Deşi e doar la al doilea său mandat de primar, Ilie Calistru a demonstrat cu brio alegătorilor săi că au făcut o alegere corectă când au decis să-i încredinţeze funcţia respectivă. La rându-i, dumnealui declară că este recunoscător oamenilor din comunitatea sa pentru că participă la realizarea tuturor proiectelor din localitate. În consecinţă, şi rezultatele în activitatea comunităţii sunt mai mari decât planifică autoritățile publice locale.

Iată unele secvenţe din activitatea echipei respective, relatate de însuşi primarul de Ciuciulea.

 

 

– Suntem înfrățiți cu două primării din România. Autoritățile din comuna Prundu Bârgăului din județul Bistrița sunt foarte receptive la problemele noastre și în ajunul sărbătorilor de iarnă din anul trecut ne-au făcut o donație în valoare de 9300 euro, bani cu care am procurat 54 de paturi cu saltele pentru două grupe dintr-o grădiniță, dar și patru complexe de joacă pentru ambele instituții preșcolare din localitate. Cu comuna Gălăuțaș din județul Harghita, suntem la etapa schimbului de experiență și sperăm să avem şi pe viitor o colaborare cât mai fructuoasă. Mai avem o înfrățire cu o primărie din Polonia, reprezentanții căreia participă la diverse evenimente culturale organizate de noi, iar pe parcurs o delegaţie de ciuciuleni de-ai noștri le-au făcut o vizită colegilor de acolo. Într-un cuvânt, ne străduim, chiar şi cu mijloacele noastre modeste din ziua de azi, să facem cât mai multe lucruri bune pentru comunitate.

 

Cum a fost primul său mandat de primar? La această primă întrebare a corespondentului nostru în discuţia cu primarul în cauză răspunsul fu următorul:

– Nu a fost atât de complicat, deoarece anterior am acumulat experiență în calitate de consilier local și raional. Dar, desigur, oricum a fost o provocare fiindcă îmi doream să schimb real lucrurile în localitate și vreau să cred că anumite lucruri ne-au reușit. Localitatea are în jur de 3500 de locuitori, toţi sunt receptivi, activi, contribuie la implementarea proiectelor câştigate de noi. De exemplu, cu susținerea Proiectului „Migrație și Dezvoltare” am creat Asociația de Băștinași „Ciuciulea –vatră de dor”. Am construit un kilometru de trotuare, în 2019 am fost premiați în cadrul Programului Bunelor Practici. Am spus deja,  oamenii sunt foarte deschiși, contribuția lor fiind de trei ori mai mare decât suma la care ne-am așteptat. Mă bucură faptul că consătenii își doresc ca satul să aibă un aspect şi mai frumos. Inclusiv, e vorba şi despre un sistem de canalizare, deoarece cea din perioada sovietică de mult timp nu mai este funcțională. În patru ani am reușit să construim circa 8 km de apeduct. Am lucrat intens la construcția apeductului, avem deja câteva sute de familii conectate – în 2015 doar 4-5 familii beneficiau de acest serviciu.

La întrebarea cum vede viitorul satului Ciuciulea, primarul răspunde în felul următor:

– Pur şi simplu mi-i frică să recunosc acest lucru, dar, după câte se pare,  tendința satelor este de a degrada, oamenii migrează masiv. Astfel, dacă în anii 90 doar câțiva cetățeni au migrat din localitatea noastră, în timpul de la urmă un număr foarte mare de săteni pleacă cu tot cu familii. Mulţi copii au părăsit gimnaziul și împreună cu părinții lor au plecat în Germania, Italia sau Spania. Doare faptul că pleacă oamenii tineri, cei care pot munci, rămânem fără cei mai ageri, mai energici, mai ambiţioşi, de care statul are nevoie, în sate rămân vârstnicii și cei care încă nu au decis să plece. Şi teamă mi-i că acest fenomen al migrației va continua dacă autoritățile centrale nu vor întreprinde niște acțiuni concrete. Ce anume? Să zicem, toți vorbesc despre necesitatea de a crea locuri de muncă, însă, pe lângă acestea, mai este nevoie ca ele să fie bine plătite, deoarece majorând salariile și scumpind serviciile nu vom ieși din acest impas. Oamenii trebuie să trăiască normal în localitățile lor, pentru că sunt acasă, iar acasă, se ştie,  e cel mai bine.

Dar să revenim la activitatea curentă. În primii patru ani de mandat am reușit să construim sistemul de iluminare stradală pe o lungime de 3,5 km. Avem finanțare din bugetul de stat pentru a extinde aceste lucrări cu încă 3 km. Ne propunem să continuăm lucrările la extinderea apeductului și, bineînțeles, la drumuri. Drumul de acces în localitate este de interes raional și de foarte mulți ani nu se reușește asfaltarea acestuia. În acest sens, Consiliul raional a votat pentru alocarea a două milioane de lei și sperăm să fie identificate și alte resurse pentru toate lucrările necesare. În rest, cu puținul pe care îl avem în buget facem ceea ce putem.

Nu trecem cu vederea, să zic aşa, nici aspectul cultural din viaţa comunităţii. Astfel, am lansat un festival în memoria băștinașilor care s-au dedicat satului. L-am denumit „Cântă, armonică melodioasă”, în memoria regretatului profesor de muzică Anatolie Boubătrân, la el participă profesioniști și amatori, se cântă, se dansează sub ferestrele casei regretatului profesor care locuia în apropiere de Casa de Cultură. Avem şi meșteri populari, care se implică în activitățile culturale ale satului.

Cu alte cuvinte, şi la noi, la Ciuciulea, viaţa merge înainte, speranţa fiind mereu alături de noi. Şi dacă omul are un vis, un ideal, în cele din urmă el îşi va atinge scopul.

 

Ilie FRUNZĂ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here