Şi chiar dacă el, acest parteneriat, cu regret, în timpul de la urmă, din cauze obiective, nu cunoaşte ritmul pe care îl dorim, personal, sunt convinsă că unul dintre cele mai remarcabile evenimente pe care am avut a le trăi pe parcursul anilor de la urmă, de cănd consătenii mei mi-au incredinţat pentru a patra oară mandatul respectiv, a fost (desigur, cu excepţia marcării centenarului de la Marea Unire din 1918) procesul de infrăţire a unui şir de comune şi primării de pe ambele maluri ale Prutului – un proces declanşat de insăşi istoria pămăntului românesc, de dreptate şi adevăr.

Cum au fost inceputurile infrăţirii cu fraţii de peste Prut aici, la noi, la Slobozia Mare?

In anul 2016, doamna Adela Dehenes- Mare, locuitoare a comunei Florești,

din judeţul Cluj – o nepoată a lui Gheorghe Mare, slobozean de-al nostru, care in anul 1918 a votat Unirea cu Romania – a venit cu propunrerea de infrățire a celor 2 localități – satul Slobozia Mare din raionul Cahul și comuna Florești din judeţul Cluj.

Evident, propunerea a fost acceptată cu entuziasm de consătenii mei

şi, astfel, au inceput pregătirile pentru această festivitate onorabilă și

emoționantă. In acest context, Consiliul local prin decizia sa nr.03/05

din 30.06.2016 a aprobat Acordul de infrățire intre satul Slobozia Mare și

comuna Florești, in documentul respectiv fiind stipulate mai multe domenii de activitate și schimb de experiență: istorie, cultură, tradiții, turism, educație, economie, administrație publică locală.

Am insistat şi am făcut tot posibilul ca semnarea Acordului să aibă loc la vatra noastră, la Slobozia Mare, in cadrul sărbătorii Hramul satului ” Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, in prezența majorităţii locuitorilor, la Casa de Cultură.

Anume aici a şi avut loc și prima activitate culturală comună, unde colectivul nostru de cântece și dansuri populare ” Vatra Horelor” și colectivul oaspeţilor ” Șoimii Carpaților” au cântat și au dansat impreună .

Ulterior, la 1 decembrie 2018 Acordul de infrățire a fost parafat in plină ședință şi de Consiliul local Florești, Cluj. Cu această ocazie consilierii din Consiliul local Slobozia Mare au mers in vizită de studiu și au asistat la ședința Consiliului comunei Florești , acumulând, printre altele, şi experiență privind modul de desfășurare a ședinței Consiliului local.

Mai apoi, pe parcurs, tot in acest context, un grup de tineri din satul nostru au fost in excursie la Cetatea Alba- Iulia, ocazie cu care am vizitat impreună cu directorii de grădinițe, liceu, gimnaziu din Slobozia Mare grădinițele și școlile din comuna Florești și ne-am documentat cum

este organizat procesul educațional şi, in special, ceea ce ţine de infrastructura instituțiilor in cauză.

Cu regret, circumstanţele nefaste din timpul de la urmă – mă refer la actuala pandemie – şi-au pus, intr-o oarecare    măsură, amprenta pe intensitatea şi continuitatea acestui frumos şi multdorit parteneriat cu colegii romani.

Dar, oricum, cu siguranţă, vom continua aceste relații, intenţionând ca in cel mai apropiat viitor să dezvoltăm impreună și proiecte de infrastructură europene.

Pentru conformitate, Ilie Bujor

Acest articol a fost publicat cu sprijinul Departamentului
pentru Relația cu Republica
Moldova. www.drrm.gov.ro
Conținutul acestui articol nu reprezintă
poziția ofi cială a Departamentului pentru
Relația cu Republica Moldova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here