Și de data aceasta am fost martorii îmbulzelii la fotoliile de primari în majoritatea localităților, unde s-a dat bătălia pentru cele peste 800 de primării. Majoritatea absolută a partidelor din cele 60 la număr, câte avem înregistrate la moment, și-au înaintat pretendenți pentru funcția de primari. La Chișinău, spre exemplu, au candidat tocmai 28 de persoane. mulți necunoscuți, fără biografii de oameni iluștri, fără mari merite și aptitudini, unii chiar compromiși. Evident că aceștia au acumulat un procent minim de voturi. Douăzeci dintre candidații partidelor au înregistrat un scor mai mic de un singur procent!
Mai avea oare rost să ca acești oameni și aceste partide să piardă timpul, să cheltuiască mijloace financiare, să sustragă atenția alegătorilor, pentru a obține acest scor minuscul? De altfel, situația similară a fost înregistrată în mai multe localități, inclusiv și în satele noastre. Ghidați doar de ambiții și orgolii personale, sute sau poate chiar mii de astfel de pretendenți la funcția de primari au pornit la vânătoarea de voturi. Ei au sustras atenția sutelor de mii de cetățeni, ca până la urmă să afle rezultatul final, care i-a convins că costă ei atât cât costă. Pentru a evita această eroare, sau aventură nechibzuită, acești mulți pretendenți n-aveau decât să facă un singur efort, să studieze rezultatele alegerilor de acum patru ani, când situația a evaluat exact conform aceluiași scenariu, când mulți participanți la scrutin au plecat rușinați de pe scena politică. Dar fiindcă boala-i cronică, mulți dintre ei au revenit, ca să mai calce odată în plus pe aceiași greblă și, respectiv, să primească acea lovitură în frunte produsă de coada faimosului instrument, lovitură, care putea fi ușor de tot, evitată.
Este dureroasă această concluzie, realitatea-i una de tristă natură, dar, oricum, trebuie să vorbim despre acest fenomen, fiindcă nu se poate, la nesfârșit să repetăm aceiași greșeală. Cum, de altfel, nu mai putem tolera și o altă meteahnă, la fel de cunoscută și, care, la fel se repetă, la alegeri. Vorba-i de aroganța și comportamentul orgolios al conducătorilor unor partide, care și datorită unor circumstanțe, au înregistrat rezultate, care le-au permis să se promoveze pe arena politică, dar imediat după alegeri, aceștia, din anumite motive, au uitat de partenerii care au pus și ei umărul la înregistrarea scorului favorabil. În scurt timp, partenerii au devenit oponenți și, deși au la bază același concept de dezvoltare, dar merg spre scopul comun pe diferite căi.
Ne bucură, că după alegerile locale, în cazul partidelor, cel puțin a unora dintre ele, situația pare să se schimbe. În acest sens, este promițător dialogul, care s-a produs chiar recent pe un platou de discuții la o agenție de presă între Platforma DA și PAS. „Am propus crearea unei platforme de comunicare în care membrii partidelor pro-europene curate, care au o imagine pozitivă, să fie incluși în Comisia pentru Integrare Europeană. Acesta ar fi un mecanism de dialog”, a declarat Dinu Plîngău, preşedintele Partidului Platforma DA.
Potrivit lui Dinu Plîngău, acesta ar fi un fel de Pact de la Snagov din România, fără să fie impus nimănui să semneze vreo hârtie „ Aceste alegeri ne-au demonstrat că este nevoie de reformarea actului de guvernare, pentru că sunt figuri la guvernare care s-au erodat. Alegerile locale au mai demonstrat că este nevoie de o alternativă pe dreapta, unde să meargă toți alegătorii pro-europeni dezamăgiți”, a spus Dinu Plîngău.
Idea a fost susținută de Lilian Carp de la PAS. El a declarant: „Cu certitudine, prioritatea ar trebui să fie crearea unor majorități pro-europene. „Noi trebuie să mergem să informăm lumea de ce Uniunea Europeană este unica cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Pornind de la această premisă, trebuie să pornim discuțiile cu partidele de dreapta care, la nivel național, au peste 10%. Această comunicare trebuie să înceapă, iar platforma de comunicare trebuie să fie drumul european al Republicii Moldova”, a spus Lilian Carp.
Comunicarea, precum corect au intuit politicienii citați, este pentru început unicul mijloc de a apropia partidele, care au în fond aceleași scopuri, de a evita astfel dezbinarea din societate, dar și de a mai tăia din pofta aventurierilor, care tot încearcă, deși fără temei, să pătrundă la cârma primăriilor.
Constantin Rotaru
Această publicație a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru relația cu R. Moldova.