Afirmaţia aparţine Preşedintelui Federaţiei Naţionale aFermierilor, Valeriu Cosraciuc şi a fost expusă la sedinta colegiului Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la care a luat parte prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Ion Perju, Secretarii de Stat ai MADRM, reprezentantii institutiilor subordonate, administratorii asociatiilor de profil, dar și membrii comisiei parlamentare agricultura si industrie alimentara.
Principalele subiecte abordate s-au referit la activitatea MADRM pentru anul 2019; distribuirea resurselor financiare ale fondurilor naționale gestionate – Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și a Mediului Rural, Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și a Fondului Ecologic Național, precum și prioritățile MADRM pentru anul 2020.
Valeriu Cosarciuc a mentionat în alocuţiunea rostită, ca agricultura trebuie să devină un domeniu şi o preocupare prioritară pentru guvernare, care urmează să susţină principala ramură a economiei mai consistent din punct de vedere financiar. Preşedintele FNFM a propus ca Fondul pentru dezvoltarea Agriculturii sa fie de cel putin 2 miliarde lei anual. Ar fi benefică pentru agricultură introducerea din 2020 a platilor directe la hectar pentru Fermieri, a menţionat Dl Cosarciuc, motivând propunerea prin situaţia deplorabilă a agricultorilor, care nu reuşesc să ţină piept provocărilor anume din lipsa mijloacelor financiare.
Preşedintele FNFM a mai menţionat, că în scop de revigorare a agriculturii este necesară susţinerea mai plenară a tinerilor fermieri. Pentru motivarea iniţierii de afaceri, este nevoie de introducerea primei de instalare pe care o au tarile vecine, precum Romania, – 60.000 – 70.000 euro, per fermier, care deschide o afacere la sate. În aceiaşi ordine de idei, Domnul Cosarciuc a propus Lansarea Programului Prima Casa pentru tinerii fermieri.
Oficialităţile, în opinia Preşedintelui FNFM, ar urma să fie mai dispuse spre colaborare, astfel ca să fie atins scopul comun, cel de ameliorare a stării de lucruri în domeniul agricol. Deocamdată această colaborare este sub orice nivel. Astfel, Federatia Nationala a Fermierilor, pe parcursul anului 2019 a inaintat 30 de propuneri la Legea cu privire la principiile generale de subventionare. În dezbateri, majoritatea au fost acceptate. Ulterior, insa, doar doua propuneri au fost introduse in proiectul de lege votat în parlament. Ne dorim sincer ca relatia dintre societatea civila si institutiile publice sa fie una colegiala si sa conlucram in folosul fermierilor, a menţionat Valeriu Cosarciuc.