Înțeleaptă vorbă populară „Omul sfințește locul” se referă şi la Maria Ghelan, primar al orașului Căinari, raionul Căușeni. Această caracteristică primărița și-a meritat-o ca rezultat al primului său mandat de edil al orașuli, care după patru ani de activitate neobosită a autorității publice locale a devenit mai curat, mai amenajat, cu infrastructură dezvoltată după necesitățile populației, pentru confort și trai decent cetățenilor.
De baștină din Căinari, Maria Ghelan, absolventă a Universității Agrare, specialitatea economist organizator, devotată fiind orașului natal, a activat aici în mai multe funcții în conformitate cu specialitatea sa, precum în secția cadre a gospodăriei agricole din localitate, apoi cotabil-șef la filiala Căinari a BC „Moldova-Agroindbank” SA, administrator la firma De audit „Expert Audit Service” SRL. De activitatea și specificul primăriei a luat cunoștință fiind, anterior, timp de patru ani consilier al consiliului local. De pe atunci au apărut mai multe semne de întrebare privind ineficacitatea în multe privințe a activității autorității publice locale, când carul se mișca greu din loc.
Având cunoștințe aprofundate în domeniul economiei și contabilității, descoperind ulterior și managementul organizațional, Maria Ghelan se întreba cum ar fi procedat dânsa într-un caz sau altul pentru soluționarea problemelor comunității. Chiar și în conversațiile cu cei apropiați, cu cetățenii își expunea opiniile, analiza anumite situații concrete și cei din anturajul său o vedeau ca o bună gospodină a orașului și că ar fi potrivit ca să candideze la funcția de primar al orașului Căinari. A meditat, desigur, îndelung, a conștientizat marea responsabilitate pentru comunitate, pentru, cetățeni și-a cântărit capacitățile, puterile și s-a decis să candideze. A avut un program electoral bine gândit, cu sarcini concrete, convingător pentru concetățenii săi și câștigă alegerile din 2015.
Era pregătită să-și înceapă noua sa activitate cu problema cea mai stringentă a orașului – gazificarea, care a fost rezolvată pe deplin, sută la sută.
„S-a reușit doar prin multă muncă, zile și nopți nedormite, mărturisește primărița. Sursa principală de venit a fost alocată din bugetul de stat și local ceea ce a constituit suma de 2 mln. de lei. Am reușit să întrunesc în câteva ședințe toți actorii implicați în procesul de gazificare, inclusiv liderii de pe sectoare, iar odată pașii concreți stabiliți, ne-am străduit să-i respectăm ca să reușim. Și am reușit, ceea ce mulți ani la rând părea o problemă complicată. Actualmente, sunt efectuate lucrările de conectare la gazoduct a gospodăriilor, a instituțiilor publice, a blocurilor locative. Am instalat 26 de dulapuri de reglare a gazelor naturale pe toate străzile, unde nu era acces la gaz natural și am oferit posibilitatea de conectare pentru gospodăriile din gara Căinari. De asemenea, am dat în exploatare traseul de presiune medie pe o lungime de 6000 metri, ceea ce va permite conectarea la gazoduct a circa 560 de gospodării în or. Căinari.
Acum, la sfârșit de mandat, dar și în sensul lansării noii campanii electorale locale, bilanțul activității în perioada respectivă, capătă o conotație deosebită – ce s-a făcut și în ce măsură cele realizate pot servi ca bază sau suport real pentru alte realizări pentru o dezvoltarea armonioasă și durabilă continuă a orașului și consolidării autonomiei locale. Și ora bilanțului Mariei Ghelan o caracterizează ca o bună gospodină pe potriva așteptărilor.
„În activitatea mea de 4 ani, face unele totaluri primărița, am reușit să implementăm mai multe proiecte sociale, precum iluminarea a 16 km de străzi, fiind eficientizat consumul de energie pentru iluminarea publică prin instalarea lămpilor moderne de tip LED. Am reparat în variantă albă 3200 metri de drumuri, am construit cazangeria pe bază de biomasă și instalarea panourilor solare la grădinița de copii nr.2, am reparat primăria orașului Căinari. La grădinița de copii nr.1 am schimbat acoperișul, la licitație au participat 21 de agenți economici, și astfel, am redus cheltuielile cu 50%. Am amenajat spațiile verzi din fața primăriei și a casei de cultură prin construcția aleilor și îngrijirea landșaftului, am instalat un teren de joacă pentru copii, bănci și urne de gunoi în parc, terenuri de joacă la ambele grădinițe. Au fost efectuate lucrări de salubrizare, tot gunoiul fiind evacuat în locuri special amenajate.
Am îndeplinit și alte lucrări de amenajare a orașului, pentru a-i reda un aspect modern, dar și pentru a include orașul în rețeaua de trasee turistice rurale. Astfel, am instalat perdeaua de iluminat stradal festiv pe strada Alexei Mateevici și inscripția „CĂINARI” la întrarea în orașul Căinari”.
Adevărat, pentru un singur mandat atâtea proiecte implementate exprimă un factor managerial adecvat și ne-am interesat cam ce sumă totală de investiții a fost necesară pentru toate aceste lucrări, de unde au fost sursele: bugetele de stat și local, contribuția agenților economici din locale prin suplinirea bugetului local.
Maria Ghelan: „Dacă e să facem o sumare a investițiilor pentru implementarea tuturor proiectelor în acești patru ani, ele au constituit peste 14,4 milioane de lei, dintre care 5,734 milioane de lei – de la bugetul de stat,, 1,245 milioane de lei ne-au oferit Uniunea Europeană, iar alocațiile de la bugetele locale a fost de 7,423 milioane de lei”.
Un suport real în modernizarea continuă a orașului l-a constituit cooperarea comunitară.
Maria Ghelan: „La implementarea proiectelor sociale sunt implicați cetățenii, care participă activ la efectuarea lucrărilor de amenajare și dezvoltare a orașului. Un suport considerabil avem și din partea diasporei. Anul acesta am înregistrat AO „Căinărenii de pretutindeni”, cu care sper să avem o conlucrare fructuoasă și în continuare și să obținem realizări mult mai impunătoare pentru baștina noastră.
Pot face o concluzie ajunsă în această toamnă și să spun că am muncit mult, am reușit să-mi îndeplinesc programul de activitate, dar și l-am depășit.
În opinia mea, se punea și mai mult, dar pe parcursul acestor ani am avut de înfruntat și unele impedimente. De exemplu, o prioritate era reconstrucția sistemului de apeduct și canalizare, stația de epurare, de aceia, chiar la începutul primului meu mandat am scris un proiect care a fost depus la Agenția Dezvoltare Regională Sud, iar conform programului, proiectul nostru a fost evaluat cu punctajul maxim. Cu părere de rău, din cauză că s-a implicat politicul, orașul Căinari nu a fost selectat, ci orașul Căușeni care, după punctajul obținut era pe locul al patrulea. Poate că vom fi selectați în următoarea etapă, deoarece proiectul este inclus în planul operațional regional, suntem în așteptarea finanțării. Cinci primării și opt localități suntem parte a acestui proiect ce prevede construcția apeductului în proporție de 100%. În proiect este prevăzută și crearea operatorului regional.
În ultimul timp am lucrat activ la scrierea proiectelor pentru a participa în cadrul programelor „Migrație și Dezvoltare locală”, „Diaspora acasă reușește”, „Comunitatea Mea”. După cum știm, programul „Diaspora acasă reușește” a fost stopat, deși noi am avut cheltuieli, am elaborat proiect de execuție tehnică, am colectat contribuția de la cetățeni.
Desigur, că aceste impedimente nu trebuie să ne descurajeze, ci dimpotrivă să ne întărească voința, puterile de a merge înainte și de a învinge. Așa că, cele realizate mă motivează să nu renunț la această activitate. Cu atât mai mult, că
în ultimele zile sunt tot întrebată dacă voi mai candida. Și această încredere a cetățenilor mă încurajează de a merge înainte și îi asigur pe alegători: „Da, voi mai candida pentru încă un mandat, deoarece consider că mai am multe de realizat împreună cu comunitatea.
Am în planul de activitate amenajarea parcului de pe strada Trandafirilor, deja am o schiță de proiect, unde sunt prevăzute toate cele necesare pentru odihnă, sport, plimbare, odihnă culturală.
Alte obiective incluse în planul de activitate pentru următorul mandat sunt:
– amenajarea albiei râului Vorocei ce traversează centrul or. Căinari, fiind pregătit proiectul avizat de toate instituțiile;
– inaugurarea azilului de bătrâni;
– continuarea proiectului de iluminare stradală, care să cuprindă tot teritoriul orașului;
– reparația capitală a străzilor Vladimir Coliban și Grigore Meșină, pentru care dispun deja de proiectul tehnic elaborat”.
Sunt și multe alte sarcini incluse în planul de activitate, bine gândite și aranjate. Maria Ghelan este realistă, că ce își pune în plan numaidecât realizează, după cum a convins alegătorii în primul său mandat. Tocmai de ceea ce au nevoie căinărenii – de a avea o baștină renovată, bine amenajată și dezvoltată pentru un viitor prosper.
Ion AXENTI