În premieră pentru Republica Moldova, în anul trecut, satul Văleni din raionul Cahul a fost desemnat unul dintre cele mai frumoase locuri turistice din lume. Recunoaşterea internaţională vine din partea World Tourism Organization, care a ales localitatea din sudul RM din 260 de aplicaţii din 60 de state. Sătenii, cahulenii spun că sunt onoraţi că din atâtea destinații turistice din lume anume Văleni a câştigăt admiraţia juriului. Potrivit Delegației Uniunii Europene în RM, localitatea s-a remarcat pe plan internațional pentru peisajele extraordinare spre Lacul Beleu și Colinele de Aur, dar și pentru prima rezervație din R.Moldova, „Prutul de Jos„, inclusă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, dar și pentru fascinantele pensiuni turistice din satul de pe malul Prutului. Localitatea este cunoscută datorită miilor de turiști de pe navele de croazieră de pe Dunăre, dar și datorită participării soților Bejenaru la Eurovision (2005) alături de Zdob și Zdub.

Cu modestia ce o caracterizează, primara de Văleni, doamna Silvia Știrbeț, mi-a declarat:”Majoritatea proiectelor din localitate au fost implementate cu ajutorul partenerilor europeni, deși este importantă și contribuția comunității”. Satul Văleni a beneficiat de susținerea financiară a Uniunii Europene pentru extinderea pensiunilor, dezvoltarea infrastructurii locale și a inițiativelor comunitare. Până în prezent, UE a investit cca 7 mln de euro prin 125 de proiecte implementate în turism, eficiență energetică și dezvoltare antreprenorială, ceea ce a transformat localitatea într-o atracție turistică de excepție.  

Iată doar câteva din acestea:

Curtea Tradițională Țărănească Casa dorului” – o casă-muzeu amenajată în stilul sec. XIX cu cele 3 odăi specifice: casa mare, bucătăria, camera de locuit. Aici poți să te așezi la războiul de țesut, să-ți pui furca în brâu și să torci câteva fuse de lână, să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala de pe cotlon. Cele mai reprezentative exponate sunt:covoare și costume populare cu o vechime de peste 100 de ani; unelte de muncă ale țăranului – plug, duium, tăvălug din sec. XIX; obiecte din lemn – covată, piuă, veselă de ceramică din sec. XIX; război de țesut funcțional din sec. XIX, alte obiecte, unele din satul moldovenesc.

 

Muzeul Pâinii este locul unde turiștii sunt serviți cu ceai de melisă – mentă rece și miere de albine, cozonac copt și burnăcei (porumbei) pe vatră, au ocazia să participe la jucatul pupezei de soacra mare, în compania Bunicii care bate toba, împreună cu Bunelul, cu un program artistic al obiceiurilor de nuntă. Muzeul prezintă cca 20 de feluri de pâine tradițională din localitate.

Cărarea lui Petru Rareş, este un loc absolut pitoresc ce poate fi valorificat în turism. Este vorba de un drum pe unde trecea Petru Rareş cu peştele spre Galaţi, numit şi „Calea Peştelui”. Legenda spune că anume aici se afla atunci când a aflat că a fost încoronat.

…Satul Văleni, din inima Rezervației naturale „Prutul de Jos”, impresionează prin natura deosebită, oamenii calzi şi tradiţiile străvechi. Localnicii spun că, deşi nu se aşteptau ca o lume întreagă să afle de Văleni, recunoaşterea internaţională îi face să fie mai încrezători că satul are viitor.

Iată unele din mărturisirile sătenilor. Svetlana Vodă, antreprenor:„O veste minunată, de necrezut, nici nu ne-am imaginat că putem să ajungem atât de departe ca destinaţie turistică.Un loc de poveste, colţ de rai, aşa zicem noi; Văleni colţ de rai la colţ de ţară. Sunt mândră, sunt fericită!” Sătenii se bucură că tot mai mulţi turişti din afara țării au prins gustul tradiţiilor, bucatelor şi locurilor pitoreşti de la Văleni. Mihaela Ştirbeţ, administrator: „Vin aproape de 3 ori pe săptămână, turişti străini. Nu doar la cazare dar vin şi grupuri mari de 100 150 de persoane. Le arătam programul etnofolcloric, mâncarea noastră tradiţională, joacă horele noastre de la Văleni şi pleacă satisfăcuți, fericiţi. Ei spun chiar că din toate destinațiile turistice din Delta Dunării, aceste locuri sunt cele mai frumoase, atractive.

 

Silvia Știrbeț este primara satului Văleni deja la al 5-lea mandat. Multe au fost pe parcursul acestor ani, însă în prezent doamna Știrbeț este un exemplu pentru multe femei din localitate, raion și republică. E suficient să afirmăm că în toamna trecută, Silvia Știrbeț a câștigat cu 70 la sută din voturi cel de-al 5-lea mandate(!) de primar al localității. Programul de activitate al dumneaei rămâne, practic, același, acesta include dezvoltarea, promovarea și modernizarea satului, ridicarea nivelului de trai al sătenilor. Muncim împreună, cot la cot, umăr la umăr, pentru a susține prin fapte, nu prin vorbe, calea europeană a țării, a declarat Silvia Știrbeț. Cu mândrie pot afirma că în Consiliul local avem atât bărbați, cât și femei, spune cu mândrie doamna Știrbeț, iar acest “detaliu” insuflă încredere în realizarea celor  schițate.

Silvia Știrbeț, primară în Văleni din 2007:”Pe parcursul acestor ani, împreună cu cetățenii mei dragi, cu vălenașii, cu oamenii cu bun-simț, oamenii responsabili am realizat multe lucruri bune pentru localitate, am implementat multe proiecte atât cu fonduri locale, cât și cu fonduri europene, internaționale. Majoritatea proiectelor au avut soți de izbândă, s-au finalizat frumos cu contribuția cetățenilor. Atunci când cetățeanul are încredere că bănuțul lui este utilizat conform destinației, bănuțul lui alături de celelalte contribuții conduce la finalizarea unui lucru frumos, necesar lui, nu se mai pune problema.

În cadrul Cenaclului „Gheorghe Vodă” adunam toți băștinașii, vorbeam de trecutul nostru, de planurile de viitor, dar acest proiect ne-a ajutat să unim în jurul grupului de inițiativă băștinașii împrăștiați prin toată lumea și cu bucurie spun că se implică plenar toată lumea. Rezultatele sunt de față:cele două mini-terenuri de joacă și sport la grădiniță, Centru de sport, agrement, tineret în localitate; mai nou, drumul către producătorii locali care, de fapt, este și unul de centură a satului), unde pe lângă cele 4 pensiuni deschise și de migranți am construit un târg frumos, un târg al meșterilor populari și al producției autohtone, o scenă de vară pentru Festivalul „Dulce floare de salcâm”. Deci, cu mare drag se implică băștinașii, le sunt recunoscătoare, dar aceasta nu s-ar obține fără responsabilitate, fără convingerea lor că leuțul dat se duce acolo unde trebuie. De aceea, sunt optimistă, cred în aderarea țării la Uniunea Europeană; vom munci pentru asta, vom face totul ce ne stă în puteri pentru ca, în sfârșit și noi, cetățenii Moldovei, să pășim, cu capul sus, hotărâți și mândri în familia statelor europene.”

 Ion Domenco

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here