De când în magazine poți procura aproape tot ce-ți dorește inima,  prețul banului are o altă semnificație. Ai bani, poți pleca oriunde dorești, poți cumpăra alimente dintre cele mai exotice, practic ai posibilitatea reală să-ți trăiești viața, așa cum îți poftește sufletul. Acesta-i probabil motivul, că și cei avuți și cei săraci, deopotrivă, râvnesc la o asigurare financiară cât mai bună. Dar în condițiile actuale, cu crize economice și energetice, cu corupție și secete, pentru majoritatea populației este mult prea complicat să asigure cel puțin un minim de existență, ca să nu amintim de nivelul mediu de viață.  Tocmai din aceste considerente efortul celor de la cârma statului, (pornind de la realitățile existente) ar trebui concentrat asupra creării condițiilor de viață cât de cât acceptabile pentru toată lumea.

Nu-i vorba de nivelare sau egalare. Diferența a existat și va exista, probabil, atât timp cât există civilizația. Dar, anume în țările cu un grad înalt de civilizație, grija pentru cei, care-s în dificultate, este una prioritară. La noi, situația-i inversată. Ce-i de la guvernare au și ei grijă, dar nici pe departe de cei nevoiași.

Exemple avem cu duiumul. Fostul Președinte Timofte, n-a făcut altceva, decât să dubleze salariile foștilor săi colegi, a judecătorilor și a procurorilor. La părerea lui, aceștia nu erau remunerați în măsura cuvenită și o duceau greu de tot, astfel, nefiind în stare să facă justiție corectă. Este cam îndoielnic acest argument,  fiindcă chiar și cu salarii duble sau triple cei din justiție nu prea au mișcat carul din loc.

O grijă exagerată pentru bunăstarea altui grup de funcționari de grad înalt, a miniștrilor, o manifestă și actuala guvernare. Legea bugetului de stat pentru anul curent prevede că salariul brut al miniștrilor crește de la 19.520 până la 27.790 de lei. „Dacă vrem să avem competență, este nevoie de plătit”, a explicat majorarea președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. De altfel, de competență este nevoie la toate sectoarele, fie că-i vorba de producție, învățământ, știință sau educație. De ce atunci se acordă prioritate doar miniștrilor? Poate pentru nivelul record de inflație sau pentru aprofundarea crizei în economie?

Printre cei favorizați au fost și se află și deputații. Salariile lor de bază s-au dublat în 5 ani, de la 10.000 de lei la aproximativ 20.000 de lei. Parlamentarii mai  primesc lunar și o compensație pentru „cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare” în valoare de aproximativ 13.000 de lei. Deputații mai ridică și indemnizații pentru transport (6.500 de lei), apartament de serviciu sau bani pentru închirierea locuinței (între 3.300 și 6.600 de lei, în funcție de câți membri are familia) și o compensație anuală, în mărime de un salariu lunar, pentru cheltuieli de tratament. În total, potrivit calculelor, legiuitorii noștri, ridică lunar și peste 40.000 de lei. În aceiași perioadă de timp, conform datelor Biroului Național de Statistică, salariul mediu brut în sectorul bugetar s-a majorat cu mai puțin de 3.000 de lei. La pensionari, situația-i și mai gravă. Indexarea pensiei pentru anul trecut, de pildă, este preconizată  la nivel de 14 procente și nu acoperă nici jumătate din cheltuielile financiare cauzate de creșterile enorme de prețuri.

Aceasta-i starea de lucruri, vorbind la general.  Nu cunosc dacă în cadrul guvernului există vreo subdiviziune, care ar face o analiză detaliată și argumentată corect asupra stării din domeniul salarizării și a pensiilor. Cel puțin, un raport la tema respectivă n-a fost prezentat. Sau poate nici nu-i nevoie? Totu-i clar și n-avem la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat?

P.S. 

În unele țări (Japonia, Filipinele, majoritatea statelor europene) salariul miniștrilor și a altor funcționari de nivel superior este mult mai mare decât a salariaților de rând. Explicația-i una simplă: în țările respective aproape nu există corupție, inflația-i la cel mai scăzut nivel, iar creșterea economică anuală este în creștere permanentă. Deci, aportul guvernelor din aceste state este evident. Dar pentru ce merite  este sporit salariul demnitarilor noștri?

Constantin Rotaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here