Preocupați de înmulțirea şacalilor şi vulpilor în zonele din lunca Prutului, care prezintă un pericol pentru fauna din luncă și pentru animalele domestice din curțile localnicilor, dar și de faptul că odată cu aceasta scade drastic numărul fazanilor, iepurilor şi altor animale, în primăvara anului trecut, primarii comunelor Antonești, Țiganca, Gotești și a satului Stoienești din raionul Cantemir, au ticluit și expediat în adresa Ministerului Mediului, altor instanțe abilitate de resort republican o Scrisoare colectivă, prin care au solicitat adoptarea unor măsuri de rderesare a situației, care trezește tot mai multă îngrijorare în rândul populației. Cu regret constatăm, însă, că adresarea autorităților locale a rămas fără vre-un răspuns.

Deși șacalul a viețuit în Europa din cele mai vechi timpuri, despre care aflăm din valoroasa “Descriptio Moldaviae” de Dimitrie Cantemir, primele invazii în Delta Dunării ale acestui prădător s-au înregistrat în anul 1929. În rândul speciilor cinegetice a intrat ceva mai târziu, prin înscrierea sa, pentru prima oară în această categorie, în 1976. Nu se știe exact de unde vin șacalii, mai ales că prezența lor a fost confirmată în România, dar și în Ucraina, ei putând să treacă Prutul și Nistru în căutarea prăzii.  Vom remarca doar că, înmulţirea necontrolată a şacalilor în zonele din România, cu precădere, în Delta Dunării, a devenit o gravă problemă a autorităților și localnicilor. Animalele de pradă atacă gospodăriile, în căutare de hrană, iar oamenii sunt neputincioşi. Deși autorităţile caută soluții, deocamdată acestea nu dau efectul scontat. Şacalii au devenit o ameninţare pentru oamenii care trăiesc în arealul Deltei Dunării și Lunca Prutului. Localnicii spun că în ultimii ani numărul prădătorilor a sporit, deoarece animalul asemănător lupului nu are nici un rival, nu este atacat de nimeni şi se înmulţeşte de două ori pe an, născând la o singură fătare între 6 şi 8 pui(!). Atacă fazani, rațe, păsări de curte, oi și alte animale, atât domestice, cât și sălbatice. Atacând animalele domestice, șacalul rupe animalul în zona gurii/botului, acesta nu mai poate mânca şi devine slab, fără forţă, şi ajunge o victimă sigură. Șacalul mănâncă orice, devenind foarte periculos.  Repetăm că, deja de câțiva ani, în diferite zone ale țării noastre, preponderent, din lunca Prutului, sunt înregistrate cazuri de apariție a șacalilor. În anul trecut, dar și în anul curent aceștia au putut fi văzuți în localitățile din raioanele Ungheni, Briceni, unde au atacat turme de oi, în raioanele Cahul și Ștefan Vodă, unde au atacat gospodării private. Situația devine și mai gravă în condițiile când populația îi confundă deseori cu câinii vagabonzi.

Ion Dimcea, specialist în domeniul vânatului a SVP Cantemir ne-a relatat că șacalii fac prăpăd și în localitățile de pe malul Prutului în raionul Cantemir, aproape de granița care desparte România de Republica Moldova, fiind observați în apropierea satelor Toceni, Antonești, Leca, Țiganca, Gotești, chiar zilele trecute vânătorii au depistat câteva locuri în pădurile din preajma satelor Vișniovca, Sadâc ș.a., unde prădătorii sfâșiaseră câteva păsări și animale. S-a constat că există haite constituite și stabilite în păduri, fâșii forestiere, balta Prutului. Oamenii s-au plâns de multe ori de atacurile șacalilor asupra animalelor din gospodării. Specialiștii în domeniu afirmă că numărul animalelor s-a înmulțit necontrolat în ultima perioadă atât în țara noastră, cât și la vecini, iar atacurile lor asupra animalelor din ferme sunt din ce în ce mai dese.. Mai mult, spune Ion Dimcea, în ultimii doi ani, șacalii şi vulpile au dat iama în satele din preajma Prutului, cautând hrană tot mai aproape de gospodării, iar oamenii spun că nu se mai simt în siguranţă.

Polițiștii de frontieră din sectoarele Toceni, Stoienești și Gotești din raionul Cantemir au semnalat în repetate rânduri despre apariția, pe timp de noapte, a haitelor de șacali, care-şi fac vizuini prin stufărişuri şi fâşiile forestiere din zonele de frontieră, unde vânătoarea este interzisă prin lege. Zoologiştii avertizează că, odată cu înmulțirea şacalilor şi vulpilor va continua să se reducă numărul fazanilor, iepurilor şi cerbilor. Incredibil, spune Ion Dimcea, dar în timpul iernii satele din zona de frontieră cu România sunt de bună seamă terorizate de vulpi şi şacali. Sălbăticiunile pot fi întâlnite chiar și pe străzile din localitate, iar deseori dau iama prin gospodării, atacând păsările din curțile sătenilor.  Odată cu lăsarea nopţii, satele Toceni, Antonești, Stoienești, Țiganca, Ghioltosu, Gotești ș.a. răsună de urletele șacalilor, care de cum amurgește, ies din vizuinele aflate în stufărișurile și fâșiile forestiere din luncă. Dat fiind că, după cum se cunoaște că, în Republica Moldova este interzisă vânătoarea la anumite distanțe de frontieră, sălbătăciunile se simt  aici “ca la un sanatoriu”…

Deși specialiştii susţin că șacalii nu obişnuiesc să atace oamenii, animalele provoacă daune faunei sălbatice. Unde mai pui că, precum susțin specialiștii în zoologie, dacă cândva șacalii populau luncile Prutului şi Nistrului, în ultimii ani au început să se răspândească prin coridoarele, prin afluenţii acestor două râuri. Se răspândesc şi în stufărişuri, păduri, încât acum se întâlnesc aproape în toate raioanele țării. Datele statistice ne arată că în present în țară sunt cca 30 de mii de vulpi, de aproape 6 ori(!) mai multe decât norma ecologică, şi peste 3000 de şacali, aproape dublu decât acum 3 ani(!). Legislaţia permite vânarea acestora, în număr nelimitat, însă doar în anumite perioade ale anului și, repet, este interzisă în zona de frontieră.

Aceşti doi prădători importanţi -vulpile și șacalii- au un impact negativ deosebit asupra biodiversităţii ecosistemelor noastre, din care considerente ar trebui să fie reglaţi pe parcursul întregului an. Mai ținem cu toții minte iarna anului 2022, când o turmă de peste 40 ovine din satul Măgurele, raionul Ungheni au fost atacate de șacali, fapt ce i-a determinat pe reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor să solicite urgentarea aprobării cotelor de vânătoare de către Guvern, aducând drept argument al necesității urgente de a deschide sezonul de vânătoare la șacali. Cu regret, deși solicitarea a fost acceptată, situația nu s-a schimbat prea mult, la fel ca și, repet, după Scrisoarea colectivă a primarilor comunelor Antonești, Țiganca, Gotești și a satului Stoienești din raionul Cantemir, expediată, în 2023 în instanțele de resort republican.

Ion Domenco

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here