Republica Moldova este unul din cei mai mari exportatori de fructe pe piața românească. Astfel, anul trecut țara vecină a importat 11,8 mii tone de struguri, 9,4 mii tone de prune și 1,86 mii tone de mere moldovenești.

Studiul „Oportunități de comercializare a fructelor și legumelor moldovenești către rețelele de retail din România”, elaborat recent în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și prezentat membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, mai arată că Republica Moldova se află pe primul loc în topul statelor din care România importă struguri.

În acest sens țara noastră deține cea mai mare pondere a importurilor totale de struguri, atît în ce privește volumul, cît și valoarea. În 2018, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 11,7 mii tone de struguri în valoare totală de 9,2 milioane de euro.

Și în cazul prunelor, studiul arată că Moldova rămâne pe primul loc în top 5 țări de proveniență a produselor care ajung pe piața de peste Prut. România importă anual 9,4 mii tone de prune moldovenești, ceea ce reprezintă peste 70% din totalul importuri de prune proaspete. Achizitorii argumentează că aleg prunele moldovenești datorită calității înalte a produsului.

Nici când vine vorba de exporturile de mere nu suntem mai prejos. Datele oficiale arătă că în 2018 peste Prut au fost livrate 1865 tone de mere moldovenești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here