La ziua de azi Municipiul Ungheni este înfrățit cu 18 orașe, primul acord de înfrățire fiind semnat în anul 2000 cu orașul Winston–Salem din Statele Unite ale Americii. Fiecare înfrățire are istoria sa, una aparte. La fel și domeniile de cooperare sunt diferite, de la schimburi culturale, colaborare în domeniul educației și până la implementarea în parteneriat a proiectelor de dezvoltare a localităților.

Astfel, în perioada 2000-2019 au fost organizate zeci de vizite ale colectivelor artistice locale în orașele Joniskis (Lituania), Auce (Letonia), Konin (Polonia), Andrezieux – Boutheon (Franța), Dorohoi (România), Reghin (România) etc. Măiestria și talentul dansatorilor Ansamblului de dans „Struguraș” din Ungheni sunt înalt apreciate în aceste orașe, ei fiind așteptați cu multă bucurie să participe la zilele orașelor, concursuri și festivaluri internaționale. Un loc aparte în relațiile de înfrățire îl are cooperarea în domeniul educației. În fiecare vară, elevii ungheneni participă la taberele de vară organizate în orașele baltice Joniskis (Lituania) și Auce (Letonia). De asemenea, al doilea an consecutiv, 11 copii din municipiul Ungheni sunt invitați să–și petreacă 3 săptămâni din vacanța de vară la Centrul pentru agrement și întărire a sănătății „Orizont” din orașul Horishni Plavni (Ucraina). „Domeniul educației reprezintă o prioritate în cooperarea cu orașele înfrățite. Aceasta le oferă elevilor posibilitatea de a cunoaște istoria și cultura altor orașe, de a afla despre oportunitățile de studii peste hotare și de a-și face noi prieteni. Ei revin acasă cu emoții de bucurie și ne spun că își doresc să repete această experiență. Copiii care sunt selectați să ne reprezinte trebuie să întrunească două condiții: „Să fie buni la carte și să participe activ la viața comunității”, a menționat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni. De asemenea, periodic, orașul înfrățit Winston – Salem (SUA) desfășoară un concurs de desene la care participă elevii Școlii de Arte Plastice din municipiul Ungheni.

Un șir de proiecte au fost implementate în municipiul Ungheni prin colaborarea strânsă cu unele orașe înfrățite. Bunăoară, proiectul „Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructură sportivă transfrontalieră modernă” a fost implementat de primăria municipiului în parteneriat cu Primăria orașului Noua Suliță din Ucraina în perioada 2017-2018. În rezultat au fost amenajate două mini stadioane în municipiul Ungheni și unul în orașul Noua Suliță.

În parteneriat cu orașele înfrățite Kutaisi din Georgia și Ararat din Armenia au fost implementate proiectele „Introducerea practicilor inovative de management al deșeurilor în orașele selectate din Georgia, Moldova și Armenia” (2013-2015), „Dezvoltarea Capacităților de Management al Riscurilor de Dezastre pentru Orașele din Țările Parteneriatului Estic” (2017 – 2019), iar în luna mai 2020 a început implementarea proiectului „Parteneriat împotriva deșeurilor pentru Zonele Rurale Verzi”. Tot în parteneriat cu municipiul Kutaisi este implementat la moment proiectul „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată”  (2018 – 2020).

Deosebit de strânse sunt relațiile de înfrățire și de prietenie cu municipiul Cluj-Napoca din România. Grație finanțării oferite de acest oraș, a fost posibilă implementarea proiectului „Reabilitarea Parcului Central din Ungheni” /etapele 2, 3, 4 și 5.  Astfel, în Parcul Central din Ungheni a fost creat un orășel al copiilor, amenajat un teatru de vară, construite alei, instalat iluminat public, construite două mini stadioane etc. La moment este în proces de construcție un skate parc. În luna mai curent printr-o decizie a Consiliului Municipal Ungheni Parcul Central a fost redenumit în „Micul Cluj”.

În rezultatul vizitelor reciproce și participării la evenimente de talie internațională, municipiul Ungheni beneficiază de experiența valoroasă a municipiului Cluj-Napoca în așa domenii precum business, tehnologii informaționale, inovații, revitalizare urbană etc.

Un moment important al relațiilor dintre municipiile Cluj-Napoca și Ungheni reprezintă cooperarea celor două localități în domeniul dezvoltării economice și al inovațiilor prin participarea la evenimente internaționale de promovare și susținere a startup – urilor. În luna martie 2019, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, la invitația primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat la Startup Europe Summit 2019. Participanții au împărtășit din experiența lor în ceea ce privește crearea incubatoarelor și dezvoltarea afacerilor în sfera inovațiilor, identificarea „ingredientului unic” pentru specializarea strategică a orașelor, precum și stabilirea unei strânse cooperării între orașele europene. De asemenea, în perioada 02-06 martie 2020, o delegație din municipiul Ungheni a participat la o serie de evenimente dedicate inovării, startup – urilor, viitorului tinerilor și la cea de a III-a ediție a Taberei de Inovare.

Înfrățire cu rezultate frumoase o avem cu Sectorul 5 București. Este vorba de Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din cartierul Vasilica creat cu suportul financiar al primăriei acestor sector. De asemenea, Primăria Sectorului 5 București a oferit municipiului Ungheni un autocar pentru 28 de persoane. Tradițional, de Zilele Municipiului, delegații din orașele înfrățite, parteneri de dezvoltare și buni prieteni se reunesc la Ungheni pentru a participa la evenimentele organizate cu prilejul sărbătorilor, a împărtăși din experiența de dezvoltare a comunităților pe care le reprezintă și a identifica noi oportunități de colaborare. La data de 28 august 2019, a fost organizată masa rotundă „Realizările în cadrul relațiilor de înfrățire – noi oportunități de colaborare cu municipiul Ungheni”. La eveniment au participat reprezentanți ai orașele Kutaisi (Georgia), Joniskis (Lituania), Auce (Letonia), Horishni Plavni și Noua Suliță (Ucraina), ai Sectorului 5 București, ai municipiilor Dorohoi, Reghin, Galați (România), Dalyat El-Carmel (Israel) și Nanchang (China). În cadrul acestei mese rotunde au fost prezentate rezultatele relațiilor de înfrățire obținute de la momentul stabilirii primei înfrățiri și până în prezent. De asemenea au fost discutate oportunitățile noi de cooperare. Se întrevăd noi posibilități de cooperare și cu orașul Dalyat El-Carmel din Israel. Delegația din Israel a asigurat că vor relua cooperarea în domeniul educației și schimburilor de elevi și profesori.

Propuneri de cooperare în domeniul culturii și tehnologiilor informaționale au venit din partea orașului chinez Nanchang, care a semnat Acordul de cooperare cu municipiul Ungheni în toamna anului 2018. Oaspeții chinezi s-au arătat impresionați de căldura și ospitalitatea unghenenilor, dar și de vinurile noastre. De altfel, în perioada actuală de criză pandemică, orașul Nanchang a demonstrat un gest de prietenie și solidaritate prin a dona municipiului Ungheni echipamente de protecție (măști și costume de unică folosință).

Recent a fost semnat un Acord de cooperare privind implementarea în parteneriat cu orașul Andrezieux – Boutheon (Franța) a proiectului „Dezvoltarea turismului în orașul Ungheni și raionul Ungheni”.

Referindu-se la relațiile de cooperare cu orașele înfrățite, primarul municipiului Ungheni a declarat că acestea s-au transformat, în timp, în legături strânse de prietenie: „Este o realizare importantă pentru orașul nostru să avem parteneri de încredere și buni prieteni în toate colțurile lumii”, consideră Alexandru Ambros.

Pentru conformitate: Ilie FRUNZĂ

 

 

Această publicație a fost tipărită cu sprijinul Secretariatului  General al Guvernului-Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și trimitere la site-ul Departamentului pentru Relația  cu Republica Moldova: www.drrm.gov.ro.

Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficială Secretariatului General al Guvernului-Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here