Personal, sunt convinsă că unul dintre cele mai remarcabile evenimente pe care am avut a le trăi pe parcursul anilorde la urmă,  de când consătenii mei mi-au încredinţat pentru a patra oară mandatul respectiv, a fost (desigur, cu excepţia marcării  centenarului de la Marea Unire din 1918) procesul de înfrăţire a unui şir de comune şi primării de pe ambele maluri ale Prutului – un proces declanşat de însăşi istoria pământului românesc, de dreptate şi adevăr.

Cum au fost începuturile înfrăţirii cu fraţii de peste Prut aici, la noi, la Slobozia Mare?

În anul 2016, doamna Adela  Dehenes- Mare,  locuitoare a comunei Florești,  din judeţul Cluj – o nepoată a lui Gheorghe Mare, slobozean de-al nostru, care în anul 1918 a votat Unirea cu România – a venit cu propunrerea de înfrățire a  celor 2 localități – satul Slobozia Mare din raionul Cahul  și comuna Florești din  judeţul Cluj.

Evident, propunerea a fost acceptată cu entuziasm de consătenii mei şi, astfel, au început pregătirile  pentru această festivitate onorabilă și emoționantă. În acest context, Consiliul local prin decizia sa  nr.03/05 din 30.06.2016 a aprobat  Acordul de înfrățire între satul Slobozia Mare și comuna Florești, în documentul respectiv fiind stipulate mai multe domenii de activitate și schimb de experiență: istorie, cultură, tradiții, turism,  educație , economie, administrație publică locală. Am insistat şi am făcut tot posibilul ca semnarea  Acordului  să aibă loc la vatra noastră, la Slobozia Mare, în cadrul sărbătorii Hramul satului ” Sfinții Arhanghel Mihail și Gavriil”, în prezența majorităţii locuitorilor , la Casa de Cultură.  Anume aici a şi avut loc și prima activitate culturală comună, unde  colectivul nostru  de cântece și dansuri populare ” Vatra Horelor” și colectivul oaspeţilor ” Șoimii Carpaților” au cântat și au dansat împreună .

Ulterior, la 1 decembrie 2018 Acordul de înfrățire a fost parafat în plină ședință şi de  Consiliul local  Florești, Cluj.  Cu această ocazie consilierii din Consiliul local Slobozia Mare au mers în vizită de studiu și au asistat la ședința Consiliului comunei Florești , acumulând, printre altele, şi  experiență privind modul de desfășurare a ședinței Consiliului local.

Mai apoi, pe parcurs, tot în acest context, un grup de tineri din satul nostru au fost  în excursie la Cetatea  Alba- Iulia, ocazie cu care am vizitat împreună cu directorii de grădinițe, liceu, gimnaziu  din Slobozia Mare grădinițele și școlile din comuna Florești și ne-am documentat cum este organizat procesul educațional şi, în special, ceea ce ţine de  infrastructura instituțiilor în cauză.

Cu regret, circumstanţele nefaste din timpul de la urmă – mă refer la actuala pandemie – şi-au  pus, într-o oarecare măsură, amprenta pe intensitatea şi continuitatea acestui frumos şi multdorit parteneriat cu colegii români. Dar, cu siguranţă, vom continua aceste relații, intenţionând ca în cel mai apropiat viitor  să dezvoltăm împreună și proiecte de infrastructură europene.

Aceste sentimente de certitudine şi încredere au o amploare deosebită în aceste zile, când noi, românii din stânga Prutului, consemnăm două evenimente de-a dreptul deosebite în istoria noastră modernă – Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române.

Consemnare: Ilie FRUNZĂ

 

Această publicație a fost tipărită cu sprijinul Secretariatului  General al Guvernului-Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și trimitere la site-ul Departamentului pentru Relația  cu Republica Moldova: www.drrm.gov.ro.

Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficială Secretariatului General al Guvernului-Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here