În răstimpul cât a durat campania de alegeri anticipate și formarea organelor de conducere ale noului parlament, am avut mai multe întâlniri și schimb de opinii cu oamenii simpli de la sate, cu producători agricoli și fermieri. Evident, discutam despre așteptările și schimbările, care-s necesare și care urmează să intervină în ramura de bază a economiei. În acest sens, speranțele oamenilor la transformări reale în agricultură, sunt legate, precum e și firesc, de persoana care va fi numită în fruntea ministerului.
Interlocutorii mei au fost unanimi în afirmația că ministerul trebuie să fie condus nu de un om de întâmplare, dar de un profesionist, specialist în domeniu, om cu experiență temeinică, care cunoaște nu din auzite sau doar teoretic procesele și realitățile din agricultura noastră. O altă condiție, la fel de importantă, este și cea de responsabilitate directă pentru acțiunile pe care le întreprinde, acea responsabilitate, pe care urmează să o conștientizeze și să o demonstreze pe parcurs, cel numit în fruntea ministerului. Integritatea persoanei este la fel de importantă, menționau oamenii, fiindcă altfel, cel aflat la cârmă, este cu gândul la scheme și combinații, dar nu la obligațiunile, care-i revin în virtutea funcției.
Doleanțele și sugestiile agricultorilor au la bază experiența acumulată pe parcursul anilor de independență, perioadă, în care la conducerea ministerului s-au perindat tocmai 16 miniștri. E cazul să recunoaștem, că doar 3-4 dintre toți acești demnitari corespundeau exigenților unui conducător al ministerului de primă importanță pentru economia țării. Majoritatea dintre cei, care s-au aflat la cârma ministerului, au dispărut, numele lor fiind date uitării în scurt timp, fiindcă aportul lor a fost unul aproape de zero. Alții, s-au manifestat, dar în sens invers: „au reușit” să contribuie, și chiar destul de mult, la degradarea ramurii, aceasta fiind și una din cauzele stării de lucruri precare, în care se află acum agricultura.
Explicația fenomenului de apariție a oamenilor de întâmplare la cârma agriculturii este una simplă: formațiunile politice, care, în urma alegerilor obțineau dreptul la guvernare, țineau neapărat să schimbe prima și alte persoane de rang înalt și să numească în fruntea ministerelor și a agențiilor „oamenii lor”, pe cei apropiați și loiali partidului. Aptitudinile profesioniste pur și simplu erau ignorate. Această selectare artificială cu numirea favoriților în funcții cheie, de repetate ori ne-a jucat festa. Ea și în continuare poate să dăuneze grav economiei. Constatarea-i una actuală pentru moment. Călcatul pe greblă nu mai poate fi tolerat. Altfel, riscăm să mai pornim odată de la zero și tot la zero să ajungem, ca mai apoi să dăm vina pe aceiași incompetență și lipsă de profesionalism.
P.S.
În timp ce adunam materiale și scriam acest editorial, a sosit și vestea instituirii unui nou guvern. Ar fi incorect să mă pronunț acum asupra aptitudinilor și gradului de pregătire profesională a persoanei numite în fruntea Ministerului Agriculturii, dar îmi doresc mult, ca la sfârșitul mandatului, cititorii noștri să constate unanim, că în sfârșit am avut un adevărat Ministru al Agriculturii.
Constantin Rotaru