“Un popor este o comunitate care nu are decât un singur suflet, o singură limbă și o istorie comună”(Henri Lacordaire)
Situaţia deplorabilă a multor grădiniţe de copii din R. Moldova a determinat Guvernul României, a semnat, în anul 2014, un Acord privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 mln de euro acordat R. Moldova. Guvernul român a alocat în acest scop, prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova” peste 26 mln de euro, bani din care au fost renovate cca 1000 de grădiniţe. Reprezentanţii Fondului de Investiţii Sociale din R. Moldova (FISM), care a fost desemnat, în baza unei hotărâri de Guvern, entitate responsabilă de pregătirea, implementarea, asigurarea vizibilităţii şi raportarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru grădiniţele din RM, afirmă că acest ajutor a continuat în toți acești ani. Grădiniţele sunt o temă extrem de sensibilă: mai bine de 90 % din instituţiile preşcolare construite în perioada sovietică, n-au fost renovate în ultimii 20-25 de ani. Mai mult, până acum câţiva ani, în sute de sate din țara noastră ori nu existau grădiniţe, ori clădirile acestor instituţii erau în stare deplorabilă, susţine aceeași sursă.
Dar iată și o listă a instituțiilor preșcolare propuse spre finanțare de către Guvernul României, cu un total de cca 1000 instituții, defalcările pe raioane și municipii fiind următoarele: Anenii Noi (20), Basarabeasca (9), Briceni (26), Cahul (22), Cantemir (12), Călărași (20), Căușeni (22), Cimișlia (19), Criuleni (18), Dondușeni (11), Drochia (23), Dubăsari (12), Edineț (29), Fălești (22), Florești (26), Glodeni (22), Hâncești (40), Ialoveni (41), Leova (23), Nisporeni (27), Ocnița (15), Orhei (53), Rezina (33), Râșcani (21), Sângerei (34), Soroca (31), Strășeni (26), Șoldănești (12), Ștefan Vodă (24), Taraclia (4), Telenești (25), Ungheni (38), UTA Găgăuzia (38), municipiul Chișinău (11) și municipiul Bălți (1). Cel mai mare beneficiar a fost raionul Orhei, cu 53 de grădinițe reabilitate pe banii statului român, la polul opus situându-se municipiul Bălți, care a propus spre finanțare doar un singur proiect.
De menționat că din grantul oferit de Guvernul României, peste 80.000 de copii din țara noastră beneficiază de condiţii mai bune în grădiniţe, acestea fiind izolate termic, reparate în interior şi exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane. De asemenea, s-au îmbunătăţit condiţiile în care lucrează peste 12.000 de angajaţi ai instituţiilor preşcolare, au fost deschise peste 200 de grupe noi, sporind şi capacitatea de înrolare în grădiniţe. Au fost create noi locuri de muncă pentru circa 600 de educatoare şi dădace, iar unui număr de 100 de mii de părinţi li s-a oferit posibilitatea de a munci liniştit.
Autoritățile române au reiterat în repetate rânduri poziția fermă a României de a sprijini activ și în continuare cursul ferm al guvernării de la Chișinău spre integrarea europeană. Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă au declarat tranșant: vom fi alături de conducerea R.Moldova în dorința ei de a îmbunătăți nivelul de trai al populației țării, de a schimba în bine viața oamenilor din sate și orașe, vom depune toate eforturile în această direcție, continuând să acordăm atenţie celor mici, să acordăm atenţie educaţiei şi să privim cu aceeaşi încredere parcursul european al R.Moldova.
Victor Brânză, text și foto
GRĂDINIȚE DE COPII DIN RAIONUL CANTEMIR, RENOVATE CU SUPORTUL GUVERNULUI ROMÂNIEI
Și în raionul Cantemir, ne-a declarat Semina Avram, specialist principal, învățământ preșcolar, Direcția Generală Învățământ Cantemir, au beneficiat de suport material din partea Guvernului României 14 instituții de educație timpurie, cum ar fi grădinițele nr.1 și 4 din comuna Gotești, din satele comunelor Țiganca, Chioselia, Pleșeni, Sadîc ș.a., unde s-a efectuat reparația capitală a edificiilor pentru copii. Astfel, instituția preșcolară din Chioselia a beneficiat de de 444 mii de lei pentru reparația acoperișului și a 2 blocuri sanitare; cea din satul Hănăseni(comuna Pleșeni) de 400 mii de lei, pentru reparația celor 3 blocuri sanitare(pardosele, pereți, tavan), a sistemelor energetic și de încălzire, a acoperișului blocului 3 ș.a.; în comuna Sadîc, prin FISM au fost alocate 300 mii de lei, grație cărora au fost renovate rețelele termice, alimentare cu curent electric, alimentare cu apă și canalizare, reparația tavanului, pereților, schimbarea ușilor interioare și alte lucrări; primăria Cîrpești a beneficiat de 500 mii de lei, pentru reparația capitală a 7 blocuri sanitare, renovarea sistemului energetic, schimbarea ușilor, ferestrelor în interior, pardoselelor în cele 3 săli de grupă; primăria comunei Țiganca – 200.816 lei, pentru reparația capitală a ineriorului și exteriorului clădirii, procurarea mobilierului,inventarului moale,veselei și a jucăriilor ș.a.
Un veritabil cadou au primit locuitorii satului Porumbești, unde până nu demult copiii frecventau o grădiniţă improvizată, amplasată într-o casă de locuit. Din cauza spaţiului limitat, micuţii erau nevoiţi să stea acasă sau să ajungă la instituţia preşcolară din satul vecin. Dar, din banii oferiţi de statul român – peste 6 mln lei!- în localitate a fost construită şi mobilată o grădiniţă nouă, după standarde europene. Grădinița, spune primarul Tudor Munteanu, a fost construită, din temelie, timp de un an. Cheltuielile au fost acoperite, în cea mai mare parte, din grantul oferit de statul român pentru modernizarea instituțiilor de învățământ preșcolar din R. Moldova. Evident, suntem extrem de recunoscători Guvernului României, grație căruia, astăzi copilașii din Porumbești au o grădiniță europeană, odată cu darea în folosință a căreia a sporit și interesul din partea cadrelor didactice, nemaivorbind de copii și părinți.
Nouă, modernă și confortabilă, grădinița din Porumbești trezește astăzi invidia locuitorilor din satele învecinate, ne-a relatat Mariana Hariton, directorul-interimar al instituției. Glumă să fie:sătenii au tot așteptat mai bine de 15 ani pentru a se putea bucura de astfel de condiții pentru copiii lor.
„Condițiile erau foarte proaste. Nu aveam decât două grupe, destinate copiilor care urmau să se pregătească de școală. Într-o încăpere de 30 de metri pătrați dormeau și făceau activități 30 de copilași. Din lipsă de spațiu, copiii stăteau mai mult la masă și dormeau câte doi în pătuc. Pe cei mai mici, părinții erau nevoiți să îi țină acasă. Din cei 121 de micuți din sat, doar 60 frecventau grădinița, își amintește Mariana Hariton. Acum avem 17 angajați, nu mai avem funcții vacante. S-au schimbat în totalitate condițiile: e confortabil, dispunem de apă curentă, canalizare, încălzire(inclusiv-podeaua), sălile de grupă, cea festivă sunt mobilate, copilașii au jucării, aplicații și practici moderne, terenuri de joacă și pavilioane amenajate cu gust etc. Astăzi, în Porumbești nu există copil de vârstă preșcolară ai cărui părinți să își dorească să-l dea la grădiniță și să nu o poată face. Îi primim pe toți, inclusiv micuții ai căror părinți erau nevoiți să îi ducă la grădinițele din satele vecine, spune dna Mariana Hariton.
Ion Domenco, text și foto
Această publicație a fost tipărită cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova
Conținutul acestei publicații nu reprezintă poziția oficială aDepartamentului pentru relația cu Republica Moldova