aceste trei acorduri, urmează în scurt timp să le negociem cu colegii din România, ulterior să le semnăm și până în 2027 ne propunem reabilitarea și construcția lor, cu suportul financiar al statului român. R. Moldova va suporta doar cheltuielile infrastructurii de acces, aici e vorba de drumul de acces către aceste trei poduri, dar și infrastructura de activitate a colegilor de la Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

De menționat că Programul de reabilitare a căilor de acces spre România a început încă în  vara anului trecut. Atunci au fost finalizate lucrările de consolidare a podului rutier de frontieră Giurgiulești-Galați.

Lucrările de reabilitare a podului au durat aproximativ nouă luni, investiția a costat circa 8 milioane de RON, asigurată în totalitate de Guvernul României.

Podul interconectează infrastructurile rutiere între cele două state, pe teritoriul Republicii Moldova drumul național M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontiera cu România și pe teritoriul României. Totodată, acesta sporește rolul Republicii Moldova în calitate de punct de legătură între statele Uniunii Europene şi Comunitatea Statelor Independente.

Lilia Dabija, pe atunci în calitate de secratar general de stat la Ministerul Infrastructurii, a participat la ceremonia de intrare în exploatare a podului renovat și a menționat în alocuțiunea sa că împreună cu România, țara noastră își urmărește calea Comunității europene. Precizând, totodată, că proiectele comune de infrastructură fortifică și mai mult relațiile bilaterale dintre cele două state.

„Mulțumim Guvernului României pentru suportul oferit în tot acest proces amplu de reconstrucție a infrastructurii. În viitorul apropiat vom începe lucrările de construcție la podul de la Ungheni, dar şi reparația altor poduri Sculeni-Sculeni, Cahul-Oancea, Leușeni-Albița. Acum că suntem într-o criză de securitate la frontieră trebuie să fim și mai rezilienți și mai puși pe fapte, pentru drumuri mai bune, pentru poduri mai multe şi o mai bună securitate la frontieră”.

Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) – Galați (România) a fost construit în anul 1949 și are o lungime de 125 metri, cu circulație pe două benzi.

Ion Costin

Această revistă a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Conținutul acestei publicații nu refșectă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here