La ziua de azi Municipiul Ungheni este înfrățit cu 18 orașe, primul acord de înfrățire fiind semnat în anul 2000 cu orașul Winston–Salem din Statele Unite ale Americii. Fiecare înfrățire are istoria sa, una aparte. La fel și domeniile de cooperare sunt diferite, de la schimburi culturale, colaborare în domeniul educației și până la implementarea în parteneriat a proiectelor de dezvoltare a localităților.

Deosebit de strânse sunt relațiile de înfrățire și de prietenie cu municipiul Cluj-Napoca din România. Grație finanțării oferite de acest oraș, a fost posibilă implementarea proiectului „Reabilitarea Parcului Central din Ungheni” /etapele 2, 3, 4 și 5.  Astfel, în Parcul Central din Ungheni a fost creat un orășel al copiilor, amenajat un teatru de vară, construite alei, instalat iluminat public, construite două mini stadioane etc. La moment este în proces de construcție un skate parc. În luna mai curent printr-o decizie a Consiliului Municipal Ungheni Parcul Central a fost redenumit în „Micul Cluj”.

În rezultatul vizitelor reciproce și participării la evenimente de talie internațională, municipiul Ungheni beneficiază de experiența valoroasă a municipiului Cluj-Napoca în așa domenii precum business, tehnologii informaționale, inovații, revitalizare urbană etc.

Un moment important al relațiilor dintre municipiile Cluj-Napoca și Ungheni reprezintă cooperarea celor două localități în domeniul dezvoltării economice și al inovațiilor prin participarea la evenimente internaționale de promovare și susținere a startup – urilor. În luna martie 2019, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, la invitația primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat la Startup Europe Summit 2019. Participanții au împărtășit din experiența lor în ceea ce privește crearea incubatoarelor și dezvoltarea afacerilor în sfera inovațiilor, identificarea „ingredientului unic” pentru specializarea strategică a orașelor, precum și stabilirea unei strânse cooperării între orașele europene. De asemenea, în perioada 02-06 martie 2020, o delegație din municipiul Ungheni a participat la o serie de evenimente dedicate inovării, startup – urilor, viitorului tinerilor și la cea de a III-a ediție a Taberei de Inovare.

Înfrățire cu rezultate frumoase o avem cu Sectorul 5 București. Este vorba de Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din cartierul Vasilica creat cu suportul financiar al primăriei acestor sector. De asemenea, Primăria Sectorului 5 București a oferit municipiului Ungheni un autocar pentru 28 de persoane. Tradițional, de Zilele Municipiului, delegații din orașele înfrățite, parteneri de dezvoltare și buni prieteni se reunesc la Ungheni pentru a participa la evenimentele organizate cu prilejul sărbătorilor, a împărtăși din experiența de dezvoltare a comunităților pe care le reprezintă și a identifica noi oportunități de colaborare. La data de 28 august 2019, a fost organizată masa rotundă „Realizările în cadrul relațiilor de înfrățire – noi oportunități de colaborare cu municipiul Ungheni”. La eveniment au participat reprezentanți ai orașele Kutaisi (Georgia), Joniskis (Lituania), Auce (Letonia), Horishni Plavni și Noua Suliță (Ucraina), ai Sectorului 5 București, ai municipiilor Dorohoi, Reghin, Galați (România), Dalyat El-Carmel (Israel) și Nanchang (China). În cadrul acestei mese rotunde au fost prezentate rezultatele relațiilor de înfrățire obținute de la momentul stabilirii primei înfrățiri și până în prezent. De asemenea au fost discutate oportunitățile noi de cooperare. Se întrevăd noi posibilități de cooperare și cu orașul Dalyat El-Carmel din Israel. Delegația din Israel a asigurat că vor relua cooperarea în domeniul educației și schimburilor de elevi și profesori.

Propuneri de cooperare în domeniul culturii și tehnologiilor informaționale au venit din partea orașului chinez Nanchang, care a semnat Acordul de cooperare cu municipiul Ungheni în toamna anului 2018. Oaspeții chinezi s-au arătat impresionați de căldura și ospitalitatea unghenenilor, dar și de vinurile noastre. De altfel, în perioada actuală de criză pandemică, orașul Nanchang a demonstrat un gest de prietenie și solidaritate prin a dona municipiului Ungheni echipamente de protecție (măști și costume de unică folosință).

Recent a fost semnat un Acord de cooperare privind implementarea în parteneriat cu orașul Andrezieux – Boutheon (Franța) a proiectului „Dezvoltarea turismului în orașul Ungheni și raionul Ungheni”.

Referindu-se la relațiile de cooperare cu orașele înfrățite, primarul municipiului Ungheni a declarat că acestea s-au transformat, în timp, în legături strânse de prietenie: „Este o realizare importantă pentru orașul nostru să avem parteneri de încredere și buni prieteni în toate colțurile lumii”, a declarat Alexandru Ambros.

 

Acest articol a fost publicat cu sprijinul Departamentului
pentru Relația cu Republica
Moldova. www.drrm.gov.ro
Conținutul acestui articol nu reprezintă
poziția ofi cială a Departamentului pentru
Relația cu Republica Moldova.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here