Ca și majoritatea concetățenilor mei, nu cunosc subtilitățile științei numite jurisprudență, dar, la fel ca și majoritatea populației de pe această bucată de pământ, sunt departe de a fi satisfăcut de starea lucrurilor în lupta cu corupția, banditismul, sustrageri din avutul statului și alte vicii care, ne-m dori mult să numai existe în viața noastră de toate zilele.

Alegerile parlamentare recente au fost câștigate de actuala guvernare anume pentru intenția și promisiunile de stârpire  a fenomenelor de hoție și corupție, care, pur și simplu, au blocat activitatea structurilor de stat.

Dat fiind că  de aplicarea legislației în domeniu, iar mai concret, de combaterea și eradicarea dezmățului, este în mare parte responsabilă procuratura și-n primul rând persoana din fruntea acestei autorități de stat, majoritatea din noul parlament, a pornit anume de la modificarea legislației, astfel ca să poată cere de la această persoană sus pusă, să-și onoreze atribuțiile sau, dacă nu dorește sau nu poate, să plece, sau să fie eliberată.  Este o situație absolut explicabilă în condițiile, când timp de mai bine de un an și jumătate, de când persoana respectivă se află în funcție, nu s-a întreprins absolut nimic în instrumentarea celor mai de rezonanță dosare: furtul miliardului, atragerea la răspundere a autorilor capturării statului, darea în concesiune a aeroportului, „spălătoria rusească de bani”, finanțarea ilicită a partidului socialiștilor și alte multe cazuri semnalate și descrise cu lux de amănunte în presă. Dimpotrivă, în această perioadă s-au comis din partea aceluiași procuror general, abuzuri, unele, cum ar fi cazul de eliberare din detenție a lui Platon, fiind chiar de neînchipuit (privet Veceaslav!).

Evident, situația nu mai putea fi tolerată, ( o afirmau și specialiștii din domeniu și chiar, deputații din actuala opoziție).  Dar, precum se întâmplă deseori pe la noi, imediat ce s-a recurs la inițierea unor măsuri concrete, în parlament  s-a procedat la modificarea legii cu privire la funcționarea procuraturii (completările prevăd nu altceva, decât dreptul de evaluare a activității procurorului și de a cere ca acesta să-și îndeplinească atribuțiile), în presa noastră aservită,  s-a pornit un val de critici de imixiune în sistemul de drept, de incompetență și rea voință. S-au activizat „experții”, în special, cei, care sunt și ei “cu pufușor pe botișor”, care au fost „trecuți cu vederea” la repartizarea funcțiilor și cei, care la direct sunt angajați ”în serviciul partidului de opoziție”.  Toți critică, dar nimeni nu propune nimic. Dimpotrivă, cel din fruntea socialiștilor, a venit în fața presei cu o cuvântare dea dreptul deochiată prin care afirma că n-am avut până în prezent un procuror general mai vrednic decât cel actual.

Asta-i realitatea. Cei, care ne-au tot condus „cu multă înțelepciune”, acum nu fac altceva decât să pună bețe-n roate, pentru a stopa procesul, care urmează încă a fi pornit. O fac cu bună știință și multă înverșunare. Explicația-i una simplă și se află la suprafață: și pe ei, păcatele trecutului îi ajung din urmă.

 

Constantin Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here