România este călăuză pentru R. Moldova în aceste vremuri complicate, iar reunirea malurilor Prutului se va produce, mai devreme sau mai târziu. De această părere este co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, primar al orașului Leova, Alexandru Bujorean, care a subliniat  într-un interviu pentru portalul de știri ”deschide.md”, că România a fost alături de R. Moldova în cele mai grele situații și continuă să o ajute pentru a ajunge în Uniunea Europeană.

”România este călăuza R. Moldova, pentru că R. Moldova este ca un copil pierdut în beznă și România l-a luat de mânuță în această perioadă grea și îl duce spre lumină. Experiența României în parcursul de aderare e extrem de importantă. Simțim această susținere și în perioadele dificile pentru noi. România a fost alături de R. Moldova atunci când 80% din școlile și grădinițele noastre erau fără acoperișuri și le-au renovat, România a fost alături de noi în pandemie, în perioada de criză energetică, ne-a ajutat cu gaz, păcură, energie electrică, atunci când, din pricina bombardamentelor din Ucraina, cădea tensiunea la noi. Fratele la nevoie s-a cunoscut și acest lucru trebuie spus sus și tare. România ne ajută foarte mult, chiar și în raport cu atitudinea incorectă pe care o avem noi deseori față de statul român” a declarat Bujorean.

Potrivit lui, și la nivel local, orașele și comunele din România ajută localitățile de la noi.

”Avem, la modul practic, cazuri când localități din România fac defalcări și transferuri direct în bugetele locale de la noi. Avem colegi care au beneficiat de transferuri pentru ilaminatul public, pentru drumuri, pentru apeducte. Dar cel mai important ajutor e experiența colegilor noștri primari din România, mai ales în accesarea fondurilor europene” a notat co-președintele LOC.

Bujorean a vorbit și despre cooperarea orașului Leova, în fruntea căruia se află din 2019, cu localitățile înfrățite de peste Prut.

”Noi, la Leova, am pus un accent sporit pe schimburile culturale, copiii noștri merg deja al 12-lea an în România, vizitează locuri frumoase, aduc aceste impresii despre patria noastră istorică, despre Țara Mamă în R. Moldova și prin asta schimbă și percepția părinților, care vedeau România un pic altfel” a declarat Bujorean.

Potrivit lui, este nevoie de mai multe poduri pentru a apropia malurile Prutului, însă multe comunități locale din R. Moldova și România deja s-au unit.

”Eu cred că istoria își va spune cuvântul, până la urmă, și că un popor care vorbește aceeași limbă, are aceeași istorie, aceeași cultură, aceleași tradiții și care nu are nevoie de traducători în comunicare și de dicționare moldo-române, scrise de unii pseudo-istorici din Basarabia, va ajunge la acea finalitate istorică de reîntregire. În multe cazuri, între comunitățile locale, această unire a avut deja loc.Mai multe poduri cred că vor apropia malurile Prutului. Vom avea oportunitatea să facem ce am făcut în 1918, în contexte asemănătoare, când Rusia țaristă slăbise foarte mult” a conchis Alexandru Bujorean.

„Doar în situaţii de criză am putut vedea cât de slab şi de nepregătit a fost sistemul nostru medical pentru pandemie, cât de vulnerabili suntem în context regional, al războiului din Ucraina, mă refer la capacităţile noastre de apărare”, a declarat primarul de Leova, Alexandru Bujorean, prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Edilul din Leova a remarcat că nu doar autorităţile, dar şi cetăţenii trebuie să vadă oportunitatea de aderare la UE, oportunitate născută dintr-o tragedie.

„Poporul ucrainean a deschis această perspectivă. Statutul de stat candidat la aderarea la UE ni l-am dovedit şi prin atitudinea noastră ospitalieră în raport cu sutele de mii de refugiaţi. Prin acest comportament am arătat ataşamentul nostru la valorile general umane şi la valorile europene”, a spus primarul din Leova.

Alexandru Bujorean a menţionat că statutul de candidat la aderarea la UE al Republicii Moldova este foarte important  pentru comunităţile locale.

„Va fi deschis un areal larg de accesibilitate la fondurile de pre-aderare şi relaţiile noastre cu comunităţile din România ne vor permite să ocolim anumite greşeli în procesul de asimilare a fondurilor europene”, a spus Alexandru Bujorean.

 

Ion Costin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here