Buna dezvoltare a agriculturii și, respectiv, a satelor noastre, depinde mult de implicarea tinerilor în procesul de producție. Ne amintim cu tristețe despre acele timpuri deloc îndepărtate, când eram nevoiți să constatăm că agricultura rămase a fi domeniu de preocupare doar pentru sătenii în vârstă. Tinerii de la sate plecau masiv din localitățile rurale. Și nici în prezent nu suntem scutiți de acel pericol de migrare. Ar fi incorect, deci, să afirmăm, că fenomenul plecărilor masive peste hotare ar face parte de domeniul trecutului. Dar, la fel de incorect ar fi să nu observăm o tendință tot mai pronunțată, – revenirea tinerilor, care după ani de muncă prin străinătate, inițiază afaceri de perspectivă pe plaiul natal.
Din această listă, deocamdată nu prea numeroasă, face parte și Daniela Caisân, o tânără din Ulmu, Ialoveni. Deși are studii în domeniul bancar, Daniela, împreună cu soțul, a decis să pornească pe altă cale, cea de antreprenoriat rural.
La ”Farmer-2022”, ea s-a prezentat cu un stand original: diverse produse naturale cu un gust și aromă deosebită, obținute în urma procesării fructelor și legumelor. Procesul este unul complex, include mai multe procedee, inclusiv înghețarea și deshidratarea fructelor. Până la urmă, măiestria și calificarea înaltă a autorilor conduc la un rezultat surprinzător: aprecierea de cei mai exigenți consumatori. Astfel se face că tinerii de la Ulmu, vin pe piața autohtonă cu un produs, care-i la mare căutare și solicitare în rețeaua de restaurante și cafenele.
La sigur că fructele și legumele sublimate ar avea solicitare și în magazinele din țările europene. Produsul, însă, deocamdată, nu are acces pe piața externă. Este de datoria structurilor de stat respective să asigure acest acces cât mai curând posibil. Ar fi binevenită, la părerea tinerei, o susținere concretă în soluționarea altei probleme actuale: procesul de producție necesită un consum sporit de energie electrică, iar prețul ei este în continuă creștere, deci ar fi corect să se prevadă o compensare, cel puțin parțială la procurările de energie pentru această și alte întreprinderi de resort. Altfel, s-ar putea întâmpla ca un început de bună perspectivă să fie stopat.
Ar mai fi bine ca responsabilii de sectorul agrar să țină cont de doleanțele formulate de tânăra antreprenoare Daniela Caisân, fiindcă, acum, mai mult ca oricând avem nevoie de inițiativa și curajul acestor tineri. Ei sunt cei, care pun bazele agriculturii cu valoare înaltă, acea agricultură, care, până la urmă, va determina și dezvoltarea economică a țării.
Constantin Rotaru