Evenimentele din ultima perioadă de timp, în special războiul din Ucraina, dezlănțuit de Kremlin, au demonstrat cu lux de amănunte importanța și prețul relațiilor de adevărată prietenie, ajutor și bună înțelegere. Asemenea relații, numite pe bună dreptate relații de înfrățire la nivel de localități există între comunele de pe ambele maluri de Prut. Anume datorită acestor legături, consolidate pe parcursul anilor, mai multe sate și comune de pe malul drept al Prutului, au reușit să construiască sau să repare mai multe obiective de infrastructură, să beneficieze de sprijinul oferit de România în domeniul economic, social și cultural.

În scop de identificare a unui partener de conlucrare și prietenie pentru localitatea pe care o conduce, primarul comunei Beștemac, Leova, Vasile Moraru s-a deplasat recent în comuna Filipeștii de Pădure din Județul Prahova, unde a avut o întrevedere cu primarul acestei localități, Ciprian Daniel Morărescu. În discuția întreținută, șefii Administrațiilor Publice Locale au găsit limbaj comun și au stabilit prioritățile de colaborare. Dat fiind că localitatea din județul Prahova are un potențial economic mai mare, primarul de la Filipeștii de Pădure s-a oferit, la prima etapă, să acorde suport la fondarea unei rețele de iluminare stradală din cele două sate ale comunei Beștemac. Dar până la demararea activităților concrete, consiliile locale urmează să decidă asupra semnării unui Acord de Înfrățire dintre comunele Beștemac și Filipeștii de Pădure. În continuare,  delegațiile primăriilor din aceste localități vor întreprinde vizite reciproce. Din Beștemac spre Filipeștii de Pădure va pleca și cunoscutul ansamblu de muzică populară din localitate, care va prezenta un concert în fața locuitorilor din comuna înfrățită.

Filipeștii de Pădure (în trecut, Filipești Ungureni) este o comună în județul PrahovaMuntenia, formată din satele DițeștiFilipeștii de Pădure (reședința), Minieri și Siliștea Dealului.

Conform recensământului din 2011, populația comunei Filipeștii de Pădure se ridică la 10.358 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 10.338 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (91,58%), cu o minoritate de romi (4,31%). Comuna este administrată de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri.

Satul de reședință este atestat documentar din secolul al XVI-lea. În comuna Filipeștii de Pădure se află două monumente istorice de arhitectură de interes național, ambele aflate în satul Filipeștii de Pădure: ruinele conacului Matei și Toma Cantacuzino (1680–1690) și biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

Ion Codreanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here