Visul unei nopți de iarnă

Lungi și obositoare-s nopțile de iarnă. Somnul, care pune stăpânire pe ființa omenească în primele ore ale serii, deseori, involuntar se întrerupe de emoțiile retrăite pe parcurs. În loc vin meditații de durată. Temele-s diferite, dar însumate fiind, gândurile se reduc la realitatea noastră deloc îmbucurătoare. În preajma Anului Nou, pentru a stăvili întrucâtva tendința sumbră, am încercat să schimb cursul acestor meditații, substituindu-le printr-un efort de imaginație la altă temă, una mai cu multă lumină și o perspectivă mai plăcută pentru viitor. În această ipostază de gândire m-a și surprins următorul val de somn, un somn cu un vis dintre cele care ne vizitează doar la distanța de ani.

… Am visat că nu mai este numită această bucată de pământ, cea mai săracă țară din Europa. Dimpotrivă, unele state europene își trimit reprezentanți din diferite domenii ale agriculturii pentru a prelua din experiența noastră, fiindcă în toată lumea sunt în căutare fructele și legumele moldovenești apreciate pentru gustul deosebit de plăcut. Economia și, în special agricultura, se dezvoltă  vertiginos, nimeni nu mai trăiește cu grija zilei de azi și a celei de mâine. Familiile tuturor basarabenilor sunt îndestulate, toți locuiesc în case și apartamente luminoase, frumos  amenajate, drumurile spre localitățile rurale sunt toate asfaltate, la sate, pe străzi nici urmă de glod, bunăstarea și confortul sunt grijile principale ale primăriilor locale. Oamenii au gospodării îngrijite, sunt binevoitori și au multă demnitate. Își rezervă timp pentru petreceri, dar au grijă și de creșterea nivelului intelectual și de educația copiilor. În emisiunile televizate nu se mai propagă răutatea și șovinismul, predomină programe cognitive din istoria neamului nostru. Din Chișinău au dispărut șarlatanii și profitorii, care altădată, deghizați în fel de fel de partide politice acaparau puterea în stat pentru a-și promova propriile interese. Mistuiți de mustrările de conștiință, cei, care au furat din bănci bani cu sacul, tot cu sacul aduc banii la Banca Națională, iar la ceremoniile publice din centrul capitalei, ei, în isterici sincere își cer scuze public pentru suferințele aduse poporului prin acțiunile lor nesăbuite.

În agenda celor de la guvernare predomină chestiuni ce țin de sporirea nivelului de viață a populației, de prosperarea continuă a economiei, de ajutorul dezinteresat din partea statului a agenților economici, în special a celor din agricultură, de consolidarea relațiilor cu vecinii, relații ce se caracterizează prin armonie și bună înțelegere.

… Dar, precum se întâmplă cu tot ce-i frumos și plăcut, de scurtă durată s-a dovedit a fi acest vis. Întrerupt de claxonul transportului, pornit a circula pe străzile din apropiere, somnul meu a plecat pe altă planetă, acolo, unde poposesc visurile nerealizate.

Nouă ne-a rămas realitatea cea de toate zilele. O realitate sumbră, în care predomină crizele energetice și de alt gen, scumpirile de produse alimentare, inflația și pericolul de înrăutățire continuă a stării economice. Din țara vecină ne parvin vești triste despre lupte și bombardamente, despre oameni morți, despre milioane de refugiați și despre atrocitățile, la care sunt supuși ucrainenii. Starea de frică că și noi am putea fi supuși ocupației și unui asemenea tratament din partea fratelui mai mare, ne ține în permanentă încordare.

Dar, fiindcă nu poate continua la nesfârșit această perioadă de negură și incertitudine, avem un pic de speranță că ziua de mâine va fi una cu mai multă lumină și că Anul Nou va veni cu vești bune, și că visul acelei nopți de iarnă, va deveni treptat o realitate sesizabilă, acea realitate de care vom avea prilejul să ne bucurăm noi, toți locuitorii acestei mult pătimite bucăți de pământ.

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here