Săptămâna trecută ne-a vizitat o înaltă reprezentantă a Uniunii Europene, Ursula von de Leven, Președinta Comisiei Europene. Într-o conferință de presă ea a anunțat că în cel mai apropiat viitor UE va oferi Moldovei 250 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane sub formă de grant, altele 100 de milioane, credit, iar încă 50 de milioane de euro ca suport bugetar, adică tot cu titlul de cadou. Banii vor fi oferiți nu în schimbul unor concesii sau cu vreo condiție. Vorba-i pur și simplu de un suport financiar, iar gestul a fost făcut în urma adresării conducerii R. M. dat fiind faptul, că ne aflăm într-o situație extrem de complicată condiționată de criza energetică.

Nu este această susținere una de excepție. Uniunea Europeană a mai acordat și granturi și împrumuturi, a derulat mai multe proiecte și continuă să investească în dezvoltarea țării noastre. Vorba-i de sute și sute de milioane de euro. Ajutorul este permanent, direct și indirect. În schimb UE nu cere nimic decât, doar ne roagă să dezrădăcinăm corupția și să punem la cale justiția. Este tocmai acea reformă de care avem noi nevoie pentru a ieși din mocirlă. Atât!

Cum reacționăm noi la aceste acțiuni dezinteresate, de adevărată mărinimie  din partea UE? Diferit. O parte a societății cu recunoștință, alții absolut indiferent, iar unii, chiar destul de mulți la număr au o atitudine de aroganță și dezaprobare. Aceștia tratează cu multă suspiciune ajutorul dezinteresat. Cum să ne ajute europenii pur și simplu? Vor ei ceva în loc! Ghidați de aiurelile propagandistice, ei repetă invențiile nebuloase, precum că banii sunt folosiți pentru LGBT, pentru alte scopuri netrebnice, deși granturile și împrumuturile sunt direcționate pentru scopuri concrete și-s la evidență strictă.

Evident, europenii cunosc această latură a realităților noastre. Ei, într-un mod delicat îți exprimă nedumerirea, fiindcă nu pot nici de cum pricepe, de ce aproape  patruzeci la sută din populație, are această atitudine dezamăgitoare și o orientare inexplicabilă. Cum poți să-i accepți pe cei care permanent uneltesc împotriva acestei țări? Doar și tratamentul de superioritate, și blocadele economice și cele energetice au avut și au loc permanent, pe parcursul  perioadei de aproape 30 de ani, Din cauza uneltirilor au de pierdut și suferă toți cei care direct sau indirect (în afară, bineînțeles de cai favorizați!) întrețin  relații de afaceri cu ”frații mai mari”. Politica expansionistă este condamnată la nivel mondial. Iar noi tot spre ei ne orientăm!

Situația și atitudinea unor conaționali de ai noștri amintește de cunoscutul banc în care un basarabean, întrebat de ce nu-i vede cu ochi buni pe români, și-a amintit de povestea despre jandarmul de peste Prut, câre i-ar fi tras o palmă bunelului în tinerețea acestuia!

Și unde-i bunelul acum?” – l-a întrebat nevinovat cel de asculta povestea.

”L-au arestat rușii în 40. L-au dus în Siberia și l-au împușcat”, – a urmat răspunsul.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here