Referindu-se la edificarea noilor poduri peste Prut, în cadrul întâlnirii oficiale a șefilor de Guvern de la București și Chișinău, premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat că unul din obiectivele-cheie în acest sens este modernizarea celor trei poduri existente: Sculeni-Sculeni, Cahul-Oancea și Leușeni-Albița, în care scop, „în timpul cel mai apropiat intenționăm să aprobăm și să semnăm acordurile corespunzătoare”. Documentele respective au și fost aprobate la una din recentele ședințe ale executivului de la Chișinău.
Formarea punctului de trecere Cahul-Oancea își are începutul după evenimentul istoric ce a avut loc în data de 6 mai 1990-acel memorabil Pod de flori. Amintim că, în cadrul acelei acţiuni, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13:00 şi 19:00, să treacă Prutul în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) fără paşaport şi viză. De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Pererîta-Miorcani, Costești-Stânca, Sculeni-Iași, Ungheni Pod-Ungheni, Leușeni-Albița, Țiganca-Fălciu, Giurgiuleşti-Galaţi și Cahul-Oancea. La eveniment au participat peste un milion de oameni. Consecințele acestei acțiuni au fost benefice, fiind simplificate considerabil procedurile de trecere a frontierei sovieto-române. Atunci, în 1990, punctul de trecere Cahul-Oancea activa în regim simplificat – 2 zile pe săptămână (miercuri, vineri) cu program de 8 ore, pe unde traversau frontiera locuitori ai RSSM și României.
Grație eforturilor guvernelor de la Chișinău și București, conexiunea între Republica Moldova și România, respectiv Uniunea Europeană, este îmbunătățită prin crearea unor condiții sporite de siguranță și de mobilitate atât pentru mărfuri, cât și pentru pasageri. Guvernul țării noastre a aprobat și transpune în fapt Acordurile bilaterale moldo-române, care prevăd reconstruirea și reabilitarea podurilor transfrontaliere peste râul Prut. Reconstruirea, exploatarea și întreținerea acestora va fluidiza traficul între cele două state, va facilita comerțul pe piața internă și cea internațională.
Reamintim că, în vara anului trecut, au fost finalizate lucrările de consolidare și renovare a podului rutier de frontieră Giurgiulești (MD) – Galați (RO), cu o investiție de circa 8 mln RON, asigurată în totalitate de Guvernul României (cca 31,7 mln de lei moldovenești). Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești și Galați, a fost construit în anul 1949 și are o lungime de 125 de metri, cu circulație pe două benzi. Podul interconectează infrastructurile rutiere între cele două state, pe teritoriul Republicii Moldova drumul național M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontiera cu România și pe teritoriul României.
Urmare a eforturilor celor două părți, se fac pași concreți pentru modernizarea celor trei poduri rutiere peste Prut: Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni. Cele trei poduri au fost construite între anii 1958 și 1964 și în prezent se află într-o stare deplorabilă. Expertiza tehnică a arătat că aceste obiective necesită lucrări de reabilitare și de înlocuire a unor elemente. Mai mult, în cazul unor poduri au fost depistate defecte și degradări la elementele constructive.
Amintim că până în 1944, 22 de poduri legau Basarabia de România, dar, cu mare părere de rău, după “eliberarea” Basarabiei de către armata sovietică, doar două(!) dintre acestea au rămâs “în picioare”. Alte 5 poduri, toate rutiere, au fost refăcute în perioada sovietică. Podul de la Lipcani – Rădăuți Prut a fost reconstruit în 2005, dar nu este funcțional până acum. Guvernele celor două țări s-au angajat în septembrie 2022 să operaționalizeze și acest punct vamal.
În concluzie, vom menționa că până în anul 2026 Republica Moldova și Romania vor avea 9 poduri construite și reabilitate peste râul Prut. Cele trei poduri rutiere noi peste Prut vor lega localităţile Stanca (RO) – Costești (MD), Bumbata (RO) – Leova (MD) şi Falciu (RO) – Leca (MD).
Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, pentru construcția acestor obiective au fost depuse deja trei oferte. Este vorba de oferte pentru proiectarea următoarelor poduri rutiere peste Prut, pentru care ofertantul are la dispoziție câte 6 luni pentru fiecare contract și o valoare cumulată estimată la 1.512.606 lei, fără TVA. În cadrul acestor obiective de investiții, se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici: pod rutier nou; drum de legătură la infrastructura existentă; punct control frontieră. Au fost demarate procedurile și pentru:- Albița (RO) – Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe patru benzi; – Sculeni (RO) – Sculeni (MD); – Oancea (RO) – Cahul (MD). Totodată, va fi construit un pod nou la nivel de autostradă: Ungheni (RO) – Ungheni (MD). Acesta este parte a Autostrăzii Unirii – autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (RO) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (MD).
Construcția, reabilitarea, modernizarea și întreținerea acestor poduri se va face din banii Guvernului de la București. Din bugetul de stat al Republicii Moldova vor fi alocate doar fonduri pentru asigurarea infrastructurii adiacente.
Ion Domenco,
membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Această revistă a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova