– Ţin să menţionez din capul locului că în programul meu electoral stabilirea unui parteneriet de durată cu colegii de peste Prut a fost unul dintre obiectivele prioritare. În acest sens, Acordul de colaborare între Primăria orașului Dondușeni și Comuna Miroslava,Iași, din România, a fost semnat la data de 22.05.2018, pentru stabilirea relațiilor de  parteneriat între orășele, între organizațiile neguvernamentale, în vederea organizării și  desfășurării de prioecte și activități comune.

Dar, pentru început, permis să-mi fie să prezint o carte de vizită în plan cultural, să zic aşa, a oraşului nostru. 

 

Întru organizarea acţiunilor de agrement pentru cetăţenii oraşului Donduşeni, anual, au fost desfăşurate diverse activităţi cultural-distractive: „Boboteaza”, „Mărţişor”, Sărbătorilor de Paşte, Hramul oraşului, Ziua copiilor, Festivalul Etniilor, Ziua Independenţei, Revelionul, evenimente dedicate veteranilor de război şi artiştilor literari, consacrate Sărbătorilor religioase şi tradiţiilor moldoveneşti, din care în premieră: Masleniţa, Dragobete, Ziua Diasporei. La peste 25 evenimente cultural-distractive angajaţii Case de cultură orăşeneşti anual au reuşit să reprezinte localitatea noastră la diverse evenimente desfăşurate din raionul Donduşeni şi în ţară. În Casa de cultură orăşenească activează 3 formaţii: ansamblurile folclorice ”Datina”, ”Colindătorii” şi «Веселые девчата». Foarte important e faptul că am reuşit să relansăm relaţiile de colaborare cu or. Tîrgu Neamţ, România, dar şi să încheiem un  parteneriat de colaborare cu com. Miroslava, jud. Iaşi, România.

Printre proiectele mai importante implementate de noi se numără fondarea Consiliul Tinerilor din oraşul Donduşeni, pe agenda de lucru a căruia au figurat problemele ce ţin de colectarea fondurilor pentru Reabilitarea Scuarului Central în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL), organizarea vizitei ti- nerilor în or. Tîrgu Neamţ, România, şi primirea tinerilor nemţeni în or. Dondu- şeni (organizarea excursiilor), instruirea tinerilor în procedurile de elaborare a Proiectelor investiţionale (MiDL), desfăşurarea proiectului ”Parteneriat pentru buna Guvernare”, Organizarea Zilei Diasporei, ediţia a II-a, desfăşurarea Taberei de creaţie ”Art Popas” (master – class la pictură şi sculptură în lemn), alte activităţi culturale şi de voluntariat; de asemenea, încheierea parteneriatelor de colaborare cu societatea civilă – 6 parteneriate, aderarea la proiectul ”Primarii pentru Creşterea Economică”, elaborarea Planului de Dezvoltare Economică a oraşului Donduşeni pentru anii 2018-2020, cu perspectiva de extindere a termenilor, actualizarea Strategiei de Dezvoltare a oraşului Donduşeni cu suportul coordonatorilor proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL) etc. De asemenea, am conştientizat că cei mai valoroşi sunt oamenii, cu contribuţia cărora s-a reuşit consolidarea comunităţii întru a face lucruri frumoase, ceea ce demonstrează că avem CETĂŢENI cu suflet, care ţin la localitatea noastră, manifestându-se prin voluntariat, venind cu donaţii pentru reconstrucţia parcului, donaţii pentru persoane cu dezabilităţi, participând la activităţi de amenajare şi salubrizare, de păstrare a curăţeniei şi multe alte acţiuni. Anii au rămas în urmă, iar pentru oraşul Donduşeni ei s-au soldat cu noi începuturi, cu realizări, dar nu neg, că şi cu multe griji şi necesităţi.

În aceşti ani, consolidarea eforturilor aparatului Primăriei, Consiliului orăşenesc şi societăţii civile s-a soldat cu lansarea de proiecte noi în localitate, şi – am spus deja – restabilirea relaţiilor de colaborare cu Tîrgu Neamţ, România, şi încheierea unor noi acorduri cu comuna Miroslava, jud. Iaşi, România, atragerea atenţiei la necesităţile locale ale diasporei de peste hotare. Cu toate că capacitatea financiară a Bugetului orăşenesc este insuficientă pentru a acoperi toate necesităţile oraşului, am început să îmbunătăţim, pas cu pas, infrastructura drumurilor şi instituţiilor preşcolare, să rezolvăm un şir de probleme stringente cu care se confruntă cetăţenii oraşului Donduşeni. Pentru a obţine rezultatele mult aşteptate, am depus eforturi să muncim intens şi cu tragere de inimă. Şi, cu siguranţă, în acestea ne vor fi de un real folos înfrăţirile noastre cu colegii de  peste Prut, relaţii ce sperăm să le energizăm în continuare după actuala perioadă de criză pandemică.

Pentru conformitate: Ilie BUJOR

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here