În perioada de vegetaţie, agricultorii sunt mereu cu gândul la protecţia plantelor, cu privirea spre ceruri, de unde aşteaptă ploi curate, la timpul potrivit.
Se întâmplă, însă, că nu rareori, natura mai vine şi cu surprize dintre cele nedorite. Vorba-i de grindină şi vegelie, acea năpastă, care în doar câteva clipe reduce la zero munca şi efortul ţăranului. În aceste clipe de grea cumpănă ne amintim de Serviciul Antigindină, acel serviciu, care are în sarcină să ocrotească semănăturile şi plantaţiile nultianuale de intemperii.
Cum s-a pregătit serviciul respective pentru noul sezon agricol?
Corespondentul nostru l-a avut interlocutor pe Ghenadie Onceanu, Şef al Serviciului Antigrindină, care a venit mai îăntâi cu o constatare de mare speranţă pentru agricultorii de prin părţile Căuşenilor şi raionul Ştefan Vodă.
Aici sub protecţia Serviciului ar putea ajunge aproximativ 130 de hectare de terenuri agricole. Sistemul care nu a funcţionat mai bine de 20 de ani ar putea fi repornit deja în acest an.
Potrivit şefului Serviciului Antigrindină, pentru reabilitarea punctelor rachetare din aceste două raioane sunt necesare aproximativ 11 milioane de lei.
„Când s-a mărit suprafaţa la Cahul şi Cantemir, pentru fiecare punct rachetar. au fost utilizaţi un milion de lei, respectiv dacă sunt 11 puncte, 11 milioane de lei sunt necesari”, a spus directorul serviciului antigrindină.
Autorităţile sunt în căutarea resurselor financiare pentru implementarea acestui proiect. În 2019, Guvernul i-a alocat instituţiei 40 de milioane de lei, cu aproape 5 milioane mai mult faţă de anul trecut. Banii însă au ajuns doar pentru procurarea rachetelor antigrindină, care vor fi folosite în noul sezon.
În acest an, cele 132 de puncte rachetare din țară sunt asigurate cu 8.000 de proiectile, cu aproape 2.000 mai multe fata de anul trecut. Acestea au fost procurate din Federația Rusă si Bulgaria. 2.500 de proiectile sunt de rază lungă și tot atâtea de rază medie, iar 3.000 sunt prevăzute pentru ochirea norilor la distanță scurtă.
Din numărul total de rachete, jumătate a ajuns deja în Moldova. Acestea au fost repartizate în punctele de lansare. Alte patru mii de proiectile vor fi livrate până la sfârşitul săptămânii viitoare. Sezonul antigrindină a început. După o pauză de mai bine de jumătate de an, cele 132 de puncte de lansare a rachetelor din ţară au fost repornite.
Antrenamente la punctele de lansare a rachetelor sunt efectuate zilnic. Angajații susţin că aceasta îi ajută să intervină prompt şi să ţintească cu mai multă precizie în norii periculoşi pentru culturi.
Punctul de lansare a rachetelor de la Orheiul Vechi, unde au fost realizate pozele, protejează în jur de 12 mii de hectare de terenuri agricole din raionul Orhei.
„Anul trecut am fost eficienţi. Nu am avut grindină pe teritoriul nostru. Am avut aproape 20 de lansări ceea ce constituie peste 600 de rachete”, a spus comandantul unității speciale de comandă, Ludmila Gavriliuc. Unitatea-i dizlocată în Călăraşi având în raza de acţiune şi raionul Orhei.
În total, cele 132 de puncte rachetare din ţară protejează peste un milion 660 mii de hectare de terenuri agricole, ceea ce constituie aproximativ 70 la sută din teritoriul republicii. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, anul trecut, grindina a afectat aproape 9 mii de hectare care fac parte din ariile neprotejate.
Ion Codreanu