Într-o  perioadă de timp relativ scurtă, țara noastră a fost vizitată de înalții demnitari de la București: Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României, Marcel Ciolacu, premierul proaspăt investit în funcție și Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României.

În urma discuțiilor și întrevederilor avute cu înalții reprezentanți ai guvernării de la Chișinău, oaspeții au făcut declarații de presă în susținerea parcursului European al țării noastre și fortificarea relațiilor bilaterale.

Nicolae Ciucă:

„În momentul de față există partea de contribuție directă prin care țara noastră s-a angajat cu tehnicieni, cu experiență pentru a răspunde la cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Urmează în perioada imediată să aibă loc evaluarea. Sperăm într-o evaluare pozitivă și în toamnă Comisia să transmită propria evaluare și recomandări, astfel încât în luna decembrie să existe o decizie politică la nivelul Consiliului pentru deschiderea procesului de negociere. Este absolut necesar ca Republica Moldova să beneficieze de această decizie, pentru că, practic, nu reprezintă altceva decât intrarea pe o coerență a procesului de aderareˮ, a declarat președintele Senatului României.

Nicolae Ciucă  a afirmat că Republica Moldova are potențial. Există oportunități, ele trebuie doar prezentate și garantate printr-o stabilitate politică, predictibilitate și perspectiva mediului de afaceri. „Noi ne-am angajat ca în perioada următoare să asigurăm garanții investitorilor deja prezenți în România pentru o extensie în Republica Moldova. Este nevoie de această creștere economică a Republicii Moldova pentru a putea să se alinieze în toate demersurile tehnice pe care deja le-a făcut în procesul de aderareˮ, a comunicat președintele Senatului român.
Marcel Ciolacu:

”România și Republica Moldova trebuie să facă față împreună provocărilor survenite ca urmare a războiului nedrept provocat de Rusia împotriva statului suveran Ucraina. Trebuie împreună să găsească cele mai bune soluții pentru ca cetățenii să vadă o creștere a nivelului de trai.
Noul prim-ministru al României a menționat că este îmbucurător că s-a reușit elaborarea proiectelor pentru care România va acorda finanțare Republicii Moldova. Potrivit oficialului, la una dintre viitoarele ședințe de Guvern se vor debloca banii pentru proiecte ce țin de apa potabilă, canalizare, dar și pentru proiecte de sprijinire a satelor Republicii Moldova, ca să devină sate europene.
„Noi doi trebuie să ne implicăm și să ne creăm un mecanism de funcționare astfel încât să mărim dinamica implementării acestor proiecte și ele trebuie să ajungă cât mai repede la cetățeni, ca să combatem acest război hibrid provocat de către Rusia, în primul rând, împotriva Republicii Moldova. Nu mai prin lucruri concrete, pe care eu sunt ferm convins că le vom realiza împreună, pe care le vom implementa împreună, vom depăși și această provocare”, a notat șeful executivului de la București.
Marcel Ciolacu și-a exprimat și sprijinul politic pentru guvernarea de la Chișinău. „Pe președinta Maia Sandu, pe dumneavoastră personal – sunteți singura garanție că Republica Moldova își va continua parcursul pro-european. Nu există în acest moment o forță politică în Moldova care să garanteze acest parcurs. O spun fără nici o reținere: viitorul dumneavoastră este în Uniunea Europeană și vom susține împreună acest demers”, a mai spus premierul român adresându-se omologului său de la Chișinău, Dorin Recean.

Luminița Odobescu:

”Relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova sunt mai solide și mai eficiente decât oricând. Crizele și nevoile urgente cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina nu au făcut decât să consolideze și mai mult relația dintre București și Chișinău, a declarant ministra Afacerilor Externe de la București.
„Este prima mea vizită în afara României, de la preluarea mandatului cu câteva zile în urmă. Lucru deloc întâmplător, este o reconfirmare a tradiției și a relației speciale, deosebit de strânse și de profunde existente între România și Republica Moldova.”.
La rândul său, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, a apreciat faptul că ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, a ales să efectueze prima sa vizită în Republica Moldova, menționând că aceasta „subliniază din nou relațiile frățești și extrem de apropiate între țările noastre”. El a mulțumit României pentru sprijinul acordat în organizarea Summitului CPE, în special în ceea ce privește securitatea și interacțiunea cu presa. „Succesul acestui summit, care într-adevăr a fost o ocazie unică pentru Republica Moldova de a convinge practic întreaga familie de state europene cât de europeană este Republica Moldova. Succesul acestui summit este rezultatul eforturilor noastre comune cu cei care ne-au sprijinit, și aici mă refer în special la România”, a declarat Nicu Popescu.
Nicu Popescu a continuat prin a spune că, indiferent de orientarea geopolitică sau politică, indiferent de limba maternă pe care o vorbesc, absolut toți cetățenii Republicii Moldova beneficiază de sprijinul concret din partea României. „România finanțează numeroase proiecte cu un impact pozitiv asupra țării noastre. Această listă de proiecte este foarte lungă. Printre acestea se numără și peste 1100 de grădinițe reparate, sute de microbuze școlare, asistență cu motorină pentru agricultori, ajutor umanitar în timpul crizei refugiaților, sprijin în procurarea și stocarea gazului natural, în această perioadă care a fost una destul de grea în sectorul energetic din țara noastră”, a declarat Nicu Popescu.
Ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu a declarat că România s-a implicat activ și constant la nivel european și internațional în beneficiul Chișinăului. Cu acest scop, în aprilie anul trecut a fost creată platforma de sprijin pentru Republica Moldova împreună cu Germania și Franța, iar în toamnă urmează să fie organizată ce de-a patra reuniune,  la Chișinău. „Domnul președinte, guvernul, domnul prim-ministru, toate autoritățile române susțin activ, vocal procesul de aderare, aș putea spune, al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este un moment important. Lucrăm împreună pentru atingerea acestui obiectiv. Cred că România a dovedit-o clar și răspicat în tot dialogul cu partenerii europeni, că este un susținător al Republicii Moldova în acest drum european, iar drumul acesta îl vom parcurge împreună”, a precizat ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu.

Victor Brânză

Această publicație a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficialî a Departamentului pentru relația cu R. Moldova.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here