De la nord la sud, cei mai mulți primari sau președinți de raioane care au participat la întâlniri electorale ca susținători ai unor candidați spun că nu au încălcat legea, întrucât și-au luat concediu anume în aceste zile. În unele cazuri, aceste declarații nu sunt confirmate prin actele corespunzătoare trecute în Registrul de stat al actelor locale. Portalul MoldovaCurata.md a analizat profilurile din rețelele sociale ale tuturor candidaților pentru a verifica dacă aceștia sunt văzuți alături de primari sau președinți de raioane în timpul zilelor și orelor de muncă.
Pagina de Facebook a lui Igor Dodon, candidatul independent susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM), abundă de imagini și înregistrări video de la întâlnirile electorale. Bunăoară, din postări vedem că miercuri, 21 octombrie 2020, I. Dodon a vizitat raioanele Cantemir și Leova. În ambele, demnitari și funcționari publici l-au însoțit sau au ținut discursuri. Unii argumentează că și-au luat zile de concediu pentru a putea fi alături de șeful statului, alții însă refuză să spună de ce au participat la aceste întâlniri electorale în orele de muncă.
Ca să petreacă ziua alături de Igor Dodon, conducerea raionului Cantemir și-a luat zi liberă, invocând motive familiale
Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim l-a însoțit pe I. Dodon pe parcursul vizitei sale în orașul Cantemir și în localitățile Vișniovca, Stoianovca și Antonovca, deși ar fi trebuit să fie la serviciu. Stând alături de I. Dodon în fața alegătorilor, președintele raionului le-a spus celor prezenți că echipa sa are în plan inițiative importante precum gazificarea localităților și amenajarea gunoiștilor. A. Ichim a explicat pentru portalul MoldovaCurată.md că și-a luat zi liberă pentru a fi alături de I. Dodon. Într-adevăr, în Registru de stat al actelor locale este dispoziția prin care își acordă o zi liberă în calitate de concediu neplătit pentru data de 21 octombrie 2020, „în scopul soluționării unor probleme de ordin familial”.
Solicitări de concedii trase la indigo
Aceleași motive, „familiale”, le-au invocat și vicepreședinții raionului Cantemir, Iurie Mihăiescu și Emil Pupăzan. Dispozițiile semnate de acești doi demnitari sunt similare cu cea pe numele președintelui raionului, fiind schimbate doar numele. A. Ichim confirmă că ambii vicepreședinți și-au luat zi liberă în ziua venirii lui I. Dodon la Cantemir.
Cerere de concediu în formă verbală
La evenimentul electoral de la Sărăteni, Leova, a fost prezent și primarul localității, Igor Prida, care a ținut un discurs de mulțumire pentru I. Dodon. Primarul ales pe lista PSRM îi atribuie lui I. Dodon proiectele care sunt în derulare în localitate. Întrebat dacă laudele i-au fost aduse lui I. Dodon într-o zi de muncă, alesul local a precizat pentru Moldova Curată că și-a luat zi liberă atunci, însă nu a putut dovedi printr-un act acest lucru. Nici în Registrul de stat al actelor locale nu a fost găsit un document care ar arăta că alesul local nu era la serviciu. Primarul a precizat că solicitarea zilei de concediu a fost făcută în mod verbal.
Concediile de odihnă coincid cu campaniile electorale
Și Galina Muntean, primara satului Ișcălău din raionul Fălești, a fost văzută la întâlnirea cu Violeta Ivanov, candidata Partidului „Șor”, care a vizitat localitatea la 22 octombrie. Aleasa locală a explicat pentru Moldova Curată că pe perioada întregii luni și-a luat concediu, respectiv, la acea întâlnire electorală a participat în afara orelor de muncă.
Raport Promo-LEX: Resurse administrative folosite în campania prezidențială
Experții de la Promo-LEX au constatat în Raportul nr.4 „Misiunea de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020”, că unii candidați au folosit unele resurse administrative. În raport se spune că „la 2 octombrie 2020, la evenimentul de lansare în campanie a candidatului I. Dodon, a participat și Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia, în timpul orelor de muncă. La rândul său, Andrei Vedutenco, actualul consilier al I. Vlah, neagă că bașcana se afla în zilele și orele de muncă, precizând că demnitara era în concediu în acea perioadă.
Oră incognito
În același raport se mai precizează că la 8 octombrie 2020 candidatul PLDM, Tudor Deliu, a organizat o întrunire cu alegătorii din satul Chiștelnița, raionul Telenești. În raport se constată că în timpul orelor de muncă au participat la acea întâlnire electorală și primarul orașului Telenești, Vadim Lelic, dar și Constantin Ciobanu, primar al satului Chiștelnița. Ambii primari menționează că nu țin minte ora întrunirii. Experții de la Promo LEX au constatat că la 8 octombrie 2020, candidatul Andrei Năstase (PPPDA) a organizat o întrunire electorală cu angajații IMSP Spitalul Raional Criuleni în timpul orelor de muncă. La rândul său, Aurica Roman, șefa Spitalului Raional Criuleni neagă cele expuse, precizând că la acea întâlnire au fost doar medicii care și-au finalizat ziua de muncă.
Primarul orașului Dondușeni a distribuit ziare de partid
Edilul orașului Dondușeni, Ivan Belciug, a fost văzut la 6 octombrie cum distribuia materiale promoționale ale Partidului Nostru, în scopul promovării candidatului Renato Usatîi. Alesul local a precizat pentru Moldova Curată că el se află în concediu în această perioadă.
Expertă anticorupție: abuzează de resursele administrative candidații cei mai vulnerabili
În opinia Ianinei Spinei, expertă anticorupție de la Transparancy-International Moldova, aleșii locali și funcționarii, chiar dacă sunt reprezentanți ai unor partide, ar trebui să se ghideze de interesul cetățeanului și să fie la locul de muncă atribuit tot de cetățeni prin votul lor. „În opinia mea, ar fi corect ca toți să urmeze același scenariu și să nu utilizeze resursele administrative sau sprijinul colegilor care se află la conducere, mai ales la nivel local”. Experta îi îndeamnă și pe alegători să refuze astfel de întâlniri dacă sunt aduși în mod organizat, fără ca să fie informați suficient care este scopul acestor întâlniri.
Portalul MoldovaCurata.md a analizat profilurile de Facebook și ale celorlalți candidați, care nu sunt enumerați mai sus, pentru a vedea dacă au avut întâlniri electorale cu prezența funcționarilor în timpul orelor de muncă. Majoritatea primarilor sau președinților de raioane s-au întâlnit cu candidații în zilele de week-end sau seara. Menționăm că la majoritatea întâlnirilor electorale, candidații sunt însoțiți și de consilieri locali, raionali sau municipali. Aceștia însă sunt remunerați per ședință și nu conform Codului Muncii, pe zile.
Lilia Zaharia
Investigația integrală poate fi accesată pe portalul MoldovaCurata.md, rubrica „Cunoaște-ți candidatul!” (sub-rubrica „Alegeri prezidențiale”).
Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here