Aşa cum din cauza pandemiei şi pentru noi, ziariştii, deplasările au devenit problematice, întru a nu pierde relaţiile cu cititorii noştri, am decis să întreţinem o discuţie la telefon cu doamna Adela Şaptefraţi, primăriţa uneia dintre cele mai mari localităţi din raionul Şoldăneşti.
Oferim cititorilor secvenţe din discuţia respectivă.

– Care a fost motivația de a concura la mandatul de edil?
– Pentru unele persoane atunci când candidează la o funcție de conducere este o șansă şi de a se promova pe sine însuși. Personal am candidat la funcția de primar al satului Olișcani deoarece îmi iubesc satul și nu am putut fi indiferentă vizavi de problemele cu care se confruntă consătenii mei. Posibil, pentru mulți a fost o surpriză faptul că m-am înscris la alegeri, dar am luat această decizie importantă deoarece sunt adepta adevărului şi dreptății, am şi o anumită experiență de viață, fiind mereu înconjurată de oameni, iar durerile lor m-au afectat personal, de aceea m-am gândit că împreună cu echipa primăriei vom putea face lucruri frumoase.
– Care au fost punctele forte în programul preelectoral?
– Eu întotdeauna mi-am dorit ca fiecare locuitor al satului Olișcani să se mândrească că locuieşte în acest sat, ca toată lumea să cunoască şi să vorbească despre Olișcani. Nu despre necazurile şi problemele acestuia, ci despre succesele lui. Astfel, mi-am propus ca să includ în lista programului preelectoral cele mai importante puncte care sunt solicitate de locuitorii satului meu:
Finisarea proiectului de conectare la apa potabilă; inventarierea pășunilor; deschiderea unui azil pentru bătrâni; atragerea fondurilor pentru tinerii antreprenori pentru dezvoltarea economică a satului; revizuirea contractelor de stocare a deșeurilor; curse auto interne dimineața și în zilele de piață în partea de sus a satului; inventarierea și verificarea contractelor de vânzare/cumpărare a terenurilor publice; conectarea la rețelele de gaz a părții de sus a satului.
– Care au fost rezultatele scrutinului?
– În cursa pentru alegerile locale au participat 6 candidați, dintre care numai eu am fost candidat independent. Cu susținerea locuitorilor și prin intermediul voturilor lor am trecut cu succes în turul 2, iar campania electorală pentru turul 2 al alegerilor s-a încheiat cu rezultate frumoase, vreau să cred, pentru mine – 61.42%.
– Ce s-a realizat, până la ora actuală, din programul oferit alegătorilor?
– La momentul actual se lucrează asupra inventarierii și verificarii contractelor de vânzare/cumpărare a terenurilor publice.Or, un primar nu e atotputernic și trebuie să ne amintim că trăim într-un stat de drept unde trebuie respectată legea. Unele greșeli din trecut nu se mai pot repara, însă trebuie să fim conștienți de căile legale și să ne folosim de ele. Dacă sunt proprietari care nu respectă legislația protecției patrimoniului, atunci primăria trebuie să acționeze cu toată forța legii.
– Câte proiecte au fost/se implementate în perioada respectivă?
– În fiecare proiect am încercat să depun suflet și îmi doresc rezultate frumoase și de calitate. În prezent am asigurat cu iluminare stradală 20% din străzile satului, celelate 60% fiind realizate de fosta conducere. Au fost reparate 0,5 km de drum în ”variantă albă”. Satul nostru are nevoie urgent de un sistem de apeduct deoarece avem tot mai puțină apă potabilă. Şi, aşa cum resursele noastre financiare sunt limitate, am decis să curățim și să renovăm o parte din fântânile din localitate, pe parcurs vom finaliza aceste lucrări şi la celelalte. Intenţionăm să renovăm acoperișul, fațada, sistemul de încălzire, să înlocuim geamurile casei de cultură; o problemă destul de sensibilă pentru comunitatea noastră e și soarta persoanelor în etate, care au nevoie de un centru în care să fie adăpostiți și alimentați.
– Ce iniţiative au fost lansate de echipa APL?
– Actuala echipă a APL a lansat inițiative pentru a întoarce pășunile și terenurile publice în gestiunea satului. Avem nevoie de un teren de joacă pentru copii, deoarece pentru a crește armonios ei trebuie să-şi petreacă colorat copilăria.
– Ce relaţii aţi stabilit cu alţi colegi-primari, inclusiv din exterior?
– O mare parte din timpul meu trece la serviciu și încerc să păstrez relații pozitive cu toți cei din jur, iar cu colegii primari suntem în relații foarte frumoase, îi apreciez foarte mult și încerc să mă asigur că aceste relații vor fi de durată și le mulțumesc din suflet pentru susținerea acordată.
– Problemele puse în prim plan?
– Am avut multe idei pe care mi-am dorit să le realizez, dar din cauza pandemiei nu am reușit; totuşi, mă bucur de un lucru: fiecare persoană din satul nostru acum este tratată cu respect și demnitate. Intenţionăm să asigurăm cu transport o jumătate de sat, unde trăitorilor le este foarte greu să se deplaseze din cauza distanței mari până în centrul satului. Visez la multe lucruri dar ștept ca să depășim această situație cu noul COVID-19 pentru a munci cu spor pentru binele comunității mele.
– Cum apreciaţi perspectivele în dezvoltarea comunităţii?
– Prin toate acţiunile care le-am întreprins până la moment, acestea au schimbat radical atitudinea comunităţii faţă de APL şi a contribuit la formarea unei solidarităţi săteşti, a stimulat participarea sătenilor la rezolvarea problemelor satului. Îmi doresc să-mi știu consătenii sănătoși, iar faptele bune cu siguranță că le vom realiza în timp împreună.

Consemnare: Ilie Bujor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here