„Sărbătoarea ultimului snop” e o tradiţie veche prin partea locului, numără ea zeci de ani, dar rămâne actuală şi în prezent.

– Deşi câţiva agenţi economici propuneau să abandonăm un astfel de eveniment, motivând prin seceta cumplită şi roade mai scăzute, totuşi, s-a decis să ne întrunim la Palatul Culturii pentru a-i menţiona pe cei mai harnici plugari şi a discuta despre reuşitele şi lacunele admise, dar şi despre pregătirea către recoltarea culturilor târzii, – a specificat în discuția întreținută în debutul evenimentului şefa direcţiei agricultură şi alimentaţie Aliona Andriuţă.

Preşedintele raionului, Veaceslav Rusnac şi vicepreşedintele, responsabil de sectorul agricol, Iurie Tănase, au adresat celor prezenţi cuvinte elogioase, apreciind truda agricultorilor din partea locului.

– E un an greu, cu multe provocări, nu numai climaterice, dar şi economice, ce nu v-au produs disperare, ci v-au mobilizat pentru a aduna pâinea crescută. Da, e aproape jumătate din nivelul anului trecut, dar aceasta nu diminuează recunoştinţa şi aprecierea eforturilor Dumneavoastră, – a menţionat preşedintele raionului Veaceslav Rusnac.

Rezultatele recoltării culturilor de prima grupă şi a rapiţei

Grâu de toamnă: suprafaţa – 11440 hectare, rodnicia 2,8 tone, în total 32032 tone;

Orz de toamnă: 1191 ha, rodnicie 2,9 tone, total 3454 tone;

Orz de primăvară: 565 ha, 2,3 tone/ha, total – 1300 tone;

Mazăre: 577 ha, 2 tone/ha, total – 1154 tone;

Rapiţă: 2927 ha, 2,4 t/ha, 7024 tone;

In: 126 ha, 1,3 t/ha, 1638 tone.

Rodnicia hectarului la culturile recoltate depăşeşte cu mult media pe republică.

În total de pe o suprafaţă de 16826 hectare s-au recoltat 45128 tone de grâu, orz, mazăre şi rapiţă.

 

Cea mai mare recoltă (în volum) l-a obţinut gospodăria agricolă „Prietenia Agro”. Directoarea întreprinderii Lilia Morari a comunicat că mecanizatorii au strâns 4388 tone de grâne, iar de pe 265 hectare de rapiţă s-au adunat câte 2,8 tone de seminţe. De obicei, noi recoltăm o cantitate cu 50 – 70 procente mai avansată, însă seceta ne-a jucat fiesta. Noi avem proiectul pentru irigarea plantaţiilor, chiar şi o parte din utilaje, dar, cu regret, mai bine de zece ani, buna pornire a fost suspendată. Sperăm, ca cineva „de sus” să-şi amintească de acest proiect.

Unica întreprindere ce dispune de un sistem capital de irigare pe o suprafaţă de 1000 hectare e SA „Alfa-Nistru”. Dar aici se irigă doar plantaţiile de mazăre, porumb zaharat şi legume, care furnizează materie primă pentru fabrica de conserve a companiei. Cât priveşte cerealele, pentru ele posibilităţile sunt limitate. “Totuşi, nu cedăm poziţiile de frunte între colectivele de agricultori”, – ne-a spus agronomul sectorului agricol al firmei Sidor Leahu.

Mai multe gospodării au înregistrat recolte de peste 4 tone de cereale la hectar. Printre acestea se numără  SRL „Visagromag”, conducător Vasile Sochircă, SRL „Soragrovis”, director Vladimir Ivanov, SRL „Vam ForAgro”, conducător Ion Prisacaru, SRL „Scripta Prim”, director Valentina Bric, SRL „Trifăuţi Agro”, conducător Ion Focşa. Iar cel mai înalt nivel a fost înregistrat de SRL „Agroselect Vasilcău” – câte 5,2 tone de grâu de soiul Kuialnik, şi 3,8 tone la hectar de seminţe de rapiţă. Directorul Iurie Cebotărean a comunicat pentru „Gazeta Satelor”, că roadele în gospodărie sunt, practic, stabile. „Capriciilor naturii contrapunem tehnologia cultivării cerealelor. Respectăm asolamentul, iar în acest an am elaborat o schemă specială de aplicare a îngrăşămintelor minerale în condiţii de secetă severă. Ne respectăm şi angajamentele faţă de posesorii de cote, ce ne-au încredinţat pământul spre îngrijire. Fiecare din ei primeşte câte 800 kilograme de cereale pentru fiecare cotă. Ţăranul a fost şi rămâne pragmat, înţelept. El „mănâncă” pâinea de ieri, iar cea de astăzi o lasă pentru mâne, a mai adăugat Iurie Cebotărean.

La recoltarea spicoaselor cea mai bună performanță a fost atinsă de către Oleg Carp din SRL „Agrostoc Prim”, satul Visoca. Cu combina „Class Lexion” el a adunat 2261 tone de cereale, sau, figurat fie spus, pentru circa 37 vagoane de tren. „Mi-a fost cam complicat, fiindcă la noi se cultivă vreo 10 soiuri de culturi cerealiere şi aveam grijă să nu amestecăm seminţele. Treieram zilnic peste 100 de tone de grâne. Sunt deprins cu glia, nu mă simt obosit. Dacă nu muncesc o zi, parcă nu-mi ajunge ceva”, – afirmă liderul combinerilor soroceni.

Cea mai mare cantitate de roadă de la combine spre depozit a transportat,. Constantin Melniciuc din SRL „Crister Agro”, satul Căinarii Vechi – 1380 de tone.

Majoritatea producătorilor agricoli din raionul Soroca sunt relativ mulţumiţi de rezultatele secerişului. „Roada e mai mică, – zice Vladimir Eremiţa din Voloviţa, – dar calitatea grâului e mult mai înaltă, nivelul de gluten la recoltare constituie 26 – 27 procente”.

„Ne-am dori ca preţul de achiziţii să corespundă proporţional costului combustibilului şi chimicalelor ce le procurăm de la firme. Îngrăşămintele minerale sunt mai scumpe de 3 – 4 ori faţă de anul precedent, iar preţul de comercializare a grâului rămâne acelaşi. Trebuie ceva de făcut, să nu ajungem într-o criză profundă, – se îngrijorează Vasile Sochircă.

– Dacă roada adunată ar fi repartizată egal locuitorilor raionului, apoi fiecărui sorocean i-ar reveni mai bine de 500 de kilograme de pâine, – a concluzionat şefa direcţiei agricultură Aliona Andriuţă.

*    *    *

În cadrul evenimentului colectivelor, combinerilor şi transportatorilor roadei au fost înmânate diplome, premii băneşti şi colaci copți din făina din roada nouă. Iar artiştii amatori le-au cântat şi dansat, creându-le agricultorilor o bună dispoziţie la masa de sărbătoare.

Boris Todirel

Soroca

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here