Începutul cronologiei legăturilor de frăţie între oraşul Călăraşi din Moldova şi municipiul Călăraşi din România datează cu anul 2007, adică, are o aniversare de 15 ani. În prezent, cu această ocazie, administraţia publică locală elaborează un proiect de durată, ce vizează consolidarea relațiilor pentru tinerii dim ambele urbe prin programe comune, inclusiv o vizită de lucru în municipiul Călărași, o expoziție organizată de muzeul din Călărași Moldova în cadrul zilelor municipiului Călărași România etc.
Dar să le luăm pe toate mai de la început…
La un an după semnarea acordului de colaborare, în luna mai 2008, o delegație de la noi a participat la dezvelirea monumentului regelui Carol I în municipiul Călărași. E remarcabil şi faptul că la acest eveniment delegația noastră a avut ocazia să întreţină o discuție cu Regele Mihai I al României, iar la plecare spre casă ea a primit în dar o donație de carte din partea Bibliotecii municipiului Călărași.
Un alt proiect important pentru orașul Călărași a fost reconstrucția Cimitirului Militar al Ostașilor Români. O primă încercare de a-l reconstitui a fost făcută la începutul anilor ̓ 90, când a fost instalată o cruce din lemn de către marele lutier Vladimir Dodon și nepotul său Ștefan, ca un semn creștin întru memoria ostașilor români. Mai târziu, Vladimir și Ștefan Dodon au fost la Ambasada României în Republica Moldova și au înaintat un demers către Ministerul român al Apărării privind identificarea ostașilor căzuți aici, astfel, în noiembrie 2003 primăria Călărași a primit de la București lista ostașilor români identificați, care au căzut la datorie pe câmpul de luptă.
În acest sens, un exemplu similar: în octombrie 2009, în cadrul unei vizite a delegaţiei în frunte cu primarul-coleg din România, s-a pus în discuție reconstrucția Cimitirului de Onoare din Dealul Călărașilor, în locul numit de localnici la “ La Eroi”. După plecarea delegației a fost formată o comisie, care a elaborat un plan cu privire la reconstrucția cimitirului, care, pe 29 mai 2010 a fost inaugurat în prezența oaspeților din Republica Moldova, România şi Bulgaria.
Un al proiect desfășurat dintre Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași și Muzeul municipal a fost inaugurarea la noi a expoziției dedicate centenarului Marii Uniri. În acest context, în 2018 Consiliul Orășenesc Călărași a votat declarația de Unire, iar în 2020, după o reconstrucţie şi amenajare modernă, piața orășenească a primit denimirea de Piața Unirii. O altă realizare cu contribuția Consiliului Județean Călăraşi a fost construită “Poarta Nemuririi” – o replică creativă “Porții Sărutului” al marelui sculptor român Constantin Brâncuși.
De menţionat şi faptul că pe tot parcursul acestor ani şi elevii din ambele orașe au avut deplasări reciproce la Zilele orașului, diverse festivaluri, concursuri etc.
Cu regret, începând cu anul 2019 din cauza pandemiei, relaţiile între cele două oraşe înfrăţite n-au cunoscut o ascendenţă notabilă; dar, totuși datorită tehnologilor performante, dar şi dorinţei de a comunica, am întreținut şi continuăm să avem o legătură permanentă cu frații noști de peste Prut.
Consemnare: Ilie FRUNZĂ