Inițiat mai mult din dorința de a atrage atenția societății asupra rezultatelor obținute de numeroasa, prin partea locului, tagmă de pomicultori, acest festival as-a extins, a primit între timp statut de sărbătoare națională și pentru a noua oară a întrunit duminica trecută zeci de fermieri pe malul Nistrului bătrân.

Gospodarii vin la Cetate nu doar pentru a demonstra și a propune vizitatorilor din toată republica rodul muncii de un an de zile. Scopu-i unul cât se poate de prozaic. Aici poate fi tatonată piața de mere, se pot afla noi adrese de comercializare a fructelor, pot fi legate niște cunoștințe noi, se poate face un schimb de experiență atât de necesar în pomicultura care se dezvoltă vertiginos, vocabularul livădarilor fiind completat cu noi și noi cuvinte cum ar f livada super intensivă sau  plasă antigrindină.  Precum s-a constatat tot la acest eveniment, anume acei buni  fermieri care au deprins, au apreciat și chiar au implementat aceste inovații, au și obținut rezultate de invidiat. Vorba-i de Gospodăriile Țărănești Iurie Țurcan și Eftodii Mihai,  SRL Milen Agro și Soragro Vis și de alte multe întreprinderi agricole omagiate la Festival.

Dat fiind că la sărbătoare au fost prezenți și oficialități de rang republican, cum este, spre exemplu, Georgeta Mincu, actualul Ministru al Agriculturii, pomicultorii soroceni nu au ezitat să adreseze Doamnei Ministru întrebări, poate și incomode uneori. Pe mulți dintre ei i-a interesat, spre exemplu, când vor fi majorate subvențiile pentru fondarea de livezi noi și pentru infrastructura necesară pentru procesarea fructelor. Mijloacele preconizate azi în buget sunt extrem de mici și din această cauză este greu de concurat cu proprietarii de livezi din România sau din Ucraina, care sunt susținuți în activitatea sa de către stat mult mai consistent și au astfel, posibilități  mai mari la implementarea metodologiilor moderne de fondare și de îngrijire a livezilor, și de a obține recolte mai înalte. O altă întrebare adresată frecvent de majoritatea livădarilor ține de prețurile de achiziții propuse de întreprinderile de procesare.  Aceste prețuri nu acoperă nici pe departe cheltuielile  de îngrijire a livezilor și munca depusă.

Doleanțele pomicultorilor au fost ascultate, înregistrate și cine știe, poate vor fi luate și niște măsuri concrete de susținere a ramurii, pentru ca la următoarea, cea de a zecea ediție a festivalului, pomicultorii să se prezinte cu o dispoziție mai bună și cu rezultate pe potriva așteptărilor.

Ion Costin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here