În majoritatea statelor spre care ne orientăm și noi în dezvoltarea agriculturii, evenimentele de promovare a produselor fabricație autohtonă se află în topul agendelor naționale. La noi, se acordă mai puțină atenție, acestui gen de activitate și în acest sens, FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”, organizat pentru prima dată după pandemie de Oficiul Național al Viei și Vinului și Asociațiile de Producători  de Vinuri cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă și  „Valul lui Traian” a fost un eveniment salutabil, care, sperăm, va avea o continuitate pe care o merită din plin.

Festivalul a avut loc duminica trecută pe strada pietonală „Eugen Doga” din capitală și i-a întrunit pe cei mai valoroși producători de vinuri, cunoscuți la noi și departe de hotarele țării. Este vorba de  renumitele „Cricova”, „Mileștii Mici”, „Purcari”, „Vinuri Ialoveni”, „Vinăria din Vale”,  „Asconi”,  „Fautor”,  „Salcuța” și de alte multe întreprinderi. Vizitatorii, în mare parte locuitori ai capitalei și cu părere de rău, mai puțini de la sate, au avut reala oportunitate de a cunoaște valoarea Vinului Moldovei din regiunile cu Indicație Geografică Protejată.

Precum e și firesc pentru un eveniment de talie națională, la început a avut loc inaugurarea oficială cu un cuvânt de salut din partea organizatorilor și a demnitarilor de stat.

Elizaveta Breahnă, director ONVV avea să menționeze: „Este o mare bucurie să ne putem vedea, după doi ani de pandemie. Festivalul „DeVin&DeGust” marchează aniversarea a 10 ani de la înregistrarea primelor Indicații Geografice Protejate – Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian –  o inițiativă înregistrată de sectorul privat cu susținerea autorităților obținând protecție locală, europeană și internațională. În acești 10 ani au fost înregistrate numeroase succese: 10.000 de hectare din cele mai performante podgorii de viță-de-vie și circa 90 de producători de struguri și vinuri sunt la moment luați la evidență pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată. Pentru producători, Indicația Geografică Protejată este o miză a calității, trasabilității și originii produsului, pentru consumatori IGP este o garanție a calității și originii vinului, locul de descoperire a localităților, a terroir-ului local și un motiv de a cunoaște istoria și oamenii, care stau în spatele fiecărei sticle de vin. Acest sistem certifică calitatea vinurilor moldovenești și a fost creat în baza regulilor trasabilității recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Indicațiile Geografice Protejate au devenit un garant al originii Vinului Moldovei, iar la nivel global, implementarea sistemului a contribuit la ameliorarea calității vinurilor moldovenești, creșterea imaginii țării în plan internațional, ca țara producătoare de vinuri de calitate.”

Deși, în alocuțiunile rostite de către reprezentanții oficiali, Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, Deputatul în Parlement Vladimir Bolea, s-a vorbit mai mult la superlativ despre principala ramură care ne reprezintă în aspect internațional, n-au fost ocolite nici problemele existente în domeniul vinificației. Este vorba și despre extinderea pieții de desfacere, și despre necesitatea asistenței pentru întreprinderile de profil din partea statului, și despre unele deficiențe, care urmează a fi înlăturate tot cu participarea  celor abilitați cu funcții de decizie. La problemele existente vom reveni în alte publicații, acum  însă, e cazul să specificăm, că organizatorii au creat toate condițiile posibile pentru ca vizitatorilor să le fie creată o bună dispoziție și, totodată, ei să acumuleze cunoștințe de preț despre vinurile și zonele de producere.

Anume în acest scop, chiar și cei versați în ale vinificației, au fost invitați să participe la masterclass-ul de degustare a vinurilor din zona cu Indicație Geografică Protejată „Codru” și de a cunoaște vinăriile din această regiune, dar și specificul bucatelor tradiționale. La o altă Școală Vinului au avut posibilitatea să cunoască  vinurile ce poartă caracterul expresiv al teritoriului veritabil din zona cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”.  Pentru a savura produsul mândriei naționale din zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, participanții festivalului au avut ocazia să participe la o altă Școală a Vinului. Aici au descoperit potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural inedit al regiunii din sudul republicii.
Această incursiune în istoria și prezentul ramurii a culminat cu participarea vizitatorilor la o degustație specială, unde vinurile din cele 3 regiuni cu Indicație Geogrfică Protejată – „Codru”, „Valul lui Traian” și „Ștefan Vodă” au fost savurate și apreciate prin comparație.

Pentru prima dată, la festivalul „DeVin&DeGust”, au fost înmânate premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) vinificatorilor și vinăriilor implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului, dar și a vinului cu însemne de calitate.

Vinăriei „ASCONI” i-a fost oferită diploma de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai bună vinărie din regiunea IGP „Codru”. Pentru zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, cea mai bună vinărie a fost desemnată „Fautor”. Iar Vinăria „Sălcuța” a fost apreciată ca cea mai bună vinărie din regiunea cu IGP „Ștefan Vodă”.

În cadrul evenimentului au fost oferite și diplome de recunoștință pentru performanță în dezvoltarea piețelor pentru vinuri cu Indicație Geografică Protejată (IGP). La această categorie, învingătoare s-a dovedit a fi vinăria „Purcari” (IGP „Ștefan Vodă”), locul doi – vinăria „Chateau Vartely” (IGP „Codru”), iar locul trei a fost fost câștigat de către DK Intertrade SRL (IGP „Valul lui Traian”).

De asemenea, pentru a susține dezvoltarea domeniului vitivinicol, companiei CGL Prim SRL (IGP „Valul lui Traiana”) i-a fost înmânată diploma de încurajare pentru primul mic producător de vinuri cu Indicație Geografică Protejată.

Un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole. La această categorie, diplome de recunoștință au fost oferite vinificatorilor și amicilor Vinului Moldovei Constantin Olaru, Ion Prida, Gheorghe Arpentin, Naum Roitman, Victor Captari, Diana Lazăr.

P.S.

De menționat că festivalul a avut și o conotație de binefacere. Pentru participare,  vizitatorii au procurat bilete de intrare. Costul unui bilet – 50 de lei. Toți banii colectați urmează a fi donați pentru susținerea refugiaților din Ucraina.

Ion Codreanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here